articole

duminică, 31 ianuarie 2010

Concuras "Reteta anului 2009"


Luni se da startul unui provocator concurs: "Reteta anului 2009". Premiile sint pe masura, locul 1 urmind a intra in posesia a 500 ron!

Este foarte simplu sa inscrii reteta in concurs. Trebuie doar sa fii sigur ca are o fotografie de foarte buna calitate, iar modul de preparare este scris in detaliu, aceasta deoarece intrarea in concurs se va face doar dupa ce reteta va trece de filtrul exigent al bucatarasilor.

Pentru ca Bucataras.ro s-a declarat fanul blogosferei culinare si a infiintat un Catalog al acesteia, in care sint peste 150 de bloguri inscrise, cu peste 8.000 de retete, singura conditie obligatorie a concursului este ca blogul pe care ai scris reteta sa fie in acest catalog.
Ce faci daca nu este? Simplu. in formularul de mai jos
http://www.bucataras.ro/bloguri/

Toti cei care vor scrie despre concursul Reteta anului 2009 vor fi trecuti la loc de cinste in pagina de parteneri media!


Si daca esti fan al blogosferei culinare, atunci este obligatoriu ca widgetul de AICI sa-l ai pe blog! Peste 50 de bloguri culinare si-au instalat acest widget si sint la curent cu tot ce se pregateste in blogosfera culinara! Surasa :

http://www.bucataras.ro/articole/3698/concurs-reteta-anului-2009.html

vineri, 29 ianuarie 2010

Fricase de pui cu ciuperci




Ingrediente:

-1 piept de pui
- 1 morcov
- 200 gr ciuperci
-100 ml vin alb
-1 ceapa
sare, piper

Garnitura:
- orez
-sofran
-50 gr porumb

Sos fricase:
- 200 gr smantana
- 1 galbenus
- vin

Mod de preparare

Se pune orezul la prajit apoi 50 gr de porumb, sofranul sare si apa. Se lasa sa fiarba20 min.


Ciupercile se taie felii la fel si morcovul. Pieptul de pui se taie cuburi si se pune la prajit cand sa rumenit se pune morcovul se lasa sa se nabuse iar dupa 5min, ceapa,ciupercile si vinul. Se lasa sa firaba `5 min.
Sosul ficase: Se amesteca smantana cu galbenusul, vinul si delicat se toara apoi peste carne si se mai lasa 1-2 min.
Orezul se aseaza pe marginea farfuriei de jur imprejur iar pemijloc pui cu sos fricase.

salata cu pui





ingrediente:

-1-2 fileu de piept de pui+sare, piper, oregano si rozmarin
-2-3 cartofi
- 1 morcov
-gogosari
-1 conserva de porumb
-2 oua pentru maioneza+mustar si lamie


Mod de preparare

Fileul de pui se condimenteza si se face la gratar dupa ce este data se taie fasii. Cartofii si morcovul se fierb apoi se taie si eu fasii(pai), la fel si gogosari. Se amesteca toate comonentele cu maioneza.

sâmbătă, 23 ianuarie 2010

eclere ( si minieclere)










Astazi mi-am luat" inima in dinti "si am zis sa incerc sa fac niste eclere.....nu pot sa va zic cate emotii am avut....si intr-un final am reusit marea incercare...mi-au iesit o bunatate de eclere cu care va rog sa va delectati:P


Ingrediente:
aluat:
-200 ml apa
- 100 ml ulei
-200 gr faina
- 4 oua

crema:
-500 gr lapte
-3 oua
- 250 gr zahar
-100 gr faina
-2 pliculete zahar vanilat
-100 gr unt
-ciocolata

Mod de preparare

Se pune la fiert apa cu uleiul cand da in clocot se adauga faina si se amesteca daca incepe sa se dezlipeste de oala se ia de pe foc. Dupa ce sa racit aluatul se adauga ouale cate unul amestecad pana se incorporeaza bine. Cu ajutorul unei linguri sau pungi se fac betisoare sau cuiburi. Se dau la cuptor 25-30 min.

Crema: Se amesteca laptele cu zaharul , faina , galbenusurile si se da la foc, se amesteca in continu sa nu se prinda de fundul oalei. Cand sa ingrosat se lasa sa dea cateva clocote apoi se ia de pe foc; se adauga untul. Albusurile se bat spuma; dupa ce sa racit crema se adauga usor albusurile si se amesteca bine.
Eclerele racite se taie pe jumate si se umplu cu crema sau cu ajutorul unei seringi de bucatarie se umplu fara a mai fi taiate.Se orneaza cu ciocolata. Daca aveti la indemana mai multa ciocolata o puteti topi si trece prin ea eclerele.
PENTRU MINIE ECLERE FOLOSITI ACELEASI INGREDIENTE DOAR CA FORMATI DIN ALUAT GOGOSELE SI NU BASTONASE.

salata americana






Ingrediente:

- 300 gr sunca
- 1 morcov mare
- 150 gr porumb
-150 gr mazare
-150 gr fasole verde conerva
- 4 cartofi
- 2 oua(1 pentru maioneza unul pt salata)
- maioneza
-2 castarveti in otet


Mod de preparare
Se pun la fiert cartofii si morcovul. Cand sunt gata se taie cuburi, la fel si sunca. Se amesteca intr-un bol toate ingredintele . Se orneaza cu ou.















chec








Ingrediente:
- 4 oua
- 150 gr unt
-250 gr zahar
- 300 gr faina
- 4 linguri lapte
- 2 linguri ulei
-1 plic zahar vanilat
- 1 pl. praf de copt
- 1 ciocolata
Mod de preparare
Se amesteca ouale cu zaharul,zaharul vanilat, untul moale, se mixeaza bine apoi se aduga laptele si uleiul si mixaeza apoi fina si praful de copt.Se toarna intr-o forma de copt care a fost uns cu unt si tapetata cu faina. Se rupebucati mici ciocolata si se pune peste aluat. Se da la cuptor 35-40 min la foc mediu.

miercuri, 20 ianuarie 2010

supa de legume cu crutoane


Ingrediente:
- 1 morcov
-1 patrunjel
-1 radacina pastarnac
- 1ceapa
- 200 gr soc de rosii
- legatura patrunjel
- crutoane sau 3 felii de pane de vatra
-3 l apa
-delicat
-sare,piper
-ulei de masline
-parmezan

Mod de preparare.

