articole

miercuri, 14 noiembrie 2012

Muschiulet de vita cu gomboti de cartofi/ chiftelute din cartofi “Gatesc sanatos pentru concursul Philips AirFryer de pe Gustos.ro”

Acum cateva zile am primit o invitatie de la www.gustos.ro si  Philips care invita bloggerii culinari sa gateasca sanatos si sa participe la un concurs special creat pentru blogosfera culinara: Gateste sanatos cu Philips AirFryer. 
Mai multe detalii gasiti aici.
Astfel am cautat, m-am gandit ce as putea sa  Gatesc sanatos pentru concursul Philips Airfryer de pe Gustos.ro si am ales acest muschiulet de vita cu un sos de vin si gomboti de cartofi sau pentru cei care prefera varianta prajita chiftelute de cartofi...








Ingrediente
-500 gr muschiulet de vita
-1 lingura mustar
-2 linguri ulei
- cateva crengute cimbru
-50 ml apa
-1 lingura unt

Sos
-100 ml vin rosu
-100 ml zeama de carne de vita
-2 linguri zahar
-sare

Gomboti
-4 cartifi medii
-1 ou
-1 lingura pesmet
-2 linguri faina
-nucusoara
-sare
-piper alb
-patrunjel
-pentru varianta prajita: pesmet si ulei

Mod de preparare
Inainte de preparare carnea se poate macera, pentru un plus de aroma si fragezime, timp de 6 ore.  Se pune intr-un vas mustar, ulei, cimbru si apa, se amesteca bine, apoi carnea si se maseaza cu acest sos. Se da la frigider.


Se incinge o tigaie, adaugam uleiul si untul si rumenim frumos carnea pe ambele parti, dureaza ` 3 minute , dupa prajire punem carnea intr-un vas termorezistent cu capac sau acoperita cu o folie de aluminiu si o dam la cuptor la 120 C timp de 5-10 min(in functie cum dorim sa fie carnea).

Pentru gomboti: fierbem carofii in coaja cu putina sare in apa, cand sunt gata se lasa sa se raceasca putin se curata si se paseaza ca pentru pireu, in aceasta adaugam oul si amestecam repede, sarea, piperul, nucusoara, pesmetul, faina si patrunjelul tocat marunt. Cu ajutorul unei linguri luam din pasta obtinuta cate  putin si formam bilute( pentru a le modela usor este bine sa va udati mainile inaite). 


Se pune un vas cu apa si putina sare la fiert , cand da in clocot adaugam gombotii si fierbem putin, atunci cand se ridica deasupra sunt gata.

Daca alegeti varianta prajita se pocedeaza la fel, insa dupa modelare, se trec prin pesmet si se prajesc in ulei incins, apoi se scot pe un prosop de hartie pentru a absorbi excesul de ulei.

Sos: in uleiul in care am prajit carnea de vita si a lasat  putina zeama de la carne, se adauga vinul si zaharul, se lasa fiarba la foc mic pana scade la jumate apoi se adauga zeama de carne de vita si se mai lasa sa fiarba pana cand sosul se ingroase foarte putin. Atentie nu dureaza mult!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu