articole

marți, 14 noiembrie 2017

Kaizer de casa

De cand cu poftele astea, am inceput sa fac tot felul de retete care mai inainte nici nu ma incumetam sa le testez, dar asa am prins mai mult curaj sau  nu stiu ce sa zic, dar tind sa cred ca am devenit o fana a mezelurilor de casa. Este a doua transa in 2 saptamani , nu il termin bine pe primul ca hop iar fac kaizer. Ce sa faci asa cand este bun :D
Ca sa va "molipsesc" si pe voi cu o asa bunatate va dau reteta mea de kaizer de casa testata si care tine foarte bine 1 saptamana in frigider( poate si mai mult, dar la noi s-a mancat:))




Ingrediente


Burta de porc 1 kg și un pic a avut

1 litru apa
1 lingura sare grunjoasa
2-3foi dafin
1 lingurita boabe muștar
1 lingurita. Boabe coriandru

Carnea se taie bucăți potrivite și se pune în saramura cu condimente. Se lasă de la 2 zile la 7 în saramura dar cu condiția sa o schimbați la 2 zile. Sincer eu o țin 2 zile și iese foarte buna.

După cele doua zile o scot din saramura și pe pun la fiert în vin jumate litru vin jumate litru apa +2 foi dafin boabe coriandru ceva cimbru. O fierb 30 min.

Cat fierbe fac un amestec de condimente
2 căpățâni de usturoi (mari)zdrobite cu putina sare
-boia iute
-piper
-cimbru
Coriandru măcinat
Chili
Și puțin rozmarin 

Condimentele nu le-am masurat a doua tura am facut-o mai picanta sa merga bine alaturi de un pahar de vin rosu si ceva ceapa :)), asa ca eu zic sa puneti condimentele dupa instinct nu dupa gramaje.
 După cele 30 mine de fiert scot carnea și o ung cu aceste condimente. O pun în hârtie de copt fiecare bucata o împachetez o leg cu sfoara și încă 15-20 min. La cuptor la 160 C 
. O las sa se răcească si apoi o pun la frigider iar rezultatul...nu mai zic, iar daca tot se apropie sarbatorile e un preparat aperitiv numai bun de pus pe masa de sarbatoare :P

Pofta buna!


marți, 31 octombrie 2017

Briose de Halloween- briose paianjen

Chiar daca nu sunt mare fan al ceastei sarbatori, tot a trebuit sa fac specific acesteia, ca na, am doar baiat de gradinita si era musai sa aduca ceva dulce tematic. Dupa ceva documentare m-am oprit asupra modelului de briose paianjen pentru ca celui mic i sau parut foarte frumoase :)) Ce sa fac a trebuit sa ma apuc de treaba.






Ingredinete

2 oua

100 g zahar
125 ml ulei
200 ml lapte
50 g cacao
250 g faina
1 praf de copt
esenta de rom
3 linguri dulceata de dovleac


Decor
-drobsuri albe
-stiksuri
-ciocolata neagra

Mod de preparare

Pentru reteta de briose am folosit ingredientele si metoda de aici  mi-au iesit 10 bucati briose mari si frumoase.

Dupa ce s-au racit am inceput decorarea lor.

Sricsurile se rup in doua, cu ajutorul ciocolatei topite am lipit cele doua bucati in forma de piciorus si le-am asezat pe o foaie de copt. Se lasa sa se intareasca la temperatura camerei. Briosele se inmoaie in restul de ciocolata se se lipesc doua drobsuri in forma de ochi apoi cu ciocolata pusa intr-o punga si taiata putin facem puncte pe mijlocul drobsului. Cand s-a intarit ciocolata pe stiscuri le putem "infinge" in briose in forma de picioruse.

C-am asta afost toata istorioara paianjenilor briose.

