articole

joi, 27 septembrie 2012

Gnocchi cu sos si chiftelute / Gnocchi with sauce and meatballs

Am vazut aceasta reteta la televizor insa cu un alt sos, mi s-a parut interesanta si am incercat-o binenteles, este foarte buna seamana la gust  cu niste galuste asa mi s-au parut mie cel putin...se servesc cu o varietate de sosuri eu l-am ales pe cel cu chiftelute.







Ingrediente
pentru gnocchi:
-4 cartofi mari
-1 ou
~300 gr faina
-sare, piper

Sos
-1 lingura de unt
-1 lingura ulei de masline
1 ceapa mica
-200 ml sus de rosii/rosii in bulion o conserva
-chiftelute de pui:
-300 gr carne de pui
-1 ceapa
-1 ou mic sau doar galbenusul
-verdeata(patrunjel, marar)
-sare, piper
-3 catel de usturoi
- miez de la o felie de paine
-faina

-Parmezan

Mod de preparare
Cartofii se fierb in coaja in apa cu sare, cand sunt gata ai curatam si ai pisam bine, punem oul, sare piper amestecamm bine apoi faina. Cand capata consistenta formam gnocchi astfel: impartim aluatul in trei sau patru, il intidem pe lung de grosimea unui deget apoi taiem cu un cutit (vezi pozele).

 aici am incercat sa le dau o forma :)


Se pune apa la fiert cu sare cand da in clocot se adauga gnocchi, cand se ridica la suprafata sunt gata, se scot din apa si se stropesc cu ulei de masline.

Chitelutele : Ceapa se toaca marunt la fel si verdeata(puteti folosi robotul de bucatarie daca il aveti la indemana) apoi se incorporeaza in carne; se amesteca cu ouale , sarea, piperul, usturoiul pisat, cartoful dat prin razatoare, si painea imuiata in lapte apoi scursa bine. Se formeaza bilute , care apoi se dau prin faina si se prajesc in ulei bine incins.

Sos: Ceapa si usturoiul se taie matunt. Se pune la incins o tigaie dupa care se pune putin ulei si untul si se caleste ceapa si usturoiul foarte putin se adauga faina se amesteca bine sa nu formeze cocolaose dupa care se pun rosiile taiate marunt si sucul din conserva si ~ 600 ml apa si se lasa sa fiarba ~ 15 min pana cand se face ceapa. Apoi se pun chifelutele se asezoneaza si se lasa sa dea cateva clocote. Se ia de pe foc si se pun gnocchi.



Se servesc cu parmezan ras deasupra.

Ingredients



for gnocchi:
-4 Large potatoes
-1 egg
~ 300 g flour
-salt and pepper

sauce
-1 Tablespoon of butter
-1 Tablespoon olive oil
1 small onion
 -200 ml tomato / tomato broth 
chicken-meatballs:
-300 Gr chicken
-1 onion
-1 Egg yolk or 1 egg small
- (parsley, dill)
-salt and pepper
-3 Garlic
- The middle of a slice of bread
-flour

-Parmesan




marți, 25 septembrie 2012

Tort cu menta- " Imbogateste aromele toamnei" Campanie Dr. Oetker


Saptamana trecuta am fost invitata la Campania  națională “Îmbogățește aromele toamnei!” organizata de Dr. Oetker in perioada 20 august – 31 octombrie.
Toată lumea este invitată să prăjiturească împreună cu cei dragi, aromând dulciurile preparate cu cele 7 esențe Dr. Oetker: Rom, Vanilie, Migdale, Cafea, Portocale, Lămâie și Mentă.
Din retetarul propus am ales sa fac un tort cu menta , astfel am primit ingredientele necesarae si ce a mai ramas decat sa ma pun la treaba....

Sa va spun si cate ceva despre capanie...Esențele de la Dr. Oetker sunt acum în sticluțe mai mari și au o aromă intensă care se menține și după coacere. Pe lângă deja clasicele esențe de Rom, Vanilie, Migdale și Cafea, Dr. Oetker își oferă și 3 esențe cu extract natural de Portocale, Lămâie și Mentă. Cu oricare dintre aceste esențe poți să îmbogățești după gustul tău și al celor dragi orice îți propui să prăjiturești.
Dr. Oetker îți oferă șansa de a câștiga o bucătărie nouă. Cu doar 3 esente de 38 de ml. Cumpărate de la Dr. Oetker, poți să te înscrii în promoție, trimițând numărul bonului fiscal online, pe www.oetker.ro, sau prin sms la 1878. Poți astfel câștiga un voucher de 3000 de euro pentru utilarea bucătăriei tale, aparate pentru tarte sau multe alte ustensile de prăjiturit.

