articole

joi, 28 mai 2015

ciorba de pui cu taitei ( din oua de prepelita)

Si iar oua de prepelita in retetele mele :)) ce sa ai faci daca sunt bune si daca tot am ocazia sa gatesc cu ele in cadrul proiectului Traditie si gastronomie romanesca. Am facut putintica ciorba cu pui de tara pentru copil, ca noi am mancat ciorba de legume cu zdrente .

Reteta este foarte simpla si sa nu va speriati de taiteii de casa sunt simplu de facut. Eu i-am facut cu faina alba in amestec cu putina faina neagra. Dar voi ai puteti face simplu cu faina 000.

Nu uitati de concursul organizat de Gina Bradea cu premii de la Ferma de prepelite japoneze din Fundeni




ingrediente
-300 gr carne de pui
-1 litru apa care va scadea la fiert
-1 morcov
-1 felie mica de telina
-1 bucata mica de radacina patrunjel
-leustean si patrunjel verde tocat o lingura
-bors dupa gust
-sare
-2 oua de prepelita
-faina cat cuprinde 

Mod de preparare
Carnea se pune la fiert si se spumeaza. Intre timp pregatim legumele. Se spala si se taie cuburi. Cand carnea este aproape gata se pun legumele.
Pentru taietei am folosit doua oua de prepelita care le-am spart in mijlocul fainii, am pus putina sare si am  framanta un aluat consitent , si destul de tare. Cu ajutorul sucitorului am intins o foaie subtire si am taiat-o fasii, dupa care am lasat-o sa se usuce. Cand s-au uscat am taiat fasii mici,vezi in imagine



Peste legumele si carnea fiarta am adaugat   taiteii si i-am lasat sa fiarba putin dupa care am pus borsul fiert in prealabil si am lasat sa mai dea  in cateva clocote. L-am optit si am pus patrunjel si peustean tocat.


Scrob (jumeri) din oua de prepelita cu ceapa

Dupa ati vazut in poastarea anterioara gatesc cu oua de prepelita de la Ferma de prepelite japoneze Fundeni ,daca vreti sa castigati si voi asa bunatati Gina Bradea a organizat un concurs  asa ca ce mai stati?

Astazi va prezint o reteta extrem de simpla de care sincer uitasem, iar datorita provocarii Traditii si gastronomie romanesaca am pus-o in farfurie.



Ingrediente

-8 oua de prepelita sunt echivalentul a 2 oua medii de gaina
-1 fir de ceapa verde
-sare
-piper

nu prea am ce sa va povestesc cum se face, se bat ouale cu care si piper, se pune ceapa tiata marunt. Intr-o tigaie se pune putin ulei la incins apoi se toarna ouale se amesteca cateva minute in ele pana se garesc. Se servesc calde alaturide o salata, legume simple sau cu ce vreti voi. O bunatate!

Ciorba de legume cu zdrente din oua de prepelita

Ca sa nu mint cred  ca am mancat oua de prepelita o data sau cel mult de doua ori si nu dintr-un motiv anume nu am mai cumparat pur si simplu nu imi sar in mana :)) daca pot spune asa. Gina Bradea de la www.pofta-buna.com are un proiect tare dragur Traditii si gastronomie romaneasca de care v-am povestit si in postarile anterioare, doar ca de data aceasta datorita Fermei de prepelite japoneze din Fundeni  si anume a domnului Mihai Dumitru am ocazia impreuna cu inca 20 de bloggeri sa gatesc retete traditionale romanesti cu oua de prepelite. 
Ce pot sa va spun ca sunt o bunatate am facut deja trei retete si nu ma opresc aici ca am de unde ...120 au fost :).
Daca vreti sa gatiti si voi cu oua Gina a organizat un concurs pentru cititori cu premii de la Ferma  de prepelite japoneze Fundeni


Pentru prima reteta am folosit urmatoarele ingrediente:
-2 morcovi
-1 radacina patrunjel
-1 felie potrivita de telina
-1 dovlecel
-1 ardei gras
-200 ml suc de rosii
-apa 2,5 litri
-1 legatura patrunjel
-jumate legatura leustean
-8 oua de prepalita
-sare
-bors

Mod de preparare

Legumele se curata de coaja si se spala, dupa care se taie cuburi. Intr-o oala se pune putin ulei si se inabuse legumele cateva minute. Puteti omite acesta etapa si sa puneti direct apa si legumele la fiert. 