Spor la gait!

miercuri, 18 octombrie 2017

Chiftelute cu sos

Chiar daca fiecare gospodina stie sa faca chiftelute eu sincer nu eram adepta lor, ba imi ieseau uscate, ba ceva nu era cum as fi vrut sau pur si simplu ale mamei erau mai bune asa ca de ce sa ma chiui sa le fac eu?.
Totusi am zis sa incerc pana gasesc o reteta pe gustul meu, si in sfarsit iat-o!




Ingrediente
1 kg carne porc/pui/vita sau amestec eu am folosit porc cu putina grasime
-jumatate lingurita scortisoara
-1 ceapa mare rasa
-1 capatana usturoi mare
- 2 linguri patrunjel tocat marunt sau uscat 1 lingura
-2 linguri marar tocat marunt sau uscat 1 lingura
-sare si piper
- jumate de lingurita curry mediu
- jumate de lingurita turmenic
- jumate de lingurita chimen indian prajit si zdrobit
-1 cartof ras
-1-2 oua
-jumatate de ligurita bicarbonat
-ulei pentru prajit

Pentru sos
-suc de rosii 
-1 foaie de dafin
-1 praf de curry aici puneti dupa gust
-sare si piper
- 2-3 catei de usturoi zdrobiti cu tot cu camasa


Pentru garnitura am facut orez cu turmenic

Mod de preparare

Am tocat carnea dupa care am amestecat cu ceapa rasa si usturoiul pisat, caroful, condimentele, ouale , bicarbonatul stins cu pustina zeama de lamaie si verdeata. Se lasa deoparte pentru 30 min sau chiar si o ora pentru a se intrepatrunde aromele. Cu mainile unse bine in ulei se formeaza chiftelutele dupa care se prajesc in ulei incins. Se scot pe un prosop de hartie pentru a absorbi excesul de ulei.

Eu de regula prajesc o chifteleuta si o gust daca imi mai trebuie ceva, mai adauga si apoi le prajesc pe restul. Zic sa faceti la fel si voi.

Sosul este destul se simplu, se pun 2 linguri  de ulei de masline la incins se cxalesc cateii de usturoi zdrobiti, se adauga sucul de rosii si condimetele, chiftelutele apoi se lasa sa de un clocot doua. Se opresc. Optional se poate adauga putin patrunjel pentru culoare.

Am servit alaturi de un orez cu turmenic.

Bors rusesc cu sfecla

Un bors de sezon care poate fi facut atat cu carne de vita cat si in varianta aceasta cu legume, important e sa aibe sfecla rosie. 
Sincer sa va spun am urat ciorba asta cand eram mica pentru ca ne-o faceau la gradinita si era gatita oribil, avea un gust aiurea, in schimb o mancam cu mare drag cand o facea bunica, si chiar o rugam sa o faca in prezenta mea  sa invat si eu, da da, eram mica dar imi placea sa stiu sa gatesc :),  Diferenta era ca bunica calea legumele sau mai bine zis le "inadusea" cu capac( cum zice ea) si asta face diferenta. 
Chiar daca varianta prezentata de mine vi se pare una "lenoasa" eu asa am invatat-o de la bunica, rusoaica la origini.
Asa ca daca urmati reteta intocmai credeti-ma ca o sa va placa, chiar daca vi se pare ciudata sau diferita .




Ingredinete
-1-2 sfecle rosii
-2 morcovi
-2-3 cartofi
-1/2 varsa marime medie adica ~ 500 gr sau mai putin
-1 ceapa
-0,4 l bors sau depinde de cat de acru va place
-3 litri de apa
-3 linguri ulei
-patrunjel
-leustean optional
-smantana pentru servit

Mod de preparare

Se curata legumele , se spala, apoi se dau prin razatoarea mare, ceapa  si cartoful se taie cubulete, iar varza se toaca ca pentru salata.
Intr-o oala se incinge uleiul, cel mai bun iese in oala de tuci, nu stiu de ce dar e gustul diferit,  apoi se pun legumele se se soteaza cu capac, cand s-au inmuiat se pune apa se se lasa sa fiarba. Dureaza undeva 15 min sau mai putin. Cand sunt gata se adauga borsul, se alasa sa dea un clocot apoi se ia de pe foc si se adauga verdeata tocata.
Se servescu cu smantana.

