articole

vineri, 6 iulie 2018

Tort botez fetita

Deschid sezonul de postari in anul aceste cu un tort si anume cel care a marcat primul moment important din viata unei mamici si anume botezul puiului ei. A mai fost unul de genul acum 5 ani pentru prima minune din viata mea, acum am reusit sa il fac si pe al doilea pentru comoara mica aparuta in vietile noastre.





Ingrediente 
un tort de aproximativ 6 kg
blat
inferior
7 oua mari
7 linguri zahar
-5 linguri faina
-2 linguri cacao
blat superior
-3 oua
3 linguri zahar
-2 linguri faina
-1 lingura cacao
Sirop
-1 litru apa
-500 ml zahar
-zeama de la o portocala
-esenta de vanilie
Crema ciocolata
-400 gr ciocolata neagra min 50% cacao
-2 galbenusuri
1,5 lingura amidon
500 ml lapte
-250 ml frisca
-250 gr zahar
-1 gelatina

Crema caramel cu portocale
-220 gr zahar
-80 gr unt
-250 ml frisca
125 gr zeama portocale
-30 gr glucoza
-290 ciocolata cu lapte

ganaj de ciocolata
-200 gr ciocolata alba
-150 ml frisca

mod de preparare

Blatul de tort este facut dupa reteta de aici 

Crema de ciocolata dupa reteta de aici  sau ca sa va scurtez drumul :)  reteta pe scurt : Se pune laptele intr-un vas cu fund dublu la incalzit, intre timp batem galbenusurile cu zahar pana devin albe apoi adaugam amidodul, peste turnam laptele si amestecam energic, punem iarasi pe foc , amestecam continuu si lasam sa dea cateva clocote, apoi adaugam ciocolata si luam de pe foc, Acoperim cu o folie si lasam sa se raceasca. Cand s-a racit aduagam gelatina hidratatata si topita pa baie de apa amestecam bine, frisca batuta.

Crema caramel cu portocale

Se pune intr-un vas cu fund dublu zaharul la caramelizat,cand e topit frumos se adauga untul. In alt vas se pune frisca la incalzit cu glucoza, nu se da in clocot! , apoi se toartan in doua transe peste caramel. Atentie ca aburii emisi frig!se toarna zeama de portocale si se amesteca energic.Se lasa deoparte sa se raceasca la o temperatura de 68 C sau atat cat sa nu fie clocotita dupa care se pune ciocolata rubpta bucati mici, se amesteca sa se topeaca dupa care un un mixer vertical se amesteca bine . Crema se da la frigider peste noapte! A doua zi se mixeaza pana obtinem o crema pufoasa si aerata.

Ganaj de ciocolata alba

Se infierbinta frisca dupa care se pune ciocolata rupta bucati , se amesteca energic, se acopera cu o folie si la frigider peste noapte. A doua zi se bate cu mixerul pana obtinem o crema .
Asamblare
Se taie blatul in trei.
Blat -sirop- crema de ciocolata( nu uitati ca mai e partea duperioara, deci nu toata crema)-blat-sirop-crema de caramel(la fel nu uitati ca mai este un tort )) blat. . Toata operatiunea se realizeaza in inelul de tort. Se da la frigider pentru cel putin 2 ore. Repetam opetatiunea cu blatul mic de 18 cm.

Torturile se imbraca in crema ganaj.

Blatul inferior l-am imbracat in fulgi facuti din foietaj copt, blatul superior si anume partea roz -acopetit cu glazura oglinda . Am facut jumate din cantitatea de mai jos.


Glazura oglinda
-180g zahar
-45ml apa
-200ml frisca lichida
-45ml lapte
-60gr  miere
-11g gelatina
-55ml apa rece
-colorant rosu
Se pune zaharul cu apa la fiert pana cand se obtine un sirop gros. Laptle, frisca se aduc la punctul de fierbere apoi  se toarna in fir subtire siropul obtinut. Se adauga mierea se amesteca , se ia de pe foc si se adauga gelatina hidratata si colorantul. Se lasa sa se raceasca iar cand ajunge la temperatura camerei se poate toarna peste tortul congelat(am omis partea aceasta cu congelatul fiindca nu mai aveam loc in congelator) .

Sper ca v-a placut reteta mea de tort. 

Va mai astet pe blogul meu pentru alte retete testate de mine.