...Aroma de menta o incercaseam si mai inainte la prajitura after eight, asa ca stiam cum este , cea de cafea nu, are un gust identic de cafea insa cu putin poti da aroma prajituri in cazul meu tortului. Tortul este diferit ce ce fac eu...are blatul asemanator cu cel de negresa ceea ce este pe placul meu...





Ingrediente
5 oua
200 gr zahar
125 ml ulei
-125 ml apa
220 gr faina
30 gr cacao Dr. Oetker
1 plic praf de copt

Crema
500 gr smantana pentru frisca(aici am inlocuit smantana primita care nu se lega, cu cea pentru frisca)
30 gr zahar pudra
2 lingurite cacao Dr. Oetker
2 lingurite esenta de menta Dr. Oetker

Sirop
100 ml apa
100 gr zahar
10 gr cacao Dr. Oetker
1 lingurita esenta Dr. Oetker

Decor
1 plic spuma pentru deserturi cu gust de frisca Dr. Oetker
-150 ml lapte
fulgi de ciocolata


Mod de preparare
Blat: Se amesteca oaule cu zaharul pana cand obtinem o crema.

  Se adauga apa si uleiel  se amesteca sa se incorporeze. Separat se amesteca in alt bol faina cu praful de copt si cacaoa dupa care se pune cate putin peste oua. 

Aluatul obtinut se toarna intr-o tava rotunda (eu am folosit cu diametru de 23 cm)   tapetata cu hartie de copt sau unsa cu unt si tapetat cu faina. Se introduce in cuptorul prealabil incins la terapta 3 cel cu gaz cum e cazul meu, timp de 45 min.

Crema: Se bate smantana cu zahar , cacao si esenta de menta.

Blatul de tort care s-a racit se taie in trei, se insiropeaza si se umple cu crema., pastram putin pentru a unge marginile si suprafata tortului.


Se prepara spuma pentru deseruri conform instructiunilor de pe ambalaj si se orneaza tortul.









vineri, 21 septembrie 2012

Chiftelute din dovlecei la cuptor

Sunt o bunatate si atat de rapid de preparat.





Ingredinete
-2 dovlecei
- 200 gr telemea
-marar / patrunjel ce va place eu nu am pus de data aceasta
-2 catei de usturoi
-1 ou
-piper
-sare
-faina
-putin ulei pentru uns hartia de copt

Mod de preparare
Dovleceii se dau prin razatoare si se pun la scurs. Peste ei se pune telemeaua sfarmata cu furculita, mararul si patrunjelul tocat marunt, usturoiul pisat, sare, piper oul batut si pesmetul si o lingura de faina.Se amesteca toate bine.

 Formam din compozitia rezultata formam chiftelute care le trecem prin faina.

 In tava se aseaza hartie de copt se unge cu ulei si se pun chiftelutele se introduc in cuptorul incins la 180 C la treapta de jos cand s-au rumenit pe o parte se introrc. Se servesc cu sos de iaurt si usturoi.

joi, 13 septembrie 2012

Negresa delicioasa/ delicious brownie

Aceasta reteta am gasit-o pe www.e-retete.ro, este dementiala si atat de usor de preparat...am modificat doar glazura in loc de batoane Mars am folost ciocolata neagra.



Ingrediente
400gr faina                                                                     400gr flour
300 gr zahar                                                                   300 gr sugar
-200 ml cafea preparata                                                 200 Ml brewed coffee
-110 gr unt                                                                    110 G butter
-100 ml ulei                                                                    100 ml oil
-50 gr cacao                                                                 50 Gr cocoa
-2 oua                                                                             2 eggs
-1 praf de copt                                                              1Baking powde
-100 ml iaurt sau lapte batut                                           100 Ml yogurt or buttermilk
- 1esenta rom sau vanilie                                                 1 rum or vanilla essence
glazura                                                            
 100 gr ciocolata neagra                                     100 g dark chocolate
-150 gr frisca                                                     150 Gr cream

Nota la ingrediente
Am repetat prajitura si va pot zice ca se poate inlocui untul, asta daca nu aveti prin casa si nu aveti nici chef sa iesiti , cu ulei insa am pus 150 ml ulei,  mai puteti pune 100 ml cafea expreso si 100 ml lapte in loc de 200 ml cafea si binenteles glazura originala 5 batoane Mars si 100 ml frisca. Gustul este la fel de bun in final...

Mod de preparare
Se amesteca intr-un vas faina cu zaharul si praful de copt. Intr-o craticioara se pune cafeaua preparata, untul, uleiul si cacaoa se pune la foc mic, amestecanad sa se omogenizeze iar cand da in clocot se ia de pe foc si se toarna peste faina.