Pofta buna!



marți, 17 octombrie 2017

Ardei gras umplut cu varza in samaura

Daca pepeni in saramura se afla pe locul intai in topul muraturilor atunci ardei grasi umpluti cu varza sunt in continuarea caestei liste. Atat de buni langa o friptura sau atunci cand pur si simplu vrei o mancare de cartofi dar cu ceva acru pe langa.
 Bun , ca sa nu va fac pofta va las aici reteta mea de ardei umpluti cu varza.

Ingrediente

Ardei grași

Varza
Morcovi 
Țelină
Hrean
1 lingura sare la 1 litru de apa
Boabe de piper 
Boabe de muștar


Mod de preparare
Pentru un borcan de 5 litri au incaput 16 aderi grasi , dar depinde de marime lor si 2 kg de varza, plus 3  morcovi de marime potrivita, o teleina mica si 2 radacini de hrean.
Ardeii se curata se samburi, la fel ca pentru ardei umpluti  , varza se taie marunt, sau se da prin razatoare pentru varza, morcovul se rade. Se amesteca varza cu o lingura de sare, se lasa deoparte 10 min, apoi se scurge de zeama lasata, se amesteca cu morcovul ras. Cu acesata se umplu ardeii si se aseaza in borcan, printre se pun bucati de hrean si  telina si boabele de mustar si piper. 
Se toarna saramura la 1 litru de apa 1 lingura de sare si s lasa sa se mureze. Cand face "spuma deasupra" se vantura la fel ca si la reteta de pepeni 

Pepeni la borcan in saramura

Pepeneii murati sunt muraturile mele referate si cum nicodata nu am rabdare sa astept timpul de murare recurg la metoda "la borcan" care este mai rapida si timpul de murare mult mai scurt, asta datorita faptului ca sunt taiati felii. Cum anul acesta mama a avut pepeni in gradina am facut destule borcane cu peneni si deja a ramas doar unul. Cine mai pune pepeni in luna august? Eu cred, dar nu imi pare rau ca tare buni au mai fost. Acum am repetat iarasi reteta pentru iarna. Asa ca va impartasesc si voua cu mare drag.

Ingrediente

-Pepeni verzi
-Morcovi 
-telină cu  frunze
-Hrean
-Sfecla roșie
-Boabe coriandru 
-Boabe piper
-Căței de usturoi
-Frunze de vișin
-1 lingura sare de murături la 1 litru de apa

Mod de preparare
Eu am avut borcane de 3 litri dar se pot pune si in borcane mai mici , in cazul acesta taiti felii mai mici.
Pepenii se spala apoi se taie in 4 dupa care in felii groase de aproximatix 2 cm. 
Se curatat morcovul, telina, hreamul si se taie bucati pai sa zic, Se aseaza la fundul borcanului cateva frunze de telina, visin, apoi incepem cu penenii felii, printre ei pune usturoi, hrean, frunze de telina, iar la final boabe de coriandru si piper aproximativ jumate de lingurita. 
Se pune in fiecarea borcan cate o felita de sfecla rosie  , dar este o etapa optionala dupa care se face saramura.
La 1 litru de apa se topeste 1 lingura de sare pentru muraturi, NU folisti sare iodata se vor strica muraturile, dupa care se toarna peste pepeni. 
Peste cateva zile cand incepe sa fermenteze se "vantura" adica se scoate zeama din borcan si se toarna inapoi , prodeceu care se repeta de 2-3 ori.

