articole

luni, 19 noiembrie 2012

Treccia Russa – Cozonac Pufos

Cum aveam pofta de cozonaci am zis sa incerc o reteta noua si uite asa am dat peste reteta Laurei Adamache, careia vreu sa ai multumesc pentru bunatatile postate http://www.lauraadamache.ro 
Este un cozonac extrem de pufos.
Reteta originala o gasiti aici eu am facut modificari in privinta aspectului.


Ingrediente

  • 500gr faina 
  • 20 gr drojdie
  • 250 gr lapte
  • 90 gr zahar
  • 90 gr unt
  • 2 oua intregi
  • zahar vanilat
  • coaja de la o lamaie/portocala
  • 1/3 lingurita rasa de sare
Pentru umpltura
-200 gr nuca macinata
-1 lingura cacao
-100 gr zahar
-50 ml lapte
-stafide
-rom

Mod de preparare
Intai preparam maiaua din 200-230 gr faina (din faina totala) tot laptele si drojdia stinsa cu o lingurita de  zahar,o lasam sa isi dubleze volumul ~ 1 ora dureaza , dupa care adaugam zaharul, ouale, untul si la sfarsit restul de faina si coaja de lamaie si zaharul vanilat. Framantam pana cand devine un aluat elastic. Acoperim cu un prosop si punem la cald sa creasca aproximativ o ora si jumate. Eu am incalzit cuptorul putin apoi l-am oprit si am pus alatul acolo.




 Dupa ce a crescut impartim aluatul in doua apoi iarasi in doua si intindem fiecare parte apoi o unge cu umplutura si stafide imuiate in rom, care se prepara astfel: se amesteca zaharul cu cacao, nuca macinata se adauga laptele se pun pe foc mic cand se leaga se da de o parte sa se raceasca.


 Fiindca nu mi-a ajuns umplutura pentru o foaie am uns-o cu unt si am presurat zahar si scortisoara. Am rulat foaia am taiat in doua si am impletit


 Se aceaza in tava se lasa sa cresca un pic apoi se ung cu galbenus indoit cu putin lapte si se
 coc timp de 45 min la 180C.



sâmbătă, 17 noiembrie 2012

tort cu muulte floricele





 tort cu crema de mascarpone si ciocolata alba si blat de vanilie

joi, 15 noiembrie 2012

tort simplu in doua culori



 Tort cu blat de cacao, crema de ciocolata cu stafide in rom si crema de caramel:)

miercuri, 14 noiembrie 2012

Muschiulet de vita cu gomboti de cartofi/ chiftelute din cartofi “Gatesc sanatos pentru concursul Philips AirFryer de pe Gustos.ro”

Acum cateva zile am primit o invitatie de la www.gustos.ro si  Philips care invita bloggerii culinari sa gateasca sanatos si sa participe la un concurs special creat pentru blogosfera culinara: Gateste sanatos cu Philips AirFryer. 
Mai multe detalii gasiti aici.
Astfel am cautat, m-am gandit ce as putea sa  Gatesc sanatos pentru concursul Philips Airfryer de pe Gustos.ro si am ales acest muschiulet de vita cu un sos de vin si gomboti de cartofi sau pentru cei care prefera varianta prajita chiftelute de cartofi...








Ingrediente
-500 gr muschiulet de vita
-1 lingura mustar
-2 linguri ulei
- cateva crengute cimbru
-50 ml apa
-1 lingura unt

Sos
-100 ml vin rosu
-100 ml zeama de carne de vita
-2 linguri zahar
-sare

Gomboti
-4 cartifi medii
-1 ou
-1 lingura pesmet
-2 linguri faina
-nucusoara
-sare
-piper alb
-patrunjel
-pentru varianta prajita: pesmet si ulei

Mod de preparare
Inainte de preparare carnea se poate macera, pentru un plus de aroma si fragezime, timp de 6 ore.  Se pune intr-un vas mustar, ulei, cimbru si apa, se amesteca bine, apoi carnea si se maseaza cu acest sos. Se da la frigider.


Se incinge o tigaie, adaugam uleiul si untul si rumenim frumos carnea pe ambele parti, dureaza ` 3 minute , dupa prajire punem carnea intr-un vas termorezistent cu capac sau acoperita cu o folie de aluminiu si o dam la cuptor la 120 C timp de 5-10 min(in functie cum dorim sa fie carnea).

Pentru gomboti: fierbem carofii in coaja cu putina sare in apa, cand sunt gata se lasa sa se raceasca putin se curata si se paseaza ca pentru pireu, in aceasta adaugam oul si amestecam repede, sarea, piperul, nucusoara, pesmetul, faina si patrunjelul tocat marunt. Cu ajutorul unei linguri luam din pasta obtinuta cate  putin si formam bilute( pentru a le modela usor este bine sa va udati mainile inaite). 


Se pune un vas cu apa si putina sare la fiert , cand da in clocot adaugam gombotii si fierbem putin, atunci cand se ridica deasupra sunt gata.

Daca alegeti varianta prajita se pocedeaza la fel, insa dupa modelare, se trec prin pesmet si se prajesc in ulei incins, apoi se scot pe un prosop de hartie pentru a absorbi excesul de ulei.

Sos: in uleiul in care am prajit carnea de vita si a lasat  putina zeama de la carne, se adauga vinul si zaharul, se lasa fiarba la foc mic pana scade la jumate apoi se adauga zeama de carne de vita si se mai lasa sa fiarba pana cand sosul se ingroase foarte putin. Atentie nu dureaza mult!


marți, 13 noiembrie 2012

Cornulete fragede

Iarasi s-au adunat o multime de retete care trebuie sa le postez, nu stiu cum se face ca de la un timp nu mai apuc sa fiu la zi  daca pot zice si asa...astazi va propun o reteta de cornule fragede atat de bune...daca le lasati pana a dous zi dupa ce le coaceti ele devin fragede si dispar foarte repede:))






Ingrediente                                           Ingredients
-250 gr unt                                                         250 gr unt
-100 gr smantana                                               100 Gr  cream
-1 ou                                                                 1 egg
-3 linguri zahar pudra                                            -3 Tablespoons powdered sugar
~500 gr faina                                                       ~ 500 g flour
- 1 lingurita praf de copt                                          1 teaspoon baking powder
-2 plicuri zahar vanilat                                            -2 Sachets vanilla sugar
-un varf de sare                                                      a pinch of salt
-gem de prune sau rahat                                           plum-jam
-zahar pudra pentru a da cornuletele la final                         powdered sugar for decoration

Mod de preparare
Untul(eu am folosit cel de 65% grasime) care trebuie sa fie la temperatura camerei (eu l-am topit un pic la microunde)se freaca cu zaharul pudra si cel vanilat pana cand devine o crema, dupa care se adauga smantana si oul. Se amesteca bine sa se incorporeze apoi se adauga faina, praful de copt si se amesteca cu o lingura apoi cu mana pana cand devine un alaut elastic. Se pune intr-o folie de plasic si se da la frider ~30 min.
Dupa care se recurge la metoda clasica de facut cornulete...se intinde o foaie rotunda se pune gem si se ruleaza sau se intinde o foaie dreptunghiulara s unge o parte cu gem se ruleaza si se taie bucati mici de ~ 2cm.


Se coc timp de ~20 min, intr-o tava tapetat cu harie de copt, dupa care se trec prin zahar pudra.