articole

joi, 30 septembrie 2010

Pachetele cu urda


cu urda si marar



cu urda dulce








Ingrediente
aluat dospit:
-400 gr faina
-1 cub dridie
-1lingurita sare
- 1 lingurita zahar
-250 ml apa calduta
2 linguri ulei

Umplutura 1:
-~350gr urda
- 1-2 oua
-100 gr zahar
-1 plic zahar vanilat

Umplutura 2:
-~300 gr urda
-1 ou sau 2 oua mai mici
-marar
-sare, piper
- susan

pt uns: 1 ou si 25 ml lapte

Mod de prepararare
Drojdia se desface cu putin zahar si apa calduta. Din faina cernuta, drojdie, apa, sare si zahar, ulei se framanta un aluat. Se da o forma rotunda si se pune la cald sa dospeasca 1ora -1h 30 min.
Umplutura 1: se amesteca urda cu ou , zahar si zahar vanilat.
Umplutura 2: se amesteca urda cu marar tocat marunt, sare , piper si ou.
Se intinde o foaie din coca dospita de vreo 3-4 mm grosime apoi se taie patratele, se pune umplutura si se prind laturile.
Se aseaza in tava se" turtesc" un pic si se lasa sa creasca timp de 1 h.(se lasa loc intre ele)
Cand au crescut se ung cu ou batut cu lapte, cele cu marar se pun deasupra susan. Se dau la cuptorul incins 20-25 min.

aripioare picante I




Ingrediente
- 1 kg aripioare pui
- 2 linguri miere
-2 limguri sos de rosii
-2 linguri unt
-cury
-sare
-piper
-delikat
Mod de preparare
Se incinge o tigaie se pune untul la topit, apoi sucul de rosii si mierea se lasa sa fiarba un pic sa se lege un sos, se aduga si condimentele. Aripile de pui se spala , se pun intr-un vas aripile , apa cu sare si se lasa sa dea un clocot dupa care se scot se pun intr-o tava se unge fiecare aripioara cu sos .
Se incinge bine cuptorul se pune alta tava un pic mai mica cu apa apoi tava cu aripioare deasupra se lasa la cuptor 15 min pe o parte api 15 pe cealanta.(se pot pune si intr-o cratita cu apa si capac intors)

duminică, 26 septembrie 2010

Tort aniversar cu doau creme




Un tort cu o combinatie de creme de la prajitura de lamaie si krem a la krem, iar rezultatul ....ghiciti voi:), pentru o ocazie specila...LA MULTI ANI!




Ingrediente

blat:
- 7 oua
- 80 gr faina
- 3 linguri cacao
- 1 praf de copt
-180 gr zahar
- 1 plic zahar vanilat
Crema de lamaie
- 3 galbenusuri
- 300 ml lapte
- 2 linguri amidon alimentar
- 150 g zahar
- esenta de lamaie
- zahar vanilat
-100 ml frisca
Crema de ciocolata
- 250ml frisca
- 150 ml lapte
- 1 plic creme ole ciocolata
- fulgi de ciocolata
Decor: pasta de lapte praf si pasta de zahar
Mod de preparare
BLAT: se separa galbenusurile de albus. Albusul se bare bine, apoi se aduga zahar, cand s-a intarit se adauga galbenusurile unul cate unul, apoi se pune faina amestecata cu cacao si praf de copt. Se incorporeaza cate putin; se toarna intr-o tava si se da la cuptor 35 min. Se face testul cu scobitoarea.
Crema de lamaie: Se bat galbenusurile cu zaharul pana se albesc, apoi se adauga amidonul dupa care laptele cate putin. Se pune la foc mic si se amesteca incontinuu pana se ingroase crema. Se da sa se raceasca se aduaga esenta de lamaie sau zeama de la o lamaie. Cand e rece se pune frisca batuta si se amesteca usor.
Crema de ciocolata: se pune intr-un vas frisca laptele si creme Ole se bate cu mixerul incet apoi la viteza maxima, cand s-a intarit e gata.