Ciorba de perisoare

Ciorbele se numara printre mancarurile noastre preferate. Nu pot sa zic ca avem una anumita care ne place , ne plac toate :) dar sa fie cu masura. In schimb copilul prefera ciorba de perisoare sau tot ce are carnita, na, e barbatel doar :)


Ingrediente:
- 400 gr carne de pui/ porc/vita/ amestec tocata
- 1 morcov mare
- 1/2 telina
- 1 pastarnac
- 1 radacina partrunjel
- 1 ceapa
1 ardei gras/kapia
- 1 ou
- 1 legatura patrunjel
- jumate de lagatura marar
- 1 legatura leustean
- 50 ml ulei 
- 50 gr orez
- 500 ml bors sau dupa gust
- cimbru
- sare, piper
apa aproximativ 2 l-2,5l

Mod de preparare
Se curate le gumele se spala si se dau prin razatoarea mare, in cazul in care va grabiti sau le taiati bubulete cum am procedat eu de aceasta data apoi se pun e intr-o oala uleiul si se "ametesc " legumele. Se adauga si ceapa si se toarna 2,5 l apa. Se condimenteaza. 
Carnea de pui se amesteca cu orezul care a fost spalat inprealabil bine, jumatate din patrunjelul tocat marunt,marar oul si condimentele. 
Cand sunt aproape gata legumele se fac niste bilute din compozitie si se pun sa firba~10 min.(Pentru a modela usor bilutele umeziti bine mainile cu apa sau ulei) . In acest moment pun si ardeiul tocat cuburi .
Separat se pune borsul la fiert cu un pic de cimbru. cand sunt gata perisoarele se adauga borsul leusteanul se da inca intr-un clocot si se opreste. Dupa 5 min.se adauga patrunjelul tocat.

miercuri, 11 octombrie 2017

Prajitura cu mere

Pentru ca nu poate fi sezonul merelor fara un chec sau o prajitura cu mere astazi va propun o reteta extrem de simpla cu aceste bunatati de sezon.


Ingredinete 

4oua 

200gr iaurt 

140 ml ulei 

350 gr zahar (2cesti) 

4 cești faina 

2 praf de copt 

4 mere

Se mixează ouăle cu zaharul apoi se adaugă iaurtul și uleiul se amesteca iar la final faina cu praf de copt. Se toarnă compoziția în tava. Se așează feliuțe de mere și se da la cuptor 180 c pentru 30 -35 min

Cornuri cu prune

Pentru ca vine sezonul rece nu ne mai facem probleme ca incalzim casa asa ca putem porni oricand cuptoarele si coace niste cornuri numai bune de luat la pachet pentru scoala sau servici. Se pot face cu diverse umpluturi, de data aceasta eu le-am facut cu prune proaspete.



Ingrediente

2oua\ 
500 gr făină 
150 greu zahar 
1 cub drojdie 
250 ml lapte 
1 ou pentru uns sau puțin suc de roșii;)

  • Se pune laptele la incalzit. Drojdia  se amesteca cu putin lapte caldut. peste faina, se adauga restul de lapte  si cel cu drojdie , zaharul, sarea, uleiul, ouale batute si se framanta un aluat( este moale si un pic lipicios) Se lasa sa creasca timp de o ora ,1h30 min.
  • Dupa ce a crescut se imparte in 4 parti dupa care de intinde niste foi rotunde se portioneaza in opt bucati se pune bucati de prune si putin zahar pe partea mai lata se ruleaza apoi se pune in tava de copt si se mai lasa inca 40-50 min sa creasca.
  • Dupa ce au crescut se ung cu ajutorul unei pensule cu un ou batut sau suc de rosii si se dau la cuptor,( care a fost incalzit in prealabil), timp de 20 min.

joi, 20 iulie 2017

Pastai cu dovlecei si baby morcov

Ador pastaile indiferent cu sunt gatite , chiar daca reteta care v-o propun nu este una neaparat care tebuie scrisa poate o gatiti si voi acasa totusi am zis sa v-o inparasesc cine sie cand sunteti in lispa de idei sa va reaminteasc aceasta bunatate a verii.

