articole

vineri, 26 iunie 2009

Pui cu smantana si ciuperci









Ingrediente
-1 piept de pui

-200 gr smanatana
-200 gr ciuperci
-1 legatura marar
-ulei
-1 ceapa
-1 lingura faina
-sare piper
-delicat




Mod de preparare


Pieptul de pui se spala si se taie bucatele, se pune la prajit in ulei incins cu capac.


Cand e gata se scoate pe o farfurie in acelasi ulei se prajesc ciupercile care au fost taiete iar cand au lasat zeama se pune si ceapa taiata marunt.
Dupa ce s-au facut ciupercile se pune o lingura de faina 1 ceasca de supa de pui sau concentrat se condimenteza se adauga smantana si carne, se lasa sa dea un clocot si se opreste. Se adauga mararul tocat marunt.









joi, 18 iunie 2009

Ciorbita de vara a la Moldova


Ingrediente
-2 sfecle mici
-2 morcovi
-6 cartofi noi
-1/2 varza mica
-200 gr pastai
-1 dovelecel
-1 l bors
-1 legatura leustean
-1 legatura partunjel
-1 ceapa
-sare
-delicat
-ulei
Mod de preparare
Se curata legumele. Sfecla si morcovul se dau prin razatoarea mare, cartoful se taie cubulete, la fel si bostanelul insa cuburi mult mai mici, iar varza fideluta. Se pune intr-o oala ulei la incins apoi sfecla, morcovul si varza, se pune capac si se lasa sa se imoaie, se amesteca doin cand in cand, apoi se adauga pastai , dovelecelul si cartoful. Se adauga ~2.5 l apa. Cand incepe sa fiarba se adauga ceapa taiata marunt si se condimenteaza. Separat se pune la fier borsul su un pic de cimbru. Cand sunt gata legumele se adauga borsul ; dupa ce da in clocot se pune leusteanul, iar dupa ce a fost luat de pe foc se pune si partunjeleul.

miercuri, 17 iunie 2009

TORT DE MERE



Ingrediente:

-7 mere
-2 linguri de zahar
- 7 lingurite de dulceata de capsuni

blat:
- 4 oua
- 3 linguri mari cu faina
-3 linguri mari de zahar
-1 praf de copt
-1 zahar vanilat
- un pic de scortisoara

caramel: din 4 linguri de zahar si 2 apa


Mod de preparare:

Se curata merele de coaja si se scor samburii. S e face caramel se toarna in tava apoi se pun merele si se impla mijlocul cu gem si se presoara cu zahar. Se dau la cuptor 30 min la temp 200.

Separat se face blatul. Se bat albusurile spuma, iar galbenusirile cu zaharul si un varf de sare. Se amesteca cele doua si apoi se incorporeaza faina si praful de copt. Cand sunt gata merele se adauga aluatul peste apoi se da la cuptor 30 min.

luni, 15 iunie 2009

negresa cu migdale


Ingrediente
-200 gr unt
-150 gr cacao
-400 gr zahar
-esenta de migdale
-150 gr migdale
-4 oua
-1 lingurita praf de copt
-200 gr faina
-varf de sare

Mod de preparare
Untul se pune la topit in cuptorul de micounde, apoi se amesteca cu cacaoa, zaharul si ouale. Separat se amesteca componenetele uscate: faina, praful de copt si sarea. Migdalele se taie marunt si se dau 5 min la cuptor, pentru mai multa aroma. Se incorporeaza faina , migdalele, esenta de migdale cu prima compozitie . Se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor 30 min.

sâmbătă, 13 iunie 2009

dovlecei pane


Ingrediente
-2 dovlecei
-2 oua
-faina
-pesmet
-sare
-piper
-50 gr lapte
-delicat

Mod de preparare

Dovleceii se spala si se taie rondele , se condimenteaza si se lasa la scurs . Separat se amesteca ouale cu faina, laptele , sare, piper si un pic de delicat, astfel incat sa obtinem o compozitie un pic mai groasa decat cea de clatite. Dovleceii se dau prin pesmet apoi prin oua si se prajesc in ulei incins.

