articole

miercuri, 24 octombrie 2018

Musaca

Gătită în multe feluri cu vanata prajita,, cartofi felii prăjiți sau piure,cu legume musacaua rămâne o varianta de fel principal des întâlnită in bucătăria noastra. Cu toate acestea nu este un fel romanesc ci vine din bucătăria tarilor din Orientul Îndepărtat și Balcani. Gătită în straturi de cartofi /legume și carne tocata. Noua ne place foarte mult cu cartofi plasați.

Ingrediente 
-7 cartofi
-300 gr vita
200 gr porc
2 cepe
1 morcov (Opțional)
3 catei de usturoi 
-cimbru
Sare și piper 
Pentru sos am folosit 200 gr smântână  și 2 oua sau puteți face un sos alb din lapte aprox 500 ml, faina 50 g, unt 50 gr și sare

Mod de preparare 

Cartofi ai pregătim ca pentru un piure, curățați, spălați, tăiați și puși la fiert în apa cu sare. Când sunt gata se pasează (scurși de apa) adăugând cate puțin lapte călduț.

Carnea se toaca. Se încinge într-o tigaie puțin ulei se pune carnea, când se albește se adaugă ceapa și usturoiul , 1 lingura de bulion și 300 ml apa și se lasă să fiarbă 30 min la foc mic  astfel obținem un sos consistent. La final se adaugă condimentele. 

Într o tava, oala, se așează un strat de cartofi ,apou unul de carne, iarăși cartofi  carne cartofi și sosul din smântână cu ou și piper. Eu sincer am făcut doua straturi de cartofi și unul de carne, insa reteta grecească asa ar trebui sa arate.
Se da la cuptor pentru 35 min. 

marți, 23 octombrie 2018

Brownies cu lapte condensat

Știți momentul acela când vrei ceva bun  rapid și cu multa ciocolata ? Eh, nu știu cum voi dar la mine exista )) sau atunci când ai o cutie de lapte condensat și ai vrea sa faci ceva bun de tot ? Ei bine, astăzi, am dat un mic tur al blogurilor și am găsit o minunăție de negresa care sa întrunească toate aceste mici plăceri, e cu textura densa și umeda, cu multa ciocolata și se face rapid, dar sa nu numărați caloriile, da ?)) ☺️
Rețeta am găsit-o Aici pe blogul Laurei Gafitescu

Ingrediente
375 ml lapte condensat (atât a avut cutia, în reteta scrie 400 dar a ieșit mega bună si cu lipsa în cauza )
300 gr ciocolata 50 %cacao
100 gr unt
150 gr faina
100 gr zahar
100 gr smântână
3 oua

50 ml crema de whiskey (pas ca am copil dar voi sa puneți, da?)

Mod de preparare
1.Se pune într-o craticioara laptele condensat, ciocolata bucăți și untul la foc mic cât sa se topească ciocolata.

2.Faina se amesteca cu un praf de sare

3. Peste ciocolata topita se adaugă smântână, zaharul și ouăle câte unul , se amesteca cu telul după fiecare. Se adaugă faina și se amesteca.
4. Într-o tava de 20/20 se toarnă compoziția și se da la cuptorul încins în prealabil la 180 C, timp de 30 min.
Când e rece se porționează.

Un deliciu!



duminică, 21 octombrie 2018

Quesadilla cu pui

Dacă nu ați preparat pana acum acest fel mexican pentru ca suna complicat sa știți ca este destul de simplu de pregătit mai ales dacă trișati ca mine și cumpărați lipii le gata făcute. Va asigur ca copiii o sa le adore, sunt și numai bune de luat la pachetul pentru școală sau servici.
Ingrediente
6 lipii
1piept de pui
2 rosii
2 ardei grasi
1 cutie porumb (opțional)
300 gr cascaval
-sare, piper
- oregano sau ce condiment va place la pui
-boia dulce /picanta pentru adulți

Mod de preparare

1. Se taie pieptul de pui felii se condimenteaza, se lasă câteva minute sa ia gust carnea apoi fie se prăjește fie se face la grătar. Dupa care se taie fâșii subtiri
2. Cașcavalul se da prin răzătoarea mare
3. Rosiile se taie doar partea cărnoase, adică marginile fără semințe, apoi se taie cubulețe
4. Ardeii curățați și spălați desigur, se taie fâșii.
5. Într-o tigaie se pune puțin ulei și se sotează ardeiul gras doar  cât sa se înmoaie foarte putin (pas pe care îl puteți omite dar noua asa ne place) după care pun roșiile, (porumbul, dar sunt situații în care îl omit din schema)) si carnita, se amesteca. Am încercat sa pun cașcaval ras în tigaie și sa îl las sa se topească apoi sa umplu lipiile, dar sincer îmi pare mai lipicioasa treaba în varianta următoare.
6. Se împarte cașcavalul în 6, iar fiecare parte in Doua. Pe fiecare lipie(pe jumătate) se pune cașcaval, apoi  amestecul cu pui, cașcaval și se pliază. (! Puteți pune compoziția pe toată suprafața apoi alta lipie, dar un copil tine mai bine in mânuțe prima varianta, testat!)
7. Se unge lipia cu putina apa și la foc mediu spre mic se încălzește în tigaie atat cât sa se topească cașcavalul.
Asta a fost, se servește simplu sau alături de un iaurt, cum ne place noua sau ce sos preferat aveți.
Pofta