Ingrediente
-1 kg pastai
-2 dovlecei
-2 ardei kapia
-1 legatura morcov tineri(6 mircovei)
-o capatana de ustulroi
-sare, pieper
-patrunjel

Mod de preparare

Se curata pasataile , se spala legumele. 
Intr-o tigaie se pune putin ulei si se adauga pasatiale curatate se pune capacul si se lasa sa se inabuse la foc mic, daca vi se pare ca se prajesc puteti adauga putina apa, dar foarte putina, la mijlocul timpului de gatire cand sunt inca crocate dar putin facute se pun morcovii, iar aproape spre final dovleceii taiati felii si kapia. La final se condimeneaza si se adauga usturoi taiat felii. Nu uitati sa puneti patrunjel tocat la servire.
Credeti-ma ca e o bunatate

miercuri, 28 iunie 2017

Rulouri de vinete umplute cu 4 feluri de branza

Eu ador vinetele si cum deja au aparut prin piete au va propun o reteta deliciosa cu vinete si branzeturi, un deliciu al verii .
Se poate face cu diferite sortimente de branza ce aveti prin frigider.

Ingrediente
2 portii
3 vinete
-1 cutie crema de branza 200 gr
-150 gr cascava
-150 gr cas oi
-100 gr parmezan
-5 rosii sau o cutie de rosii in suc propriu
-patrunjel
-5 catei de usturoi
-sare

Mod de preparare

Vinetele se spala si se taie felii  si se coc pe gril putin cat sa se patrunda,( sau in tigaie cu putin ulei) Se scot pe o farfurie si se condimenteaza cu sare, piper. Se amesteca crema de barnza cu cascavalul ras cas de oi, parmeazan, se pune cate o ligurita pe fiecare felie de vanata si rulam. Se aseaza intr-o tava de cutor unsa cu putin ulei.
Daca folosim rosii le curatam de coaja si le tocam marunt, le punem intr-o tigaie si le aducem la punctul de fiebere, se lasa sa dea cateva  clocote se adauga sare, putin zahar daca e  prea acru sosul, busuioc pentru o aroma si il turnam peste vinete. Se da la cuptor pentru 20 min. Inainte de a scoate tava punem peste rulouri putin cascaval ras.
In cazul in care folositi conserva de rosii cuburi le turnati direct peste ruslori si dati la cuptor, de asemenea puteti adauga busuioc.
Pofta buna

vineri, 23 iunie 2017

Prajitura cu piersici Sun Food

Luna aceasta Sun Food ne-a lansat o provocare si desigur am zis si eu DA, reteta concursului este una pe masura, gatita de Angelica Nistor, iar tot ce a trebuit noi sa facem a fost  sa urmam pasii descrisi de ea si sa realizam prajitura. Cui i-a iesit cel mai bine, o sa vedem la final, importat este ca ne-am distrat( m-a ajutat copilul la sparg nuci) si rezultatul a fost delicios.

Pentru reteta puteti urma pasii intrand aici  ( pireul de mere il gasiti explicat in comentarii de Angelica)

Iar date despre concurs le puteti afla accesand pagina de Facebook SunFood


Va las niste poze pentru a savura din priviri 😋






joi, 22 iunie 2017

Cosulete cu crema fina de vanilie

De mult timp imi doream sa fac cosulete de casa dar sincer nu aveam forma si cum la servici am o doamna tare dragura mi-a imprumutat forma ei. Ce sa zic o minunatie, se fac rapid si sunt foarte gustoase, se pot umple cu ce crema vreti voi, ( dar sa fiti ateti cand folositi asemenea forma, foarte usor va puteti rani 😐 asta daca nu stiti sa lucrati cea, asemenea mie :)) 

Aceste forme se pot gasi pe site-ul acesta unde am gasit si reteta (eu am adaptat-o )pentru aceste forme  sau si pe olx cred 





