....esti in lipsa de idei?...aici poti gasi retete facute cu drag pentru familie
articole
▼
miercuri, 21 noiembrie 2012
luni, 19 noiembrie 2012
Treccia Russa – Cozonac Pufos
Cum aveam pofta de cozonaci am zis sa incerc o reteta noua si uite asa am dat peste reteta Laurei Adamache, careia vreu sa ai multumesc pentru bunatatile postate http://www.lauraadamache.ro
Este un cozonac extrem de pufos.
Reteta originala o gasiti aici eu am facut modificari in privinta aspectului.
Ingrediente
- 500gr faina
- 20 gr drojdie
- 250 gr lapte
- 90 gr zahar
- 90 gr unt
- 2 oua intregi
- zahar vanilat
- coaja de la o lamaie/portocala
- 1/3 lingurita rasa de sare
Pentru umpltura
-200 gr nuca macinata
-1 lingura cacao
-100 gr zahar
-50 ml lapte
-stafide
-rom
Mod de preparare
Intai preparam maiaua din 200-230 gr faina (din faina totala) tot laptele si drojdia stinsa cu o lingurita de zahar,o lasam sa isi dubleze volumul ~ 1 ora dureaza , dupa care adaugam zaharul, ouale, untul si la sfarsit restul de faina si coaja de lamaie si zaharul vanilat. Framantam pana cand devine un aluat elastic. Acoperim cu un prosop si punem la cald sa creasca aproximativ o ora si jumate. Eu am incalzit cuptorul putin apoi l-am oprit si am pus alatul acolo.
Dupa ce a crescut impartim aluatul in doua apoi iarasi in doua si intindem fiecare parte apoi o unge cu umplutura si stafide imuiate in rom, care se prepara astfel: se amesteca zaharul cu cacao, nuca macinata se adauga laptele se pun pe foc mic cand se leaga se da de o parte sa se raceasca.
Fiindca nu mi-a ajuns umplutura pentru o foaie am uns-o cu unt si am presurat zahar si scortisoara. Am rulat foaia am taiat in doua si am impletit
Se aceaza in tava se lasa sa cresca un pic apoi se ung cu galbenus indoit cu putin lapte si se
coc timp de 45 min la 180C.
sâmbătă, 17 noiembrie 2012
joi, 15 noiembrie 2012
miercuri, 14 noiembrie 2012
Muschiulet de vita cu gomboti de cartofi/ chiftelute din cartofi “Gatesc sanatos pentru concursul Philips AirFryer de pe Gustos.ro”
Acum cateva zile am primit o invitatie de la www.gustos.ro si Philips care invita bloggerii culinari sa gateasca sanatos si sa participe la un concurs special creat pentru blogosfera culinara: Gateste sanatos cu Philips AirFryer.
Mai multe detalii gasiti aici.
Astfel am cautat, m-am gandit ce as putea sa Gatesc sanatos pentru concursul Philips Airfryer de pe Gustos.ro si am ales acest muschiulet de vita cu un sos de vin si gomboti de cartofi sau pentru cei care prefera varianta prajita chiftelute de cartofi...
Ingrediente
-500 gr muschiulet de vita
-1 lingura mustar
-2 linguri ulei
- cateva crengute cimbru
-50 ml apa
-1 lingura unt
Sos
-100 ml vin rosu
-100 ml zeama de carne de vita
-2 linguri zahar
-sare
Gomboti
-4 cartifi medii
-1 ou
-1 lingura pesmet
-2 linguri faina
-nucusoara
-sare
-piper alb
-patrunjel
-pentru varianta prajita: pesmet si ulei
Mod de preparare
Inainte de preparare carnea se poate macera, pentru un plus de aroma si fragezime, timp de 6 ore. Se pune intr-un vas mustar, ulei, cimbru si apa, se amesteca bine, apoi carnea si se maseaza cu acest sos. Se da la frigider.
Se incinge o tigaie, adaugam uleiul si untul si rumenim frumos carnea pe ambele parti, dureaza ` 3 minute , dupa prajire punem carnea intr-un vas termorezistent cu capac sau acoperita cu o folie de aluminiu si o dam la cuptor la 120 C timp de 5-10 min(in functie cum dorim sa fie carnea).
Pentru gomboti: fierbem carofii in coaja cu putina sare in apa, cand sunt gata se lasa sa se raceasca putin se curata si se paseaza ca pentru pireu, in aceasta adaugam oul si amestecam repede, sarea, piperul, nucusoara, pesmetul, faina si patrunjelul tocat marunt. Cu ajutorul unei linguri luam din pasta obtinuta cate putin si formam bilute( pentru a le modela usor este bine sa va udati mainile inaite).
Se pune un vas cu apa si putina sare la fiert , cand da in clocot adaugam gombotii si fierbem putin, atunci cand se ridica deasupra sunt gata.
Daca alegeti varianta prajita se pocedeaza la fel, insa dupa modelare, se trec prin pesmet si se prajesc in ulei incins, apoi se scot pe un prosop de hartie pentru a absorbi excesul de ulei.
Sos: in uleiul in care am prajit carnea de vita si a lasat putina zeama de la carne, se adauga vinul si zaharul, se lasa fiarba la foc mic pana scade la jumate apoi se adauga zeama de carne de vita si se mai lasa sa fiarba pana cand sosul se ingroase foarte putin. Atentie nu dureaza mult!
marți, 13 noiembrie 2012
Cornulete fragede
Iarasi s-au adunat o multime de retete care trebuie sa le postez, nu stiu cum se face ca de la un timp nu mai apuc sa fiu la zi daca pot zice si asa...astazi va propun o reteta de cornule fragede atat de bune...daca le lasati pana a dous zi dupa ce le coaceti ele devin fragede si dispar foarte repede:))
Ingrediente Ingredients
-250 gr unt 250 gr unt
-100 gr smantana 100 Gr cream
-1 ou 1 egg
-3 linguri zahar pudra -3 Tablespoons powdered sugar
~500 gr faina ~ 500 g flour
- 1 lingurita praf de copt 1 teaspoon baking powder
-2 plicuri zahar vanilat -2 Sachets vanilla sugar
-un varf de sare a pinch of salt
-gem de prune sau rahat plum-jam
-zahar pudra pentru a da cornuletele la final powdered sugar for decoration
Mod de preparare
Untul(eu am folosit cel de 65% grasime) care trebuie sa fie la temperatura camerei (eu l-am topit un pic la microunde)se freaca cu zaharul pudra si cel vanilat pana cand devine o crema, dupa care se adauga smantana si oul. Se amesteca bine sa se incorporeze apoi se adauga faina, praful de copt si se amesteca cu o lingura apoi cu mana pana cand devine un alaut elastic. Se pune intr-o folie de plasic si se da la frider ~30 min.
Dupa care se recurge la metoda clasica de facut cornulete...se intinde o foaie rotunda se pune gem si se ruleaza sau se intinde o foaie dreptunghiulara s unge o parte cu gem se ruleaza si se taie bucati mici de ~ 2cm.
Se coc timp de ~20 min, intr-o tava tapetat cu harie de copt, dupa care se trec prin zahar pudra.