articole

sâmbătă, 26 ianuarie 2013

Tort/ prajitura" Cusma lui Guguta"

Anul acesta am repetat tortul si de data acesta am reusit sa fac poze




Cusma lui Guguta este un tort/prajitura construit sub forma de piramida si foarte popular in Rep.Moldova.
Guguta este un personaj din povestile lul Spiridon Vangheli ce purta o cusma de ciobanas, de aici si demunirea tortului.
Reteta este preluata de pe blogul  http://fantezieinbucatarie.blogspot.ro

(la mine nu prea a iesit cusma  ca au mai disparut pe drum cateva tuburi)


 hihihi...cineva, se stie cine, a papat prajitura pe tuburi nu taiata, ...atat a mai ramas de pozat feliata:))...dar voi imaginativa ca e piramida.:)))..o sa repet prajitura neaparat si revin cu poze...asa cum ar trebui sa fie :P



Ingrediente

250 grame unt/ untura
200 gr. de smantana
50 gr.zahar
2 linguri de coniac
1 lingurita de bicarbonat stins cu putin otet
~500 gr.de faina
700 gr visine in sucul lor proriu

Pentru crema:
600 gr. frisca
100 gr.zahar pudra

ciocolata pentru decor

Mod de preparare
Se amesteca untul la temperatura camerei cu zaharul, smantana si coniacul

 dupa care se adauga bicarbonatul stin cu putin otet sau zeama de lamaie si faina se amesteca bine pana cand obtinem un aluat elastic dar moale.(ca cel de tarta). Se pune intr-o folie si se da la frigider 30 min.

Se imparte aluatul in doua, Intindem o bucata de aluat pana ajungem la o grosime de 0.5 cm si-l impartim in fasii aproximativ egale (6-7 cm) , asezam un sie de visine pe fiecare bunata apoi lipim marginile fiecarei faisii. 


Asa se procedeaza cu tot alauatul. Se aseaza intr-o tava si se coc timp de 35 min la 180 C.
Crema: se amesteca smantana cu zaharul pudra.
Cand s-au racit  tuburile se aseaza un rand de 5 se pune crema apoi 4 si tot asa ...se obtine e piramida, se rade ciocolata deasupra si si da la frigider pentru cel putin 4 ore.




vineri, 18 ianuarie 2013

Rulada de porc aperitiv


Ingrediente
pentru o rulada
-carne de porc fara os~200 gr
-1 cabanos/carat-100 gr carne tocata de pui/porc/vita
-o mana masline
-marar/patrunjel
-sare,piper
-2 felii cascaval

Mod de preparare
Carnea de porc se portioneaza ca pentru snitele , se bate bine astfel incat sa fie uniforma si sa obtinem o foaie, se condimenteaza bine. Carnea de pui tocata se amesteca cu sare, piper, verdeata tocata marunt si se asaeza peste carnea de porc. Pe  o laterala se pune cabanosul si maslinele fara samburi, cascavalul taiat pai. Se ruleaza si se aseaza pe o foaie de aluminiu, se impacheteaza bine si se da la cuptor 35 min sau o puteti trece prin faina si praji in ulei.


duminică, 6 ianuarie 2013

Tort cu glazura de ciocolata si crema de zmeura/ Cake with raspberry cream

Acest tort simplu insa extrem de delicios l-am realizat pentru ziua mea de nastere, nu sunt adepta sa fac torturi sofisticate pentru mine ci mai degraba simple insa sa vin cu ceva nou, ceva la care familia nu se asteapta sau nu a mai incercat pana acum...ce pot sa zic ca am reusit ca impac toate gusturile.


am uitat sa fac o poza cu sectiunea:)


Ingrediente
blat
-7 oua                                                                      -7 eggs
-7 linguri zahar                                                          -7 Tablespoons sugar
-7 linguri faina                                                            7 Tablespoons flour
-2 pliculet zahar vanilat                                               2 Sachet vanilla sugar      

Crema                                                                      
-300 gr banza dulce de vaci
-300 ml fricsa
-200-250 gr zahar
-350 gr zmeura(eu am folosit zmeura de casa congelata)
-1plic + jumate gelatina

glazura
-100 gr ciocolata
-100 ml frisca lihida
-jumate de lingurita de unt

-frisca pentru ornat

Mod de preparare
Blat: se separa galbenusurie de albus. Albusul se bate spuma se adauga zahar si se bate  pana obtinem o bezea, apoi adaugam galbenusurile cate unul iar la urma faina cate o lingura pana o incororam bine. Se pune compozitia obtinuta intr-o tava unsa cu unt sau tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor 35 min. cand e gata se scoate pe un gratar sa se raceasca.

Crema: Zmeura se pune intr-un vas se adauga zaharul si se pune la foc mic , se amesteca din cand in cand iar cand s-a topit zaharul se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca. Frisca se bate bine iar cand s-a intarit se adauga branza de vaci dulce. Gelatina hidratata si topita se amesteca cu meura apoi cu frisca. 
Se imparte crema in doua si se toarna peste blatul de tort insiropat , care a fost taiat in trei, apoi se da la rece pentru a se intari bine crema.


Se orneaza cu glazuta de ciocolata si frisca.