sâmbătă, 20 octombrie 2018

Chessecake cu ciocolata

Am devenit o mare fana a chessecake ului  se face rapid și în combinații diverse ai o altfel de prăjitură minunata. Cheesecake-cu-dovleac este un deliciu chiar și pentru cei mai pretențioși (aici ma încadreaz și eu deoarece nu îmi place dovleacul, insa aici e divin) Cheesecake-cu-glazura-caramel este un preludiu al gustului și sincer acum cui nu i ar plăcea? cheesecake-la-rece-cu-jeleu-de-ananas o prăjitură rapida cu care mereu o sa impresionați familia sau musafirii.
Bun, dar pentru piticul meu regele rămâne chessecake cu ciocolata, eh copii



Ingrediente
-2 pachete biscuiți cu scorțișoară de la Lidl
90 gr unt
450 gr branza de vaci cremoasa
3 oua
150 gr zahar
100 ml frișcă 30 %
100gr cocolata 50%

Mod de preparare
Se mărunțesc biscuiți la robot sau într un prosop cu ajutorul unui făcăleț, apoi se amesteca cu untul topit. Se pune compoziția în tava de 20 cm diametru sau 18 se tapetează și se coace 7 minute la 180 C.

Între timp se mizează branza cu zaharul Apoi se pun ouăle câte unul. Se toarnă compoziția peste biscuiți și se da la cuptor pentru 40 min.

Frișcă se aduce la punctul de fierbere apoi se amesteca cu ciocolata rupta bucăți.

Peste chessecake - ul racit(eu prefer sa îl răcesc în cuptor, asa sunt sigur ca nimeni nu atentează la el)) apoi sa fac glazura și sa o torn peste. Se lasă la frigider pentru 4 ore sau peste noapte.

Un deliciu !

Ardei umpluți cu carne

Toată lumea are o reteta de ardei grași umpluți cu carne, unii ai pun mai mult orez, altii nu, eu am testat în decursul a 10 ani de când m-am apucat mai serios de gătit mai multe rețete, însă până la urmă am adaptat o la gustul familiei.
Pentru 10-11 Adei grași potriviti

-1 kg carne tocată amestec ( 500 gr porc și 500 gr vita) dar puteți folosi ce carne va place
-200 gr orez( o ceașcă)
-2 cepe
- 1 morcov
- 1 dovlecel (opțional, vara îl pun)
- 1 legătură marar
-1 legătură pătrunjel
-sare aprox 1 linguriță
-piper
!- cimbru, nu e obligatoriu dar mie îmi place-400 suc de rosii

Mod de preparare
Se curata ardeii de semințe și se lasă deoparte. ( bineînțeles ca au fost în prealabil spălați ca și celelalte legume)

Ceapa se toaca mărunt iar morcovul se da prin răzătoarea mica, ( dacă puneți și dovlecel se ea și el prin răzătoare)

 Orezul se spala în mai multe ape și se lasă la umflat.

 Se amesteca carnea cu ceapa, morcovul, pătrunjel și mărar tocat, orezul scurs plus 100 ml apa, sare, piper o lingura de bulion și se lasă puțin.

Se umplu ardeii cu carne și se așează într-o oala cu gura în sus. Se toarnă sucul de roșii, 100 ml apa cu sare și cimbru

 Se acoperă oala și se da la cuptor pentru o ora la 180 C sau pana e gata carnea.

 Se servesc alături de iaurt, smântână.
 Pofta buna! 

vineri, 12 octombrie 2018

Peste cu legume pentru iarna

De ceva vreme mi-am propus sa fac zacusca de peste  am cautat, citit, sunt multe reteta însă mi-a atras atenția reteta de pe Savori urbane, o găsiți Aici pentru ca este rapida și știți ca un bebe îți limitează orele de stat în bucătărie. Nu as zice ca este o zacusca este cu mai mult sos și seamănă cu o plachie, eu am ales sa toc cubulețe legumele fără de reteta sus menționata. Am mâncat atât calda cât și rece,, foarte buna în ambele cazuri


Ingrediente
1 kg sardine
1 kg ceapa
2 morcovi mari
1 kg ardei gras am folosit
1 lingura sare
1 lingura piper boabe
2 foi de dafin
1 linguriță boia dulce afumata
500 ml suc de roșii
250 ml ulei
Oala sub presiune

Mod de preparare
Am curățat pestele de cap și intestine și l am spălat bine. Ceapa am curățat-o și tocat, morcovul curățat l am dat prin răzătoarea mare, iar ardeiul tocat cuburi, am amestecat legumele și le-am condimentat. În oala sub presiune am pus jumătate din cantitatea de ulei, legumele le am împărțit în 3 am pus o oare de legume  o parte din peste, legume, peste și la final legume. Am turnat sucul de roșii restul de ulei și foile de dafin. Straturile nu trebuie sa depășească marcajul de pe oala. Se pune la fiert sub presiune timp de 60 min. Când e gata se așează în borcane stetilizatesi se capseaza sau se consuma ca atare. Eu am pus și câteva borcanele dar nu cred ca rezista prea mult ca tare bun mai este.