Ingrediente
-200 gr unt
350 gr faina
1 ou
3 linguri de zahar
-2 linguri apa rece

Crema
400 ml lapte
150 ml frisca
150 gr zahar
1 baton vanilie
2 galbenusuri
1 lingura amidon

fructe/boabe cafea

Mod de preparare

Eu iubesc robotul de bucatarie mai ales cand vine borba ca trebuie sa fac un aluat, asa ca de fiecare data apelez la el, pun untul taiat cuburi, faina,zahar si mixez putin, apoi oul, apa, mixez pana cand se leaga apoi transfer totul pe o folie de aluminiu si la frigide pentr 1 ora sau puteti face fara robot urmand aceeasi pasi.

Dupa o ora se poate lucra. Se formeaza bilute de acesi marime, se incinge bine forma pe foc apoi se pune cate o bila in fiecare forma, se inchide si se tine pe araga pana cand se rumeneste, se intorce forma pe ambele parti. Se scot apoi se urmeaza aceasi pasi pana terminati aluatul.
 Cand sunt reci se umplu cu crema

Crema:
Se pune laptele cu zaharul,fara 3 linguri,batonul de vanilie  intr-un vas cu fund dublu si se lasa la foc mediu sa se incalzeasca, intre timp se amesteca galbenusurile cu 3 linguri de zahar pana se albesc, se adauga amidonul, se amesteca apoi cateva linguri de lapte rece, se pune peste restul de lapte fierbinte, se pune iarasi pe foc si se amesteca pana cand se ingroase. Se ia de pe foc se pune o foloie peste si se lasa sa se raceasca. Cand este rece se amesteca cu frisca batuta.

Plachie de macrou

Sincer ador macrou este unul din sortimentele de peste care il prepar cu drag de fiecare data, ata simplu prajit cat si la cupror cu sos sau fara. De acesata daca o sa va prezint reteta mea de macrou cu sos. Foarte delicioasa.

Ingrediente 2 persoane
- 3-4 bucati macrou 
-3 ardei grasi
-2 cepe
-6 catei de usturoi sau mai multi daca vrei voi

condiment pentru peste din Cipru (care contine , usturoi, ceapa, coriandru, ardei iute, sare, chimionpatrunjel, rozmarin, busuioc si scortioara)
-ulei de masline
-200 ml suc de rosii/ rosii cuburi in suc


Mod de prepare


Se curata pestele se trce printr-un jet de apa, cu toate ca se recomanda sa nu spalam peste ca isi pierde gustul, eu nu pot renunta la acest obicei de a spala pestele, asa ca nu dati cu bata :)), se aseaza intr-o tava pentru cuptor se condimenteaza si se unge cu ulei, se lasa cateva minute pentru a se pa trunde aromele apoi se da la cuptor pentru 10 min. Intre timp pregatim legumele, se curata si se taie ceapa solzisori, ardeii felii.  se pun legumele peste peste apoi sucul de rosii si se mai lasa la cuptor inca 20 min. la final se adauga usturoiul pisat/taiat marunt.

Se serveste alaturi de o mamaliguta 😏 buna bun.
Sa aveti pofta!

miercuri, 21 iunie 2017

Prajitura simpla cu caise

Stiti voi prajiturile alea simple cu fructe care le facea mama? fara cantar de bucatarie si gramaje, prajitura aia buna buna cu fructe de sezon, ei bine daca nu stiti urmati reteta de mai jos, nu va trebuie cantar ci doar o lingura de ciorba ca si unitate de masura si ingrediente. Tot ce va ramane sa porniti cuptorul si sa faceti ceva simplu si bun.



Ingrediente
-4 oua
-12 linguri zahar
10 linguri  lapte
-9 linguri ulei
-15 linguri faina\
-12 caise sau cirese / visine/ ce fructe vreti voi
-1 plic praf de copt
-1 plic zahar vanilat


Mod de preparare


Intr-un bol puneti ouale si zaharul, zaharul vanilat si mixati cateva minute pana se albesc apoi adaugat uleiul, mixati, laptele iar la final faina si praful de copt. Amestecati bine si turnati compozitia intr-o tava 20*20 , puneti frutele( nu uitati sa scoateti saburii) si coaceti 35 min sau pana trece testul scobitorii 😉. Se scoate din cuptor si se pudreaza iar candd e rece sr portioneza.

