articole

marți, 22 decembrie 2009

ciorba de burta


Ingrediente:
-1 kg burta
-2 bucati rasol de vacuta
-1 morcov mare sau 2 mici
-1/2 telina mica
-1 radacina patrunjel
-5 oua mari
~600 gr smantana
-5 l apa
-otet
-usturoi
Mod de preparare
Burta se spala , iar rasolul se pune in apa rece. Se pune la fiert apa, iar cand a dat in clocot se opareste burta si carnea, dupa care se arunca apa.

Se curata legumele si se pun in oala sub presiune, apoi deasupra se adauga burta si rasolul. Se pun 5 l apa si se da la fiert 2 ore. Cand e gata se scoate burta si se taie fideluta, morcovul se da prin razatoarea mica la fel si celelante legume. Zeama in care au fiert toate acestea se strecoara, ca si fie zeama limpede. se adaua toate in oala si se da la fiert inca 15 min. Ouale se bat cu telul apoi se adauga smantana si cate un pic din zeama, dupa care se toarna toata peste ciorba.

Se acreste cu otet fiecare dupa gustul sau si se poate servi si cu usturoi pisat.

Ciuperci umplute la tigaie




Ingrediente'
-10 ciuperci
-100 gr cascaval
-3 catei usturoi
-sare, piper
-ulei de masline
-50 gr unt

Mod de preparare
Ciupercile se lasa in apa 30 de min dupa care se curata. Coditele se taie cubulete la fel si usturoiul si se amesteca impreuna cu cubulete de usi. cu acest mix se umplu ciupecile. Se da cascavalul prin razatoare si se pune deasupra; se condimenteaza. Intr-o tigaie se pune un pic de ulei si se pun ciupercile, se acopera cu capacul si se fac la foc mic.

gratar de pui



Ingrediente
pulpe de pui(eu am avut 4)
pentru marinata:
-200 ml vin
-100 ml apa
-cimbru
-busuioc
-delicat
-piper
-1 ceapa
-1 lamaie

Mod de preparare
Pulpele de pui se spala. Se face marina: se amesteca vinul cu apa, cimbrul, busuiocul, delicat, piper. Intr-un vas se aseaza carnea, iar printre bucatile de carne se pun feliute de ceapa si lamie apoi se adauga marinata. Se da la frigider timp de cel putin 12 ore. eu am lasat 24 h. A doua zi se fac la gratar.

salata cu paste










Ingrediente:
-200 gr paste
-2 oua
-100 gr masline
-200 gr muschi tiganesc
-1 morcov
-ulei de masline
-oregano
-sare , piper
-parmigeano

Mod de preparare
Se pun la fiert pastele. , la fel si ouale. Muschiul tiganesc se taie cubulete, la fel si morcovul. Se pun intr-un bol morcovul, maslinele, muschiul , pastele si se condimenteza se adauga ulei cu oregano. Iar deasupra se pune ou fiert taiat in patru si parmigeano.

"sarmalute" cu mere








Ingrediente

-fasii se foi placinta
-3 mere
-6 linguri zahar
-scortisoara
Mod de preparare
De la turtele din care se fac in ajunul craciunului mi-au ramas niste fasii...si de de sa le arunc si sa nule folosec asa s-au nascut "sarmalutele". Se pun fasiile una peste alta. Merele se dau prin razatoare apoi se scurg de surplusul de zeama.Se aseaza peste foi 3 lingurite de mere 1 lingurita de zaar si un varf de scortisoara. se impaturesc ca sarmalele si se aseaza intr-o tava unsa cu ulei . Se dau la cuptor 35min.

pizza


Aluat:
-100 ml lapte
-30 gr unt topit
-25 gr drojdie
-faina
-1/2lingurita sare
-1/2 lingurita zahar
Toping:
-2 felii bacon
-100 gr salam uscat
-100 gr porumb
-4 ciuperci
-1 catel usturoi
-ketchup
-oregano
-casacaval
Mod de preparare
Se amesteca drojdia cu zaharulapoi intr-un ligenas se pune faiane dupa care laptele caldut, untul topit, sareasi drojdia se framanta . Apoi se acopera si se lasa la dospit30 min.(pana ce isi dubleaza volumul). Cand e gata se aseaza pe masa de lucru se intinde o foaie de ~5 mm si se pune in tava de pizza.Se unge aluatul de pizza cu ketchup amestecat cu oregano su usturoiul pisat apoi se pune baconul taiat feliute mici si salamul, ciupercile taiate si ele felii sibtiri, porumbul si la final casacavalul pentru puzza. Se da la cuptor 25 min.

fasole cu carnati 2


Ingrediente:
500 gr fasole

- 2 ardei

- 1 morcov

-1 ceapa

-cimbru

-sare, piper

- tarhon

-marar

- 300 gr carnati

-100 gr sunca

- delicat

Mod de preparare

Fasolea se pune de cu seara la umflat.A doua zi se pune la fiert si se schimba apa de cateva ori cand da in clocot.Ceapa se taiemarunt, la fel si morcovul si ardeiul.Se orajesc cu capac.Cand s-au prajit se adauga sunca taiata marunt si carnatii taiati felii.See adauga peste aceasta fasolea fiarta si se mai lasa sa fiarba un pic.Apoi se adauga toate condimentele mai da un clocot si se ia de pe foc.

luni, 14 decembrie 2009

Friptura de pui



Ingrediente:
Mod de preparare

Carnea de pui am pus-o in apa cu sare (ca de obicei) 30 min. Apoi se scoate pe un servetel si se elimina apa. Intr-o tigaie se pune ulei de masline, apoi pulpele se condimenteaza si se prajesc pe ambele parti, adaugandu-se si usturoiul pisat.