Cand sunt gata se pune sucul de rosii sau rosii pasate daca aveti, bosul fiert in prealabil cu putin cimbru si sare, separat se bat ca pentru ompleta ouale apoi se toarna in fir subtire peste ciorba. Se lasa sa dea cateva clocote , se pune zarzavatul tocat si se ia de pe foc.

Simplu si bun!

sâmbătă, 23 mai 2015

Prajitura cu capsuni si crema de branza

Este cea mai fumoasa parte a anului daca ma intrebati pe mine si asta pentru ca sunt capsuni in piete cu gust de capsuni. Iar cu aceste bunanatati orice ai face toatul iese absolut divin. Pentru zilele astea  va invit sa faceti o reteta rapida de prajitura cu capsuni.






Ingrediente
blat
-4 oua
-4 linguri zahar
-4 linguri faina

crema:
-1 kg branza de vaci de la Lidl am cumparat eu
-200 gr zahar
-zeama de la o lamaie
 voi puteti pune in crema capsuni ~ 200 gr eu nu am pus pentru ca al meu bebe nu mananca capsuni
- 1 plic gelatina de 15 gr

decor
200 gr capsuni
-1 plic gelatina 10 gr
-sirop 200 apa 150 zahar

Mod de preparare

Se incinge cuptorul la 180 C. Separat se bat albusurile cu putina sare pana se intaresc apoi se adauga treptat zaharul dupa care ouale. Se amesteca cu faina cate o lingura pana ce se incorporeaza toata cantitatea de faina. Se pune totul intr-o tava de 20 cm diametru si se coace timp de 30 min.
Se lasa sa seraceasca.
Se pune la fiert siropul 200 apa si 150 zahar. Se lasa sa se raceasca dupace fierbe cateva minute.

Crema: Se amesteca crema de branza cu zahar si seama de la lamaie, aici puteti pune si capsunile taiate . Gelatina se fidrateaza apoi se topeste pe bai de abur. Peste gelatina topita se pun cateva linguri din crema de branza, pentru a aduce la aceasi temperatura gelatina, apoi se toarna peste branza si se amesteca energic.

Blatul racit se taie in doua. Peste primul blat se pune crema dupa care cel de al doilea blat. Se da la frigider.

Decor: Capsunile se taie felii. Gelatina se hidrateaza si si se topeste pe baie de abur( urmati instructiunile de pe pachet) 

Se scoate de la frigider prajitura, se insiropeaza blatul cu cateva linguri din sirop, apoi se pun capsunile. Gelatina se amesteca cu sirop si se da la congelator pentru cateva minute ca sa se mai ingroase putin. Dupa care se toarna peste capsuni. Se lasa la frigider pentru cel putin 2-3 ore.

vineri, 22 mai 2015

Coaste de porc cu sos de leurda

Anul acesta am facut pentru prima data leurda si am fost tare incantata de gustul acesteia. Eu nu prea consum usturoi in sare cruda din cauya unor probleme de sanatate insa leurda mi-a oferit ocazia sa imi satisfac papilele gustative fara a avea arsuri. Pentru cei care nu au gustat vre-o data leudra va pot spune ca seamana la gust foarte mult cu usturoiul.
Am pregatit din ea un sos foarte simplu si minunat alaturi de coastele de porc.


Ingredinte
-700 gr coaste de porc bucata intreaga
-2-3 linguri  sos barbeque sau faceti un sos din 2 linguri suc de rosii mai concentrat cu 2 catei de usturoi rasi, 1 ceapa mica razuita, putin condiment picant si jumate de lingurita otet balsamic
-sos de soia 1 lingura
-piper
-jumate de pahar de bere

sos de leurda
-1 legatura de leurda
-3 linguri ulei de masline

Mod de preparare

Carnea se unge cu sosul barbeque se stropeste cu sos de soia si se condimenteaza cu putin piper. Se lasa sa se odihneasca 30 min. apoi se pune la cuptorul incins la treapta 4 sau 220 C acoperit vasul cu hartie de copt sau un capac timp de 40 min. Apoi se scaoate foaia se se mai domoleste focul la 180 si se mai lasa inca 15-20 min.
Daca in timpul coacerii vi se pare ca se arde carnea mai sropit-o cu putina bere.