Legumele se curata si se spala apoi se taie pai(dar bucati mai groase). Se pun la fiet si se adauga un pic de ulei. Ceapa se toaca marunt si se pune si ea la fiert. Cand sunt aproape gata se adauga si sucul de rosii se mai lasa sa fiarba. Cand e gata se adauga patrunjelul tocat marunt. Se serveste cu crutoane si parmezan.

Ps in cazul in care nu aveti crutoane le puteti face in casa. taiati cateva felii de pane cubulete si datile la cutor 15 min.

pangasius cu sos de lamaie




Ingrediente:

-2 file pangasius
-coriandu
-rozmarin
-pesmet
-sare
-piper
sos:
-50 gr unt
-o lamaie
-patrunjel
Mod de preparare
Pangasius se condimeteaza cu coriandu, rozmarin, sare si piper si se da la rece 30 min. se incinge intr-o tigaie ulei de masline. Se da fileul prin pesmet apoi se prajeste pe fiecare parte 5 min. Pentru sos se pune untul la topit apoi se adauga zeama de la o lamaie, patrunjelul tocat si 25 gr apa se lasa sa dea un clocot. Se pune fileul in sosul obtinut.

sâmbătă, 16 ianuarie 2010

cornuri cu gem



Ingrediente:
-1 0ua
- 200 gr lapte
- 200 gr unt
- 50 gr drojdie
- esenta de migdale
- 100 gr ulei
- faina

Mod de preparare

Se amesteca ouale cu laptele, untul topit si esenta de migdale apoi se pune la incalzit pe foc amestecandu-se sa nu se prinda .Drojdia se topeste cu zahar.Se amesteca faina cu compozitia calda ,drojdia . Se framanta aduganduse ulei in timpul framantarii. Se lasa sa creasca 2 ore. Dupa ce a crescut se imparte aluatul in doua , se intinde pe masa si se taie in 8 parti. Pe fiecare parte se pune cate o lingurita de gem si se ruleaza de lalatura mare spre interior., adica spre varf. Se pun in tava si se lasa sa creasca 30 min. Apoi se dau la cuptor 20-30 min.

urechiuse ca la mama acasa










Ingrediente:
- 2 oua
- 200 ml lapte acru, chefir
- faina
- 2 pliculete zahar vanilat
-1 cub drojdie(50 gr)
- coaja de portocala
-300 gr zahar
-150 gr unt sau margarina
- 100 gr unt
-100 gr zahar

Mod de preparare.
Se amesteca laptele acru, cu zaharul, ouale, zahatul vanilat si se pune pe foc doar cat sa se incalzeasca amestecandu-se incontinu. Drojdia se topeste cu zahar. Untul se topeste la microunde. Se pune intr-un lighean faina si se toarna laptele se adauga si drojdia ,coaja de portocala si untul dupa care se framanta un aluat tare ca pentru cozonac.Se lasa sa creasca la loc cald . Cand si-a dublat cantitate se pote lucra cu el. Se intinde aluatul pe masa in forma de bilute cat pumnul unui copil apoi se fac niste foi mici. Acestea se acopera cu unt si cu o lingurita de zahar , se ruleaza se unesc capetele si se taie cu cutitul dar nu pina la capat Se desface partea taiata.( Nu stiu cat de explicita am fost sper ca pozele sa fie de ajutor) Se lasa sa cresaca in tava apoi se dau la cuptor 35 min. Se orneaza cu zahar pudra...eu nu am avut la indemana asa ca s-au papat si fara:))

miercuri, 13 ianuarie 2010

tort cu doua creme



Ingrediente:

blat pandispan:
- 6 oua
- 6 linguri faina
- 6 linguri zahar
- parf de copt
- zahar vanilat
Crema 1:
- 150 gr banza vaci
- 150 gr frisca
- 50 gr stafide
-150 gr zahar pudra
- esenta rom sau vanilie
- 1plic gelatina

Crema 2

- 1 plic ness
- 300 gr unt
- 200 gr zahar pudra
- 200 gr ciocolata neagra

Sirop: 1 borcan compot caise
Dedor ciocolata si frisca

Mod de preparare:

Blat: se separa albusurile de galbenus. Albusurile se bat spuma, apoi se adauga zaharul in ploaie se contiua sa se bata pana ce devine opasta alba lucioasa , se adauga galbenusurile, faina, paful de copt si zaharul vanilat. Se toarna tot intr-o tava si se da la cuptor 35 min.

Crema 1: se amesteca branza cu zaharul apoi se adauga frisca batuta . si stafidele care au stat in esenta de rom/vanilie.

Crema 2: untul moale se amesteca cu zaarul pana ce devine o spuma apoi se adauga ness si ciocolata topita pe baie de abur se amesteca totul bine.


Blatul racit se taie in doua si se insiropeaza cu compot. Se pune crema 2 apoi blat sirop si crema 1. Se imbraca in frisca si se orneaza cu ciocolata dupa bunul plac.