articole

marți, 31 octombrie 2017

Briose de Halloween- briose paianjen

Chiar daca nu sunt mare fan al ceastei sarbatori, tot a trebuit sa fac specific acesteia, ca na, am doar baiat de gradinita si era musai sa aduca ceva dulce tematic. Dupa ceva documentare m-am oprit asupra modelului de briose paianjen pentru ca celui mic i sau parut foarte frumoase :)) Ce sa fac a trebuit sa ma apuc de treaba.






Ingredinete

2 oua

100 g zahar
125 ml ulei
200 ml lapte
50 g cacao
250 g faina
1 praf de copt
esenta de rom
3 linguri dulceata de dovleac


Decor
-drobsuri albe
-stiksuri
-ciocolata neagra

Mod de preparare

Pentru reteta de briose am folosit ingredientele si metoda de aici  mi-au iesit 10 bucati briose mari si frumoase.

Dupa ce s-au racit am inceput decorarea lor.

Sricsurile se rup in doua, cu ajutorul ciocolatei topite am lipit cele doua bucati in forma de piciorus si le-am asezat pe o foaie de copt. Se lasa sa se intareasca la temperatura camerei. Briosele se inmoaie in restul de ciocolata se se lipesc doua drobsuri in forma de ochi apoi cu ciocolata pusa intr-o punga si taiata putin facem puncte pe mijlocul drobsului. Cand s-a intarit ciocolata pe stiscuri le putem "infinge" in briose in forma de picioruse.

C-am asta afost toata istorioara paianjenilor briose.

Spor la gait!

miercuri, 18 octombrie 2017

Chiftelute cu sos

Chiar daca fiecare gospodina stie sa faca chiftelute eu sincer nu eram adepta lor, ba imi ieseau uscate, ba ceva nu era cum as fi vrut sau pur si simplu ale mamei erau mai bune asa ca de ce sa ma chiui sa le fac eu?.
Totusi am zis sa incerc pana gasesc o reteta pe gustul meu, si in sfarsit iat-o!




Ingrediente
1 kg carne porc/pui/vita sau amestec eu am folosit porc cu putina grasime
-jumatate lingurita scortisoara
-1 ceapa mare rasa
-1 capatana usturoi mare
- 2 linguri patrunjel tocat marunt sau uscat 1 lingura
-2 linguri marar tocat marunt sau uscat 1 lingura
-sare si piper
- jumate de lingurita curry mediu
- jumate de lingurita turmenic
- jumate de lingurita chimen indian prajit si zdrobit
-1 cartof ras
-1-2 oua
-jumatate de ligurita bicarbonat
-ulei pentru prajit

Pentru sos
-suc de rosii 
-1 foaie de dafin
-1 praf de curry aici puneti dupa gust
-sare si piper
- 2-3 catei de usturoi zdrobiti cu tot cu camasa


Pentru garnitura am facut orez cu turmenic

Mod de preparare

Am tocat carnea dupa care am amestecat cu ceapa rasa si usturoiul pisat, caroful, condimentele, ouale , bicarbonatul stins cu pustina zeama de lamaie si verdeata. Se lasa deoparte pentru 30 min sau chiar si o ora pentru a se intrepatrunde aromele. Cu mainile unse bine in ulei se formeaza chiftelutele dupa care se prajesc in ulei incins. Se scot pe un prosop de hartie pentru a absorbi excesul de ulei.

Eu de regula prajesc o chifteleuta si o gust daca imi mai trebuie ceva, mai adauga si apoi le prajesc pe restul. Zic sa faceti la fel si voi.

Sosul este destul se simplu, se pun 2 linguri  de ulei de masline la incins se cxalesc cateii de usturoi zdrobiti, se adauga sucul de rosii si condimetele, chiftelutele apoi se lasa sa de un clocot doua. Se opresc. Optional se poate adauga putin patrunjel pentru culoare.

Am servit alaturi de un orez cu turmenic.