Se taie blatul racit in trei, se insiropeaza apoi se pune crema de ciocolata, fulgi de ciocolata apoi blatul iar sirop crema de lamaie si la final iarasi blat. Se unge totul cu un strat subtide de unt se imbraca cu pasta de zahar.


sâmbătă, 25 septembrie 2010

Parmigiani( Pernite cu parmezan)






Aceasta reteta am preluat-o de pe blogul Gourmandine
Ingrediente

Pentru aluat:

500g faina

200g apa

1 plic drojdie uscata Dr. Qetker
100g margarina

1 lingurita sare

50g zahar tos

Pentru umplutura:
~200g parmezan

Pentru uns:1 ou100ml lapte
Susan

Mod de preparare

Aluat: se pune apa la incalzit. Se pune faina, drojdia intr-un vas, se adauga apa calduta,sare, margarina, zaharul si se framanta bine.

(pe blogul de unde am preluat reteta e o alta metoda de preparare a aluatului,eu am facut varinta simpla si a iesit la fel de bine)Se lasa la dospit 1ora 30 min(pana isi dubleaza volumul)

Dupa ce a dospti aluatul il punem pe suprafata de lucru si intindem o foaie nu foarte subtire, punem parmezanul ras peste foaie si dam cu sucitorul sa intre in aluat .

Dupa care rulam foaia si taiem forme de 2 cm.

Punem in tava cu hatie de copt si lasam sa creasca `1 ora.

Dupa ce au crescut se ung cu un amestec din un ou cu 100 ml lapte si se presoara susan.

Se dau la cuptor 15 min, pana se rumenesc.

Briose rapide



Ati facut maioneza sau orice altceva si v-au ramas albusuri, nu e nici e o problema le puteti folosi facand ceva dulce, simplu si bun.
Ingrediente
pentru 6 bucati
-4 albusuri
-5 linguri zahar
- esenta lamaie
- 2 linguri ulei
- faina
- 6 boabe struguri
Mod de preparare
Se bat albusurile bine apoi se adauga zaharul, cand s-a legat bine si nu mai cade din vas spuma de albus se pune faina(sa iasa un aluat ca la tort) esenta si uleiul. Se toarna in forme si se pune cate o boba de strugure in mijlic. Se da la cuptor 30 min.

Pui cu sos de soia, ghimbir si susan



Ingrediente
-Pulpe de pui
-100 ml sos soia
- 1lingura miere
-1 radacina de 4 cm ghimbir
-1 lingurita coriandru
-susan
- piper
Garnitura :
- 150 gr ceasca orez
- 1 morcov
-1 ardei gras rosu
- delikat

MOD DE PREPARARE

Pulpele se spala si se usuca pe un prosop. Se face un amestec din sos soia, coriandu, ghimbir tocat, miere si piper.

  1. Intr-un vas yena se aseaza pulpele se toarna amestecul si se da la cuptor 35-40 min.
  2. Garnitura: se taie cuburi morcovul si ardeiul gras, se pune intr-o ola un pic de ulei se calesc foarte putin legumele si se pune patru parti de apa(cu aceeasi masura ca si orezul)cand fierbe se pune orezul si se lasa sa fiarba pana scade apa.

luni, 20 septembrie 2010

placinta moldoveneasca(poze in pasi)




E placinta facuta de mama asa ca nu imi asum meritele, o placinta foarte buna ... am facut poze de prezentare ca sa se inteleaga fiecare etapa.

Ingrediente
aluat:
-faina
-200 ml apa
-sare
compozitie:
-1 kg branza de vaci
~300 gr branza de oi nesarata
-6 oua
-250 zahar
-200 gr smantana
-1 ou
Mod de preparare

Se face un aluat de placinta obisnuit si se lasa sa se odohneasca 30 min. Separat facem compozitia din 1 kg de branza se amesteca cu6 oua si zaharul.

Se imparte aluatul in 6. se unge fiecare foaie cu ulei.

se intinde cu sucitorulapoi se intinde in mana pana cand se obtine o foaie subtirese continuaprocedeul si pe marginise pune compozitiase ruleaza de la exterior spre interior pana la mijloc apoi latura cealantase taie cu ajutorul unei farfurii in douase pune in tava unsa cu uleise da la cuptor incin 30 min. Cand e aproape gata se amesteca smantana cu un ou si se toarma deasupra se lasa sa se rumeneasca.