articole

miercuri, 13 ianuarie 2016

Bomboane fondante

Am facut cu ceva timp in urma la botezul unei printesici(nana baietelului meu) bomboane fondante.( vezi in poza bomboanele mov, am pierdut pozele cu bomboane separat, nu stiu prin ce fisiere daca le gasesc promit sa devin cu poze clare) 
Reteta de inspiratie a fost de pe http://www.bubulinagospodina.com/bomboane-fondante/

Nu pot sa va spun cate emotii am avut pentru realizarea acestora, nemaifacand inainte, dar spre surprinderea mea mi-au iesit din prima si am si detronat niste reguli de baza invatate la cursul de cofetar ;)


asa dar pentru a face aceste minunate dragalasenii dulci aveti nevoie de :
Pentru a face fondantul 
1 kg zahar
1 lingura de miere 
- sucul de la jumare de lamaie

Desigur ca nu ve-ti face bomboane din toata cantitatea dar o puteti pastra in frigider in cutii ermetic inchise si face ori de cate ori doriti sau sa injumatati cantitatea;)

Mai inati de toate va trebuie un bol de inox. Eu am folsit bolul de la cantar ca era sigurul de inox care il aveam prin casa :))
Intr-o craticioara cu fund dublu se pune zaharul si apa atat ca sa il acopere, dam la foc mediu si cu o pensula, care o umezim in apa, stergem peretii vasului, daca face spuma adunam si spuma.
Dupa ce incepe sa fiarba siropul putem face proba si anume se toarna cateva picaturi intr-un pahar cu apa rece, daca se formeaza bobite atunci este gata daca nu mai lasam sa fiarba si repetam procedeul pana la rezultat.
Punem zeama de lamaie si mierea, amestecam si turnam in bolul de inox scos de la congelator. Cu ajutorul mixerului mixam pana cand se inatreste.( Veti vedea ca pe masura ce se mixeaza se albeste compozitia si se intareste.)

Dupa cum am spus se poate pastra la frigider. Ca sa folosim compozitia de la frigider se incalzeste pe baie de abur putin iar pentru a o face mai fluida si a glazura, daca nu se topeste destul la abur se poate adauga o lingura de apa.

Bombonele se pot face simple la interior sau in amestec cu 2 linguri de cacao la 100 gr fondant, arome, nuci maruntite, alune, stafide. Pentru glazura se folosesc coloranti alimentari( nu uitati sa topiti fondantul pe baie de abur pentru fluidizare apoi puneti putin colorant. Se trece fiecare bomboana modelata prin fondantul colorat sau simplu si se pune pe o farfurie sau gratar.



luni, 11 ianuarie 2016

Crap la cuptor cu sos de rosii

Chiar daca am preparat asemenea reteta intr-un mod asemanator de data acesta am simplificat reteta pentru mine:) si am renuntat la ceva ingredinte si spre surprinderea mea a iesit mai bun decat alte incercari. Asa dar si simplitatea poate da un gust bun daca folosesti ingredinte de caliatate.

Ingredinte
-1 crap 2-3 kg
-1 concerva rosii intregi am folist eu Sun Food
-sare, piper
-1 lingura cimbru
-1 lamaie
-5 catei de usturoi
-patrunjel pentru fnal

Mod de preparare

Pestele se curata  se taie felii sau dupa dorinta fiecaruia, se poate lasa si intreg si se indulceste cu care se stropeste cu zeama de la lamie si se lasa jumate de ora la frigider  pentru a se marina putin. Intre timp zrobim rosiile la mixerul vertical sa iasa o pasta amestecam cu cimbru si usturoiul zdrobit. Incingem cuptorul la 180 C scoatem tava si turnam sosul de rosii peste peste si punem si cativa catei intregi zdrobiti putin. Se da la cuptor pentru 35 min. sau 45 daca nu este facut.
La final se serveste alaturi de mamaliguta sau fara :)cu legume la gratar,  cu patrunjel verde deasupa. Pofta buna!

Cocktail cu creveti cu ananas si legume



 De Revelion am ales sa avem un meniu, in mare, bazat pe peste; am reusit destul de bine zic eu sa imbin aromele si au fost apreciate in masura. Asa ca va inpartasesc si voua un cocktail simplu de realizat destul de fresh si un starter care va face senzatie la orice masa festiva. Daca aveti cupe steciale nu ezitati sa le folosti, eu nu am avut si am folist pahare cu picior simple pentru vin.

Ingredinte
pentru 7 portii
-200 gr creveti prefierti
-1 castravete fabio
-1 ardei gras mare ~200 gr
-1 conserva porumb 
- o mana foi rucola
-1 conserva ananas
 pentru sos care nu se vede in poza ca am uitatsa ai fac poza in vasele speciale( fiecare si-a pus sos dupa preferinta)
-4 linguri iaurt
- 3 linguri maioneza de casa
-1 lingurita de mustar dijon 

Mod de preparare

Castravetele se curata de coaja si se taie cubulete mici la fel si ardeiul gras. Crevetii se itag intr-o tigaie cu putin unt si 2 linguri de min nu mai mult de 2 min.
Se aseaza in pahar castravete, ardei gras, porum, foi rucola, ananas si creveti. Inainte de servire rurnati sosul sau cum am procedat eu am servit separat si fiecare a pus cat sos a dosrit.

Pofta buna!



miercuri, 6 ianuarie 2016

Rulori de somon cu crema de branza

Anul acesta am incercat o noua combinatie de somon cu branza si ne-a placut. Daca vreti sa faceti niste aperitive aspectuase va trebuie:



-300 gr somon feliat
-200 gr crema de branza
-1 castravete mic
-1 lingurita marar tocat marunt
-2 linguri orez fiert
-sare, piper
-foi de ceapa verde 

Mod de preparare

Se pune intr-un vas la fiert 100ml apa cu sare cand da in clocot se adauga ~ 3lingurite de orez spalat in prealabil . Cand e gata se scuge de surplusul de apa daca e necesar. Se curata de coaja castravetele si se taie cubulete mici. Se amesca intr-un bol orezul cu crema de branza, caravetele, mararul, sarea si piperul. 
Se pune pe fiecare felie de somon cate putin din compozitie, se ruleaza si se leaga cu foi de ceapa verde.

Simplu si delicios!