Bors rusesc cu sfecla

Un bors de sezon care poate fi facut atat cu carne de vita cat si in varianta aceasta cu legume, important e sa aibe sfecla rosie. 
Sincer sa va spun am urat ciorba asta cand eram mica pentru ca ne-o faceau la gradinita si era gatita oribil, avea un gust aiurea, in schimb o mancam cu mare drag cand o facea bunica, si chiar o rugam sa o faca in prezenta mea  sa invat si eu, da da, eram mica dar imi placea sa stiu sa gatesc :),  Diferenta era ca bunica calea legumele sau mai bine zis le "inadusea" cu capac( cum zice ea) si asta face diferenta. 
Chiar daca varianta prezentata de mine vi se pare una "lenoasa" eu asa am invatat-o de la bunica, rusoaica la origini.
Asa ca daca urmati reteta intocmai credeti-ma ca o sa va placa, chiar daca vi se pare ciudata sau diferita .




Ingredinete
-1-2 sfecle rosii
-2 morcovi
-2-3 cartofi
-1/2 varsa marime medie adica ~ 500 gr sau mai putin
-1 ceapa
-0,4 l bors sau depinde de cat de acru va place
-3 litri de apa
-3 linguri ulei
-patrunjel
-leustean optional
-smantana pentru servit

Mod de preparare

Se curata legumele , se spala, apoi se dau prin razatoarea mare, ceapa  si cartoful se taie cubulete, iar varza se toaca ca pentru salata.
Intr-o oala se incinge uleiul, cel mai bun iese in oala de tuci, nu stiu de ce dar e gustul diferit,  apoi se pun legumele se se soteaza cu capac, cand s-au inmuiat se pune apa se se lasa sa fiarba. Dureaza undeva 15 min sau mai putin. Cand sunt gata se adauga borsul, se alasa sa dea un clocot apoi se ia de pe foc si se adauga verdeata tocata.
Se servescu cu smantana.

Pofta buna!



marți, 17 octombrie 2017

Ardei gras umplut cu varza in samaura

Daca pepeni in saramura se afla pe locul intai in topul muraturilor atunci ardei grasi umpluti cu varza sunt in continuarea caestei liste. Atat de buni langa o friptura sau atunci cand pur si simplu vrei o mancare de cartofi dar cu ceva acru pe langa.
 Bun , ca sa nu va fac pofta va las aici reteta mea de ardei umpluti cu varza.

Ingrediente

Ardei grași

Varza
Morcovi 
Țelină
Hrean
1 lingura sare la 1 litru de apa
Boabe de piper 
Boabe de muștar


Mod de preparare
Pentru un borcan de 5 litri au incaput 16 aderi grasi , dar depinde de marime lor si 2 kg de varza, plus 3  morcovi de marime potrivita, o teleina mica si 2 radacini de hrean.
Ardeii se curata se samburi, la fel ca pentru ardei umpluti  , varza se taie marunt, sau se da prin razatoare pentru varza, morcovul se rade. Se amesteca varza cu o lingura de sare, se lasa deoparte 10 min, apoi se scurge de zeama lasata, se amesteca cu morcovul ras. Cu acesata se umplu ardeii si se aseaza in borcan, printre se pun bucati de hrean si  telina si boabele de mustar si piper. 
Se toarna saramura la 1 litru de apa 1 lingura de sare si s lasa sa se mureze. Cand face "spuma deasupra" se vantura la fel ca si la reteta de pepeni 

Pepeni la borcan in saramura

Pepeneii murati sunt muraturile mele referate si cum nicodata nu am rabdare sa astept timpul de murare recurg la metoda "la borcan" care este mai rapida si timpul de murare mult mai scurt, asta datorita faptului ca sunt taiati felii. Cum anul acesta mama a avut pepeni in gradina am facut destule borcane cu peneni si deja a ramas doar unul. Cine mai pune pepeni in luna august? Eu cred, dar nu imi pare rau ca tare buni au mai fost. Acum am repetat iarasi reteta pentru iarna. Asa ca va impartasesc si voua cu mare drag.

Ingrediente

-Pepeni verzi
-Morcovi 
-telină cu  frunze
-Hrean
-Sfecla roșie
-Boabe coriandru 
-Boabe piper
-Căței de usturoi
-Frunze de vișin
-1 lingura sare de murături la 1 litru de apa

Mod de preparare
Eu am avut borcane de 3 litri dar se pot pune si in borcane mai mici , in cazul acesta taiti felii mai mici.
Pepenii se spala apoi se taie in 4 dupa care in felii groase de aproximatix 2 cm. 
Se curatat morcovul, telina, hreamul si se taie bucati pai sa zic, Se aseaza la fundul borcanului cateva frunze de telina, visin, apoi incepem cu penenii felii, printre ei pune usturoi, hrean, frunze de telina, iar la final boabe de coriandru si piper aproximativ jumate de lingurita. 
Se pune in fiecarea borcan cate o felita de sfecla rosie  , dar este o etapa optionala dupa care se face saramura.
La 1 litru de apa se topeste 1 lingura de sare pentru muraturi, NU folisti sare iodata se vor strica muraturile, dupa care se toarna peste pepeni. 
Peste cateva zile cand incepe sa fermenteze se "vantura" adica se scoate zeama din borcan si se toarna inapoi , prodeceu care se repeta de 2-3 ori.

