articole

joi, 27 august 2009

salata cu ciuperci















Ingrediente
-1 kg ciuperci
-4 oua
-~200 ml ulei
-sare
-piper
-2 catei usturoi mici
-1 legatura marar
-1/2 lamaie
-1 lingura mustar

Mod de preparare
Ciupercile se spala se curata , se taie marunt si se pun intr-o tigaie cu un pic de ulei se pune capacul si se lasa la foc mic astfel ele lasa apa si se fierb, cand zeama a scazut se mai lasa un pic insa sa nu se prajeasca se condimenteaza si se dau deoparte sa se raceasca. Pentru maioneza avem nevoie de 2 oua fierte si anume de 2 galbenusuri fierte si 2 crude, se mixeaza bine si se aduaga cate un pic de ulei la final adaugam mustarul si zeama de la 1/2 lamaie. Mararul se toaca marunt iar usturoiul se piseaza si se "bate" bine pana ce obtinem o pasta. Se ameasteca toate adica ciupercile maioneza , usturoiul si mararul.

miercuri, 26 august 2009

placinta cu mere
















Ingrediente
-3,5 kg mere
-200 gr zahar
-scortisoara
-foi de placinta sau:
-500 gr faina
-1 pahar apa
-1 ou
-2 linguri ulei
-varf de sare

Mod de preparare.
Pentru foi de casa: se amesteca toate componentele enumerete mai sus, astfel obtinind un aluat moale si elastic, se lasa sa se odihneasca 30 min. apoi se imparte in 6 bucati mici si se intind foi foarte subtiri.
Se spala merele si se dau prin razatoarea mare, se scurg de zeama ( deaorece ale mele au fost foarte zemoase a trebuit sa fac si acest lucru). Se unge tava cu ulei se aseaza o foaie pe mijloc si 2 in parti se pune jumatate din cantitatea de mere se presara apoi zaharul( jumatate din cantitate) si scortisoara , dupa aceea se pune o foaie si din nou mere , zahar si scortisoara.( Unele gospodine prefera sa caleacsa un pic merele , eu insa fac asa, si va asigur ca ies la fel de gustoase ). se acopera cu foi de placinta si se da la cuptor 40 min. sau mai bine zis pana cand se rumeneste.

duminică, 23 august 2009

supa de pui cu galuste




















Ingrediente
-carne de pui( prefer cea de tara)
-2 morcovi
-1 ardei capia
-1/2 telina mica
-1 legatura patrunjel
pentru galuste:

-2 oua
-6 linguri gris
-sare
-ulei


Mod de preparare
Se pune carnea la fiert cu un pic de sare. Morcovul se taie rondele, telina pai la fel procedam si cu ardeiul.
Pentru galuste avem nevoie de 2 oua si 6 linguri de faina si 1 lingura de ulei:
Batem albusurile spuma apoi adaugam cate unul galbenusurile, cand sau incorporat aduagam in ploaie grisul si un varf de sare. Se lasa deoparte 30 min.
Cand este aproape gata carnea se adauga legumele. Dupa ce s-au fiert se ia cu o lingurita din compozitia pentru galuste si se pun sa fiarba la foc potrivit ~ 10 min.
Se serveste cu patrunjel tocat.

pastai cu carne de pui
















Ingrediente
-4 pulple si 1 piept
-1 kg pastai
-2 morcovi
-1 ardei capia mare
-1 ceapa mare
-1-2 linguri bulion
-1 legatura marar
-sare, piper
-2 catei usturoi mari
-ulei



Mod de preparare
Carnea de pui se pune la fiert in apa cu un pic de sare. Intre timp pregatim legumele. Se taie morcovul , ceapa si ardeiul cubulete. In alta cratita se pune un pic de ulei la incins, se aduaga ceapa; cand incepe sa se imoaie se aduga morcovul si ardeiul si mai lasam 3 min sa se inabuse. Apoi adaugam pastaile care au fost in prealabil spalate si curatate; amestecam si adaugam zeama de la carne si condimentam, ( zeama sa fie un pic mai putina decat pastaile). Cand sunt apreaope gata se adauga carnea si bulionul, se mai lasa sa fiarba. La final adaugam usturoiul care a fost pisat si mararul tocat marunt.

pizza de casa















Ingrediente
-25 gr drojdie
-faina
-ulei
-sare
-200 gr cascaval
-o conserva de porumb
-200 gr ciuperci
-400 gr salam
-1 ardei gras

Mod de preparare
Se face aluatul din 25 gr dorojdie amestecata cu sare pana se topeste. Incalzim putina apa si amestecam cu faina , adaugam apoi drojdia si framantam, din cand in cand punem si cate un pic de ulei. Lasam sa dospeacsa.
Intre timp taiem ciupercile , salamul si ardeiul felii subtiri. Cascavalul il dam prin razatoare. Cand a crescut aluatul intindem o foaie si o asezam in tava. Lasam sa creasca 5 min. apoi punem salamul , porumbul , ciupecile si ardeiul gras, la final cascavalul. Se da la cuptor 15 min.

vineri, 21 august 2009

tort"Lapte de pasare"


Ingrediente
blat:

-4 oua
-1 pahat de zahar
-1 pahar faina

crema:
-40 gr gelatina
-1 pahar lapte
-300 gr unt
-10 oua
-2 pahare zahar
-1 lingura faina
glazura:
-5 linguri cacao
-3 linguri lapte
-1/2 pahar zahar
-50 gr ulei

Mod de preparare
blat
: se bat albusurile spuma cu zaharul se adauga galbenusurile si la urma se adauga faina. Se coace la foc mediu 30 min.
crema: gelatina se dizolva cu 150 ml apa calda si se lasa 30 min. Galbenusurile se bat cu un pahar de zahar se adauga laptele si o lingurita de faina se amesteca tot si se pune pe baie de abur pana ajunge la fierbere. Apoi se da la o parte si se pune untul, care in prealabil a fost topit si vanilie( dupa preferinta) . crema se mai bate un pic. Gelatina se topeste pe baie de abur si se lasa sa se raceasca. 10 albusuri se bat cu 1 pahar de zahar, cand albusurile sau legat bine adaugam gelatina. se amesteca cele 2 compozitii.
Blatul se imparte in 2 parti; pe 1 parte se adauga toata crema si apoi se puna al 2 blat. Se da la rece.
Tortul se imbraca in glazura care a fost preparata astfel:
toate ingredientele de la glazura se amesteca pana ajung la punctul de fierbere.se lasa sa se raceasca si se toarna peste tort.

sâmbătă, 8 august 2009

pui cu sos de curry si legume sote


Ingrediente
-1 piepr de pui
-1 ardei rosu
-2 ardei galbeni
-1 ceapa
-1 morcov
-500 gr ciuperci
-1 lingurita de curry
-sare, piper
-ulei de masline
-1/2 lamie
-1/2 rozmarin praf

Mod de preparare
pieptul de pui se spala si se taie fasii sau bucati mai mici se condimenteaza. Legumele se taie fasii subtiri inafara ciupercutelor. Se pune in tigaie ulei si se trece prin el legumele , apoi se pun intro tava de yena. Apoi se prajeste usor pe toate partile bucatile de pui si dupa se pun peste legume In uleiul ramas se pune lingurita de curry , zeama de la jumate de lamaie ,1/2 pahara de apa; sosul astfel obtinunt se toarna deasupra legumelor si se da la cuptor incins 20 min.
Separat se pun ciupercutele intr-o tigaie si se soteaza.~15 min.