Se amesteca rapid. Cand siropul sa incorporat cat de cat se adauga ouale batute se amesteca energic, apoi se pune iaurtul amestecand bine sa se omogenizeze.
Se toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt, se bate tava de masa sa se aseze compozitia uniform si se da la cuptor 25 min la 180 C. Se face testul cu scobitoarea. Cand e gata se scoate din cuptor sa se raceasca.
Glazura: intr-o catita se pune ciocolata si frisca la foc mic cand sa topit ciocolata se ia de pe foc si se toarna peste prajitura racita.





miercuri, 12 septembrie 2012

Ketchup


Ingrediente
-7 kg rosii
-1 cana zahar
-1 cana ulei
-1 cana otet
-5 capatani de usturoi
-1 pachetel conservant
-2-3 linguri mustar
-sare,piper
-scortoara
-oregano/busuioc

Mod de preparare
Rosiile se fac pasta ca pentru sus de rosii se pun intr-o oala la fiert cu zahar, otet, ulei( sfatul meu este sa nu puneti toata cantitatea de otet si zahar la fiert, cel mai bine e sa gustati si sa punueti dupa gust). Se fierbe pana se ingroase suficient eu am lasat sa scada la jumatate apoi se adauga usturoiul pisat bine, sare, piper, scortisoara, oregano/busuioc, mustarul si aproape de final conservantul. Se toarna ketchupul in sticle  si se capseaza.

duminică, 2 septembrie 2012

Fursecuri cu cereale / Cookies with Cereal

Este retea preluata de la emisiunea ceva dulce de Anna Olson, cu o modificare in sensul ca in loc de ovaz am pus cereale cu fructe uscate. Despre rezultat spectaculos, am obtinut niste fursecu fragede si delicioase.


Ingrediente
-jumatate cana unt                                                         -half cup butter
-1 cana zahar                                                                    1 Cup sugar
-2 oua                                                                              2 eggs
-esenta vanilie                                                                    vanilla essence
-1 cana si un sfert faina                                                  1 Cup flour and 1 ¼ cup flour
-jumate lingurita praf de copt                               half teaspoon baking powder
-scortisoara                                                         cinnamon
-ghimbir                                                             -ginger
-un varf de sare                                                  a pinch of salt
-2 cani cereale cu fructe uscate sau 2 cani fulgi ovaz                2 cups cereal/  2 cups oat flakes
-1 cana stafide                                                                    1 Cup raisins

Mod de preparare
Se amesteca bine untul cu zaharul apoi se adauga ouale si esenta. Separat se amesteca ingredientele uscate: faina cu praf de copt, scortisoara, ghimbir, sare apoi se pun peste crema de unt , se amesteca cat sa se incorporeze iar la final se adauga cereale+stafide.
Se ia cu o lingura din aluat si se aseaza in tava de copt(am pus si hartie de copt in tava) gramajoare cu conditia sa lasati spatiu suficient intre ele. Se coc timp de 10 min la foc mediu. Se lasa sa se raceasca in tava apoi se servesc.

sâmbătă, 1 septembrie 2012

Vinete si dovlecei la otet pentru iarna

Aceasta reteta am gasit-o pe bucataras.ro, foarte apreciata de fete am testat-o si eu si e foarte buna.



Ingrediente
pentru 7 borcane de 750
-2 kg vinete
-2 kg dovlecei
-5 capatani de ustutoi
-2 legaturi de patrunjel
-500 ml otet
-1 l apa
-1lingura +jumate  de sare
-boabe piper
ulei

Mod de preparare
Se spala legumele, vanata se curata de coaja fasii(mai exact sa arate cu o zebra) apoi se taie legumele felii groase de ~ 1 cm se sareaza si se pun la scurs 30 min.


 Eu am optat pentru metoda de a le praji la cuptor dar se pot praji la fel de bine si in tigaiae cu conditia sa aveti timp si rabdare. Se toarna ulei in tava de la cutor se aseaza legumele se acopera cu o foaie de copt si se introduc in cuptot cat mai aproapre de caldura cand sau prajit se intorc apoi se scot intr-un vas. Intre timp se curata usturoiul se piseaza , se toaca marunt patrunjelul si se pregatesc borcanele. Se aseaza intr-un borcan astfel: un rand de vinete, un rand de dovleceiusturoi taiat marunt, patrunjel si se repeta pana se umple borcanul. Ultimul rand sa fie de patrunjel.

Se face solutia o parte otet si doua apa si o lingura de sare la litru de lichid+boabe de piper se incalzeste pe foc si se toarna calduta peste legume. Se pune capacul.