Sosul se face foarte simplu. Se spala bine leurda se taie si se pune la robot cu 3-4 linguri de ulei. Se mixeaza de cateva ori pana se obtine un sos. Se serveste alaturi de carne. Eu in lipsa de inspiratie am facut niste cartifi fierti. DAR voi cu siguranta o sa fiti mai inventivi.

tort pentru sofia de morcov

Un tortulet micut pentru Sofia cu morcov si multa nuca.
La multi ani printesa mica!
Reteta ao gasiti aici http://luminitanaty.blogspot.ro/2015/01/tort-de-morcov.html

vineri, 15 mai 2015

Tortilas sau lipii de casa



De obicei cumparam aceste lipii insa intr-o zi nu am gasit in magazin si avem nevoie de ele am facut in casa. Sunt extrem de usor de facut nu iti ia mai mult de 30 min. costa mult mai putin sa le faci iar copilul le adora, dupa cum vedeti nu m-a lasat sa fac si eu o poza :)) si seamana taree mult cu ce facea mama in copilarie cand nu era paine la magazin si le mancam cu orice:))

Reteta o am de aici  Adi Hadean

Ingrediente
- 2 cani faina ~ 500 gr
-1 ceasca apa ~ 200 ml
-2 linguri de ulei
-1 praf de copt
- un varf de cutit de sare

Mod de preparare

Se pun toate ingredientele intr-un bol, (praful de copt l-am amestcat cu faina) si se amesteca. Se obtine un aluat tare . Se acopera si se lasa 15-30 min.
Se imparte aluatul in parti egale, se modeleaza bile apoi se intind cu sucitorul, cat de rotund posibil.
Puneti pe foc un grill sau tigaie antiaderenta sa se incinga apoi puneti foai, cand incepe sa se faca basici se intoarce pe partea cealanta si se mai lasa putin ~ 30 sec. Se coate intr-o farfurie si se acopera cu un prosop sa nu se intareasa. La fel se procedeaza cu celelante foi.





Salata " Bratara rosie" cu rodie

Aceasta salata am facut-o de Revelion si am uitat sa o postez. Astazi cautatnd prin poze am realizat ca nu am postat reteta. Este o salata altfel se face foarte usor in ciuda formei pe care o are, sinecr eu as scoate nucile din reteta daca s-ar minca a doua zi salata si as pune ceva acritura. Acum fiecare cu gusturile sale.

Pentru reteta avem nevoie de:

-3 cartofi maricei
-1 piept de pui
-2 bucati de sfecla rosie mai mici sau una mare
- 2 linguri nuca macinata
- 1 rodie
- maioneza din doua oua ~ 200 gr
-sare si piper

Mod de preparare

In marea majoritate a retetelor am gasit ca pipetul de pui se face in tigaie sincer eu am optat pentru varinat de al face pe grill cu cu putina sare si piper.
Cartofi si sfecla se fierb cu putina sare si apa apoi se curata de coaja.
Rodia se desface si se aduna bobitele.
Sfecla se da prin razatoare si se amesteca cu nucile si sare.
Intr-o farfurie se pune pe mijloc un pahar apoi de jur imprejurul acestuia cartof ras, dupa care maiozeza, pieptul de puitaiat fasaii, maiozeza, sfecla, maioneza si in final bobitele de rodie. Trebuie sa ai dati o forma rotunjita pe margini cand claditi salata apoi  se scoate paharul. 

Friptura de porc la cuptor cu cartofi

Una din cele mai simple rete de friptura de porc, pe care o fac atunci cand sunt in lipsa de idei .

Pentru acesta aveti nevoie de:
pentru marinada:
1 pahar de bere
1 lingurita de sare, piper
-1 ceapa
-1 crengura mica rozmarin( stiu ca nu se leaga cu curry dar am pus ca mie imi place)

-1 bucata cotlet fara os de ~ 1 kg
-5 catei de usturoi
-1 lingurita sare
- piper
-1/2 lingurita turmenic
-1/2 lingurita curry 

-1,5 kg cartofi
1-2 morcovi
-1 ceapa
-1 capatana de usturoi
-rozmarin/ cimbru
-sare
piper
-ulei

Mod de preparare

Carnea eu o pregatesc cu o zi inainte sa se marineze. Amestec berea cu sare, piper, ceapa taiata bucati, rozmarin  si pun carnea in marinada, la 12 ore o intorc daca nu o acopera. A doua zi o  scot  din marinada, amestec toate condimentele cu putin ulei  si ung carnea pe toate partile. O dau la frigider pentru cel putin 30 min.
Intre timp curat legumele si le tai in patru sau 6 depinde de marime dar sa fie bucati destul de mari.
Dupa care intr-o tava asez o foaie de hartie, dar nu e obligatoriu, eu o pun ca sa nu rod tava daca se lipsec cartifii:)) si pun legumele care le amestec cu sare piper, rozmarin, ulei iar im mijloc se pune carnea. Se acopera cu hartie si se da la cuptorul incins in prealabil la 200 C timp de 25 -30min. dupa care se ia hartia si se mai lasa 30 min.





