articole

vineri, 30 iulie 2010

Panna cotta







Este una din cele mai cunoscute budinci italiene, fiind un desert usor si rafinat.

Ingrediente(4 portii)
- 450ml smantana
-200 ml lapte
-60 gr zahar
-20 gr gelatina
-zahar vanilat
-sare
- ulei
-sirop de fucte sau crema de ciocolata pentru servire
Mod de preparare
Se pun intr-un vas smantana si laptele se dau la foc mic. Se adauga zaharul si zah. vanilat si se lasa sa fiarba 1 min.
Se ia de pe foc si se adauga gelatina amestecand bine. Se lasa sa se raceasca 15 min . Formele se ung cu un pic de ulei apoi turnam compozitia. Se da la frigider~2ore. Pentru a fi servite se rastoarna pe farfurie si se pune siropul, crema de ciocolata deasupra.

SARAMURA DE PUI






Ingrediente
-1 piept mare de pui
-4 catei usturoi
-1 ceapa mica
- 4 rosii copate
-2ardei capia copti
-1 lingurita cimbru uscat
-1 lingurita sare
-piper
-patrunjel
-ulei
-1 ardei iute copt
Mod de preparare
Pipetul de pui se dezoseaza si se feliaza se condimenteaza cu sare si piper se fac pe gratar. (la felsi rosiile si ardeii)
Se pun 2 1/2 cani de apa la fiert cu ceapa tocata marunt sare, adeiul copt taiat dupa preferinta, cibru sare si piper. se fierbe totul 5 minute apoi se aduga rosiile taiate bubulete. Se mai lasa sa fiarba inca 5 min. Usturoiul se piseaza se amesteca cu uleisi se amesteca pana cand devine o pazsta. Pasta se adauga in apa impreunca cu patrunjelul.. Se ia de pe foc se toarna saramura peste carne si se lasa acoperit 1 ora. Se serveste alaturi de mamaliguta.

joi, 29 iulie 2010

clatite cu ciocolata si crema de vanilie







Ingrediente
-1 pahar faina
-2 oua
-1/2 pahar lapte
-2 linguri unt topit
- esenta vanilie
-2 linguri cacao
-sare
Crema vanilie
-500 ml lapte
130 gr zahar
-3 galbenusuri
-30gr amidon
-baton vanilie
-50 gr unt
Mod de preparare
Clatitele se prepara prin amestecul tuturor ingredientelor. Apoi se coc pe tigaie.
Crema. Se amesteca laptele cu zaharul apoi se pune pe foc impreuna cu baton de vanilie, galbenusurile se amesteca cu amidonul, se pune cate un pic de lapte fiert peste el apoi se toarna toata compozitia peste lapte se amesteca continuupana cand se ingroase, se pune untul si se ia de pe foc. Cu acesta cumpozitie se umplu clatitele.

luni, 12 iulie 2010

pasta de zahar

Pasta de zahar (cea cu care am imbracat tortul) am luat-o de pe blogul Lissei maestra in ale torturilor.

Ingrediente
-1 lingura gelatina
-6 linguri apa
-1 lingura margarina
-2 linguri miere
-zahar pudra(am folosit `450g-500g)
Mod de preparare
Gelatina se hidrateaza cu 6 lig. de apa si se lasa 10 min. apoiu se topeste pe baie de abur. Cand e calda se adauga margarina si mierea si se amesteca pana cand se dizolva. Se pune zaharul pudra intr-un castron, se toarna pe mijloc lichidul si se amesteca cu o lingura. cand se ingroasa pasta se framanta pana cand devine un aluat de consistenta plastelinei. Se pune o folie alimentara pe masa si apoi pasta de zahar o alta folie deasupra si se intide cu sucitorul. Cu aceasta pasta am imbracat tortul.

P.s poze cu preparare pastei nu am facut de data acesata. la urmatorul tort o sa fac si poze cu pasii de preparare.

duminică, 11 iulie 2010

Tort caramel


Vreau sa ai multumesc pe acesta cale Lissei pentru retete sale minunate in special pentru reteta de pasta de zahar si de lapte parf....am reusit sa realizez acest tort de mult visat ....macar un pic sa ma apropii de realizarile ei minunate






Ingrediente:
blat
-5 oua
200 gr zahar pudra
-4 linguri apa rece
-100 gr faina
-2 plicuri budinca de caramel
-1 plic praf de copt
crema:
-10 linguri zahar
200 ml lapte
- 250 ml frisca
-3 oua
- 1 lingura amidon alimentar
-10 gr gelatina
ornare: pasta de zahar, pasta de lapte praf(am sa revin u detalii la pasta de zahar)
Mod de preparare
Blat: albusurile se bat spuma cu zaharul si apa rece. se adauga galbenusurile, apoi faina amestecata cu budinca si praful de copt. Se amesteca usor apoi se toarna totul intr-o tava tapetata cu hartie si se da la cuptor la foc mediu.35 min, Se face testul scobitorii.
CREMA:
se caramelizeaza zaharul. apoi se aduga laptele. Galbenusurile se amesteca cu amidonul, se toarna laprele peste galbenusuri apoi se pune iar la foc pana cand se ingroasa crema. Amestecati incontinuu!Gelatina se prepara conform instructiunilor de pe ambalaj apoi cand sa ingrosat crema se ia de pe foc si se pune gelatina. Se lasa sa se raceasca crema. Se bat albusurile si frisca separat.Cand e rece crema se amesteca cu frisca si albusurile.
Blatul se taie in trei se insiropeaza pe rand si se pune crema.
Am ornat cu pasta de zahar si pasta de lapte praf