Ciorba de perisoare

Ciorbele se numara printre mancarurile noastre preferate. Nu pot sa zic ca avem una anumita care ne place , ne plac toate :) dar sa fie cu masura. In schimb copilul prefera ciorba de perisoare sau tot ce are carnita, na, e barbatel doar :)


Ingrediente:
- 400 gr carne de pui/ porc/vita/ amestec tocata
- 1 morcov mare
- 1/2 telina
- 1 pastarnac
- 1 radacina partrunjel
- 1 ceapa
1 ardei gras/kapia
- 1 ou
- 1 legatura patrunjel
- jumate de lagatura marar
- 1 legatura leustean
- 50 ml ulei 
- 50 gr orez
- 500 ml bors sau dupa gust
- cimbru
- sare, piper
apa aproximativ 2 l-2,5l

Mod de preparare
Se curate le gumele se spala si se dau prin razatoarea mare, in cazul in care va grabiti sau le taiati bubulete cum am procedat eu de aceasta data apoi se pun e intr-o oala uleiul si se "ametesc " legumele. Se adauga si ceapa si se toarna 2,5 l apa. Se condimenteaza. 
Carnea de pui se amesteca cu orezul care a fost spalat inprealabil bine, jumatate din patrunjelul tocat marunt,marar oul si condimentele. 
Cand sunt aproape gata legumele se fac niste bilute din compozitie si se pun sa firba~10 min.(Pentru a modela usor bilutele umeziti bine mainile cu apa sau ulei) . In acest moment pun si ardeiul tocat cuburi .
Separat se pune borsul la fiert cu un pic de cimbru. cand sunt gata perisoarele se adauga borsul leusteanul se da inca intr-un clocot si se opreste. Dupa 5 min.se adauga patrunjelul tocat.

miercuri, 11 octombrie 2017

Prajitura cu mere

Pentru ca nu poate fi sezonul merelor fara un chec sau o prajitura cu mere astazi va propun o reteta extrem de simpla cu aceste bunatati de sezon.


Ingredinete 

4oua 

200gr iaurt 

140 ml ulei 

350 gr zahar (2cesti) 

4 cești faina 

2 praf de copt 

4 mere

Se mixează ouăle cu zaharul apoi se adaugă iaurtul și uleiul se amesteca iar la final faina cu praf de copt. Se toarnă compoziția în tava. Se așează feliuțe de mere și se da la cuptor 180 c pentru 30 -35 min

Cornuri cu prune

Pentru ca vine sezonul rece nu ne mai facem probleme ca incalzim casa asa ca putem porni oricand cuptoarele si coace niste cornuri numai bune de luat la pachet pentru scoala sau servici. Se pot face cu diverse umpluturi, de data aceasta eu le-am facut cu prune proaspete.



Ingrediente

2oua\ 
500 gr făină 
150 greu zahar 
1 cub drojdie 
250 ml lapte 
1 ou pentru uns sau puțin suc de roșii;)

  • Se pune laptele la incalzit. Drojdia  se amesteca cu putin lapte caldut. peste faina, se adauga restul de lapte  si cel cu drojdie , zaharul, sarea, uleiul, ouale batute si se framanta un aluat( este moale si un pic lipicios) Se lasa sa creasca timp de o ora ,1h30 min.
  • Dupa ce a crescut se imparte in 4 parti dupa care de intinde niste foi rotunde se portioneaza in opt bucati se pune bucati de prune si putin zahar pe partea mai lata se ruleaza apoi se pune in tava de copt si se mai lasa inca 40-50 min sa creasca.
  • Dupa ce au crescut se ung cu ajutorul unei pensule cu un ou batut sau suc de rosii si se dau la cuptor,( care a fost incalzit in prealabil), timp de 20 min.