sâmbătă, 9 mai 2015

Branzoiace( Poale-n brau)

Luna aceasta la Provocarea Traditie si gastronomie  romaneasca este gazduit de blogul Simona's world  iar tema este una tare frumoasa mai ales ca eu iubesc sa mananc aluaturi dulci:)) mai putin sa fac , dar de cand cu tehnologia asta , am inceput sa le iubesc si mai mult ca nu trebuie sa le framant :))
Asa ca la provocarea din luna mai va prezint niste minunatii de branzoiace. Reteta o am premuata de pe mai multe bloguri cele de referinta ar fi www.Lalena.ro si www.lauradamache.ro


Pentru a face minunatiile acestea aveti nevoie de


:

aluat:
-500 gr faina
-250 ml lapte
-4 linguri de zahar
-2 oua
- 60 gr unt sau 4 ulei de floarea soarelui
- un varf de sare
-arome de care vreti voi: vanilie, rom
-1 plic drojdie deshidratata

umplutura
-300 gr branza de vaci bine scursa
-2 oua
-2 linguri de gris
-150 gr zahar
-1 mana de stafide
-1 plic vanilie

pentru uns
-1 galbenus si 2 linguri de lapte

Mod de preparare

1. Daca aveti masina de framantat aluatul totul este foarte simplu, puneti laptele calduti in cuva, ouale, zaharul, sare, untul topit sau uleiul, faina si drojdia. Se porneste masina la functia de framantare si dospire si gata!

2. In cazul in care framantati la mana incalziti laptele cu zaharul. Faina cernuta se amesteca cu drojdia deshidratata apoi se adauga treptat peste laptele caldut, ouale ,  sarea, vanilia, pe parcurs ce framantam se adauga si untul topit. Se framanta pana ce obtinem un alut elastic. Se acopera si se lasa la dospit pana ce isi dubleaza volumul.


Umplutura: se amesteca branza de vaci cu zaharul, ouale, grisul, stafidele si vanilia.

Dupa ce a crescut aluatul se pune pe masa de lucru si se intande o foaie de cca. 5-6 mm grosime. Se taie patrate egale de ~ 8 cm. Pe fiecare patrat se pune cate o lingura din umplutura apoi lipim capetele opuse, vezi pozele.




Se aseaza in tava  tapetata cu hartie de copt, se lasa sa creasca 30-40 min. Dupa care se ung cu ou  si se dau la cuptorul incins in prealabil la 180 C timp de 30 min. Trebuie sa fie rumenite frumos deasupra.

Se pudreaza sau nu:)

Pofta buna la ceva bun!



miercuri, 6 mai 2015

placinta cu spanac 2

Cu ceva timp in urma am incercat o noua reteta de placinta cu spanac. Varinat acesata mi-a placut foarte mult, este mai aspectuasa de gust nici nu mai spun. 




Ingrediente
-1 pachet foi de placinta
- 800 gr spanac
-300 gr telemea
-200 gr branza de vaci 
-3 oua
-1 mana muguri de pin
-piper
-3 catei de usturoi taiati
-2 linguri de smantana+ 2 oua
-ulei


Mod de preparare

Intr-o tigaie se pune putin ulei si se soteaza  usturoiul si migurii de pin. Atentie sa nu se arda, se adauga frunze de spanac bine spalate, se pune capacul si se da la foc mic timp de 3-4 min. sa se inabuse. Cand s-au inmuiat frunzele se iau de pe foc. Se toaca  dupa ce s-a racit.
Peste spanacul racit se pune branza de vaci, telemeaua rasa sau sfarmata cu furculita, si ouale, se condimenteaza cu piper.




Se pune o foaie pe masa de lucru se unge cu ulei apoi alta foaie si iarasi ulei, foaie peste intr-o margine se pune umplutura. Vezi imaginea


Se ruleaza si se aseaza in tava unsa cu ulei sau cu hartie de copt. Se procedeaza la fel cu toate foile pana terminam umplutura.

Se bat cele doua oua cu 2-3 linguri se smantana  cu putina sare si piper si se toarna peste placina. Se da la cuptor pana ce se rumeneste.

Pofta buna!