PS. se poate servi cu un sos facut fin: 200 gr iaurt, marar, 3 catei de usturoi pisati si sare.

biscuiti mocha


Ingrediente
-200 gr unt
-200 gr zahar pudra
-1 ceasca expreso mica
-4 lingurite esente vanilie
-600 gr faina
-100 gr cacao
-1 lingurita praf de copt
-sare

Mod de preparare
Se bate untul spuma cu zaharul. apoi se adauga cafeaua si esenta de vanile iar la urma se cern componentele uscate; se formeaza un aluat si se imparte in doua se face un dreptunghi si se taie feliute. Se da la cuptor 20 min

vineri, 5 iunie 2009

Pilmeni

















Aluat: 
500 gr faina

2 oua
200 ml apa rece

Umplutura:
500 gr carne tocata, fie porc, vita si pui sau amestec
1 ou
2 cepe
sare, piper

Mod de preparare:

Aluatul: Se amesteca toate componentele de mai sus si se face un aluat vartos, se framanta ~15 min ,ca sa iasa elastic. Se lasa sa se odihnesca 30 min.
Umplutura: se amesteca toate componentele de mai sus (ceapa sa fie fin tocata).
Dupa ce s-a odihnit aluatul impartim in 4 si intindem foi subtiri. Acasa am o ustenila speciala care da forma pilimenelor, insa daca nu aveti se poate face la fel de bine forma cu un pahar sau taind patratele . Se pune carne pe mijloc si se lipeste. Se pune apa la fiert, iar cand da in clocot se pun pilimenile si se lasa sa fiarba 15min. de preferinta sa gustati una.
Ca sos, se manaca fie cu smantana fie cu unt sau simplu cu otet.

Rulada cu foi de napolitana


Ingrediente
-2 foi napolitane
-200 gr rahat
-200 gr margarina
-200gr biscuiti macinati
-200 gr zahăr
-2 linguri cacao
-100 ml apa
-1/2 lamîie
-250 gr ciocolată neagră

Mod de preparare
1 crema. Se trec prin maşina de tocat rahatul împreuna cu lamîie si margarina, apoi freci crema pană se omogenizeaza si se da la rece.
2 crema. Se fierbe un sirop din zahar , cacao si apa pana se leaga apoi se toarna ferbinte peste biscuitii macinati si se amesteca. Se stropeste o foaie de napolitana cu apa sau lapte caldut si intinzi apoi crema de rahat, aşezi a 2 foaie pe care o stropesti la fel cu apa sau lapte si intinzi a 2 crema, apoi rulezi.
ciocolata neagra se pune la topit pe baie de abur si se adaugă 50 gr de unt cînd sa topit se toarnă deasupra ruladei si se da la rece 3-4 ore.

Paste cu ton si parmezan


Ingrediente

-400 gr paste
-1 conserva ton
-1 morcov
-200 gr parmezan
-2 peperoncino
-2 linguri bulion
-1 ceasca apa
-sare
-ulei masline
sau puteti face sosul original:
-1 morcov
-1 frunza de teleina, partea alba
-1 ceapa mica
-3 rosii coapte
-1 lingura bulion
-2 linguri ulei de masline
-2 peperincino
-sare
-200 ml apa

Mod de preparare
Se pun pastele la fiert cu apa si sare. Separat se face sosul ; se incinge uleiul de masline, morcovul a fost dat prin razatoarea mica, apoi se pune la rumenit iar dupa ce a prins culoare adaugam peperoncino si tonul, amestecam bine , punem bulionul si apa . Lasam sa fiarba un pic. Cand sunt gata pastele le strecuram si le punem peste sos. Se servesc cu parmezan ras deasupra.
Pentru sos mai sofisticat : morcovul se da prin razatoare , ceapa se taie marunt partea de relina la fel, rosiile se oparesc si se da jos coaja si la fel se raia cuburi. Se pune la calit toate acestea cand prind culoare se adauga apa si bulionul selasa sa fiarba ~40-50 min, cu capac.Cand e gata se piseaza toatea acestea , fie se da la blender, astfel formandu-se o pasta groasa.