Pofta buna la ceva dulce!

vineri, 16 iunie 2017

chiftelute cu dovlecei

Nu stiu daca denumirea corecta ar fie de chiftelute sau clatitute decideti voi, cert este ca au fost tare bune.
Cu toatea ca initial am pus sa fac chiftele cu qinoua si dovlecei s-a dovedeit ca am chia si nu qinoua...se vede ca sunt incepatoare a acestor seminte , dar nu e nimic le dau eu de hac si lor :)) asa cum va spunem deschid frumos telefonul dau o cautare pe google si hop o reteta care imi face cu ochiul, hop si eu pregatesc frumos ingredientele , fac o poza :)) dau dovlecelul prin razatoare si cand colo na minunte cand sa pun la umflat cea qinoua uitate mai bine madam ca e chia...buuun pai si ce fac acum, iar cautare...nimic de chia si dovlecei si chiftele, bun asa, las chia deoparte,,, bun da ce fac cu dovleceul ras...pai cum ce fac...pun de niste chifteleute, clatitute, blini sau cum le-or spune, cu ce imi vie prin minte...sincer au iesit tare bune asa ca va scriu si voua experienta mea.


Ingredinte
-1 bucata dovlecel
-1 ou mare
-100 gr barnza rasa( din aia sarata )
-1 legatura marar
-3 catei de usturoi sau cat vreti voi
-2 linguri faina

Mod de preparare

Se spala una bucata dovlecel si se da prin razatoarea mica dupa care se pune la scurs. intre timp rade si branza, intr-un bol se amesteca dovlecelul cu oual batut, branza rasa, mararul tocat si usturoiul zdobit, plus ceva faina cat sa lefe asa putin compozitia. Se incinge  o tigaia si se unge cu putin ulei, foarte putin, mai mult le-am copt si bine am facut ca tare bune au mai fost. Se pune cate o lingura din copozitie le se da o forma apetisanta si se rumenesc frumos pe ambele parti.

Pofta buna sa aveti si sa imi scrieti daca v-au placut sau nu, aici sau pe facebook :D

Tigaie picanta de pui cu legume

Nu pot sa zic ca sunt o fana a veri si asta vorbind strict de caldura, canicula si iar caldura, insa daca ma gandesc la varietatea de fructe si legume proaspete si cu gus,t atunci imi mai trece si zic ca nu e asa de rea caldura asta :)).
Acum cateva zile am incercat sa scot in evidenta placearea verii si asa ca am pus aragazul putin la treaba, nu prea mult ca se incalzeste. Am gatit site legume , putin crocante, si in concluzie ar mege gatita reteta pusa la grofider si luata bine mersi la pachetel, e ca o salatica a doua zi. Deci eu spun ca merita cu toata increderea sa o incercati.

Ingrediente
- 3 pulpe de pui dezosate
- 5 ardei grasi( ai mei erau mici)
-1 ardei kapia
-1 dovlecel-
- 2 ardei iute
- cateva fire de ceapa verde
-sare-piper

se poate pune sos de soia, eu l-am uitat dar si asa a fost delicios
-ulei pentru sotat


Mod de preparare

Toata reteta a fost gatita in wok dar cred ca puteti sa gatiti si in tigaie simpla. Se incinge bine tigaia cu putin ulei se pune carnita condimentata si taiata cuburi. Se gataeste bine, amestecandin continuu. Gatita la foc mediu ia va lasa apa , apoi se va rumeni putin,  Intre timp se pregatesc legumele, se curata ardeii de semite si se taie bucuri.( Nu uitati sa spalati legumele mai intai), dovlecelul rondele, 
Cand este carnea gata se pun ardeii grasi si kapia si se gatest putin aproximativ 5 min dupa care se pune dovleceul si se mai lasa putin, Ideea este ca nu trebuie sa fie moi dar nici crude, adica aldente,la final se adauga ardeii iuti taiati si ceapa verde.