Pui kung pao





Este o rete preluata de pe net cu mica modificare ca eu nu am pus alune la aceasta reteta...


Ingrediente:

-1 piept de pui
-5 linguri sos soia
-1 lingura amidon alimentar
-2 lingurite zahar
-2 linguri otet de vin
- 1 ceapa
-ulei
-1/2 lingurita chili
-100 ml apa

Mod de preparare
Pieptul de pui se taie bucati(fara os) si se marineaza in 2 linguri de soia. Separat se amesteca restul de sos de soia cu amidon, zahar si otet. Intr-o tigaie wolk se pune ulei si se caleste ceapa cu chili, se adauga carne si se lasa pana se albeste pe toate partile, amestecand usor, apoi se aduga sos obtinut. Se lasa sa fiarba un pic. Se serveste alaturi de orez.

joi, 8 iulie 2010

Pasta de lapte praf




Am incercat si eu Pasta de lapte praf de pe blogul Lissei...si va pot zice cu nici o ezitare ca e usor de facut si usor de modelat cu ea. Am incercat niste trandafirasi asa ca am sa pun niste poze cu rezulatatul final...data viitoare cand mai repet reteta promit ca am sa fac si poze cu etapele de preparare...acum a fost doar un test si unul reusit.(pozele nu sunt foarte reusite)

Ingrediente
-zahar
-apa
-lapte praf
Mod de preparare
Am urmat intocamai instructiunile Lisei asa ca cantitatile la ingrediente nu sunt masurate ci facut la ochi. Am pus pentru proba 2 lingiri cu varf de zahar si apa cat sa se unde cantitatea de zahar, se pune la fiert 1min, depinde de cantitatea de apa si zahar atat cat sa se formeze un sirop.(Adica se face un sirop din apa si zahar) si se lasa la racit. Cand s-a racit se pune lapte praf cate putin se anesteca cu olingura apoi se framanta.ALUATUL OBTINT TREBUIE SA FIE CA SI O PLASTILINA. Si dupa cum spune Lissa daca e prea tare se mai pune sirop daca e prea moale si lipicios lapte praf.
Culoarea e alb galbui.

duminică, 4 iulie 2010

Profiterol






Ingrediente:
gogosele:-100 ml ulei
-200 ml apa
-200 fr faina
-2 linguri zahar
- 5 oua
Crema vanilie
-500 ml lapte
-200 gr faina
-250 gr zahar
- 1 plic zahar vanilat
-3 oua
-100 gr unt
-Ingetata
-Frisca
sos de ciocolata
-500 gr ciocolata de menaj
-2 linguri lapte
Mod de preparare
1. gogosiele: Se amesteca uleiul cu apa si zaharul se pune pe foc cand incepe sa fiarba se adauga faina se amesteca bine pana se deslipeste de pe oala. Se opreste focul si se lasa sa se raceasca. Cand s-a racit se adauga ouale unul cate unul. Cu ajutoul unei lingure sau spris pui alutul pe o tava cu hartie de copt apoi dai la cuptor 25 min.
2. Crema de vanilie: amesteci zaharul cu faina , zah
arul vanilat si galbenusurilie si laptele dau la foc mediu amestecand in continuu cand incepe sa fiarba se adauda untul se lasa sa se topeasca. Se ia de pe foc. Cand s-a racit se adauga albusurile batute spuma si se amesteca usor pana cand se leaga bine crema
3.Sos de ciocolata: se amesteca bine toate ingredientele la foc mic.
Cu aceasta crema se umplu gogoselele. Intr-o cupa se aseaza 3 gogosi apoi 3 cupe de inghetata, se pune frisca(eu nu am pus) si sosul de ciocolata.

ardei prajiti



Pentru ca e vara si e sezonul legumlor am hotarat ca sa postez pentru azi ceva usor de facut si bun. Ardei prajiti....e cat se poate de simplu se spala ardeii se sterg cu un prosop uscat se incinge ulei intr-o tigaie se pun la prajit(atentie sare uleiul prajiti cu capac. dati focul mai incet cand ai intoarceti sau dati tiagie deoparte)se scot pe o farfurie . Se servesc alaturi de carnaciori, cabanos prajit sau cu ce vreti voi, alaturi de un sos: smantana cu usturoi pisat si un pic de patrunjel.