Cand s-a rumenit carnea se toarna intr-o tava si se pune bulionul amestecat cu 100 ml apa , foile de dafin, pasta derosii si patrunjelul. Ceapa se taie marunt si se prajeste in unt apoi se aduga peste carne.Se acopera tava cu o folie de aluminiu si se da la cuptor timp de 35 min foc mediu. Se serveste cu orez fiert.

cartofi taranesti 2


Ingrediente
  • 4 cartofi
  • 1 ardei rosu
  • 1 legatura mica marar
  • 3 catei usturoi
  • ulei de masline
  • 50 gr unt
  • sare, delicat
  • Mod de preparare
Cartofi se taie bucati mari apoi se pun la fiert cu sare si un pic de delicat. Usturoiul se taie feliute. Intr-o tigaie se pune la incins uleiul si untul apoi se adauga usturoiul si se "ameteste" un pic, apoi ardeiul taiat cubulete. cind s-au inmuiat se adauga cartofii, se mai amesteca in tigaie cu grija sa nu se sfarime. La final se pune mararul tocat.

piept de pui cu lamie si curry




Ingrediente
Mod de preparare
Pieptul de pui se feliaza apoi se bate un pic cu ciocanul de bucatarie.Se condimenteaza si se adauga si un pic deoregano si busuioc. Intr-o tigaie se pune ulei de mmasline si apoi cand s-a incins se pune pieptul de pui la prajit si se face pe ambele parti, cand e gata se adauga vinul, supa ce pui, si curry si se lasa sa fiarba 10 min. adaugandu-se si feliile de lamaie.

vineri, 11 decembrie 2009

papanasi







Ingrediente

pentru 6 papanasi avem
nevioe:200 gr braza de vaci grasa
  • 2 oua
  • coaja de la o portocala
  • 1 plic praf de copt
  • 5 linguri zahar
  • zahar pudra
  • 1 plic zahar vanilat
  • faina
  • ulei
  • smantana
  • dulceta visine
Mod de preparare
Se pune intr-un bol braza, ouale zaharul si zaharul vanilat si
se
amesteca bine sa se incorporeze toate, apoi se adauga coaja de
portocala ,
faina si praful de copt astfel incat sa se obtina un aluat elastic. Se imparte aluatul in 6
apoi din iecare particica se mai ia cate un pic de aluat , din
acesta facem bilute iar din cele
6 niste bile mai mari care le
turtim si le facem o gaura in mijloc, pentru a se praji mai bine.
Intr-o tigaie punem suficient ulei pentru a praji papanasi.
Dupa ce sunt gata se scot pe servetele de hartie pentru a elimina surplusul de ulei. Se aseaza apoi biluta peste gogoasa se pune smanta deasupra si dulceata de visine sau oricare dulceata aveti prin camara.

joi, 10 decembrie 2009

aripioare la cuptor





Ingrediente
  • 1 kg aripioare
  • 4 linguri delicat granulat
  • 1 plingura oregano
  • piper
  • 2 linguri boia
  • ulei de masline
  • pesmet
  • susan
Sos:
Mod de preparare

Aripoarele se taie bucati si se pun in apa cu sare 30 min. Se face un amestec din delicat , oregano, boia si piper. Se scot aripile din apa si se sropesc un ulei de masline apoi se pune compozitia facuta mai sus peste ele si se amesteca bine. Intr-o farurile se pune pesmet si susan ( se poate si separat ) si se trec aripioarele prin aceasta. Intr-o tava asezam hartia de copt si punem aripioarele. Se da la cupror 45min la foc mediu. Lagarniura am folosit orez, dar sunt sigura ca erau bune si cu o portie de cartofi prajiti.

Sos: Usturoiul se piseaza apoi se adauga smantana si mararul tocat marunt+sare si piper dupa gust.

miercuri, 9 decembrie 2009

salata cu scrumbie sarata






Ingrediente:
  • 1 scrumbie
  • 3 cartofi
  • 1/2 ardei rosu
  • 1 ceapa
  • 100 gr masline
  • ulei
  • sare, piper
mod de preparare
Cartofi se fierb in coaja si se curata dupa ce s-au racit apoi
se taie pai
mai mari la fel si ardeiul;. pestele se curata de oase si se taie si el pai,
ceapa solzi . Se pun si maslinele , sarea si piperul si uleiul dupa care se amesteca.

FILE DE PANGASIUS LA GRATAR CU GARNITURA DE CARTOFI SI SOS DE SMANTANA



Ingrediente
  • 2 file de pangasius
  • 4 cartofi mari
  • 100 gr smantana
  • 50gr masline verzi si negre
  • sare, piper
  • decicat
  • 1 lingurita faina
  • 50 ml apa
  • unt
Mod de preparare
Se taie fileul de peste si se condimenteaza. Cartofii se curata se taie bucati mai mari si se pun la fiert .Se pune pestele pe gratar pana se face pe ambele parti. Se face sosul de smantana: se pune o lingurita de unt in tigaie apoi faina si apa se amesteca bine sa se lege se adauga smantana si maslinele , condimente si se lasa sa dea in clocot. Cand e gata sosul se serveste peste carofi alaturi de peste.