Ce pot sa va spun, pofta buna si enjoy!

joi, 1 iunie 2017

Balotina cu mousse de pui si legume

Cu aceasta reteta am participat la concursul Chef pentru o zi organizat de Selgros si s-a dovedit a fi castigatoare pentru zona mea.( linkul il gasiti aici )

Multumesc juratilor pentru apreciere !


miercuri, 31 mai 2017

8 ani de blog

Acum 8 ani la inceputul luni mai m-am hotarat sa fac ceva care sa imi umple timpul si unde sa imi pot expune pasiunea mea pentru gatit. Un inceput haios daca ma uit acum in urma la pimele mele retete dar atat stiam sa fac pe atunci. Cu timpul insa m-am documentat mai mult, am adunat carti, am cumparat si in alte limbi, chiar daca nu inteleg nimic fara o traducere cu ajutorul lui :) , m-am abonat la bloguri de la care am invatat si invat multe, mi-am facut FB ca fara el in ziua de astazi greu te promovezi :)) ( apropo daca vreti sa dati LIKE  si SHARE ma gasiti aici   ) am participat la concursuri de la care am  o multime de chestiii dragute si utile in casa....( e bun si la ceva blogul asta))...bani mai putin ca inca nu am reusit sa aflu eu secretul cum e cu banii pe net , dar nici nu am pus accent pe acest aspect....si DA reclama de pe blog e pentru bani, putini dar daca dati click cate un pic se aduna :)). Dar indiferent de situatie blogul pentru mine inseamna acea particica din EU unde ma regasesc si unde stiu ca cineva, undeva sigur imi citeste randurile, imi pune in practica retetele. Ma bucur de fiecare data cand gasesc pe blog sau Facebook comentarii cu multumiri, aprecieri ca au facut ceva si au reusit, ca este pe placul lor si al familiei. Pentru ca ma vizitati si intrati in casuta mea virtuala VA MULTUMESC! Va multumesc ca iubiti reteta de placinta moldoveneasca facuta de mama care are 24931 de vizualizari ( ar fi trebuit sa isi faca si ea blog sigur avea succes), Cusma lui Guguta, chair daca nu are poze de calitate, se pare ca si bucataria moldoveneasca e foarte cautata , la fel si cu salata Suba care recent am refacut reteta dupa o varianta mai moderna. Va multumesc ca sunteti aici, ma iubiti, criticati si vizitati blogul.


Pentru acest fapt am decis sa va fac un cadou: o selectie din cele mai reusite torturi ca sa le puteti avea la indemana pentru orice ocazie .

Pntru doritori puteti descarca in format pdf. aici

Urmeaza si o selectiede aperitive si fel principal, stati pe aproape :)


marți, 30 mai 2017

Entrement cu ciocolata si visine, jeleu de visine si lime

Pentru ziua sotului am decis sa fac ceva special si diferit de pana acum. Prima data am facut acest gen de tort acum doi ani  pentru aniversarea noastra si am fost foarte incantata de finetea tortului. Pentru prima data am vazut acest gend de tort pe blogul Oanei sau Olgutei cum o mai stim , care este o maiesta in acest domeniu...eu mai am o multime de invatat :)) dar cum se spune pana nu testezi si nu gresesti nu ai cum sa perseverezi.
Sa revin la tort si povestea lui. Acum cateva zile a fost ziua sotului si pentru ca imi propusesem sa fac ceva special si diferit fata de torturile cu care i-am obisnuit am zis sa imi complic existenta si sa fac acest gen de tort. BUUUN....dar cu ce creme...si am butonat...si am butonat...nimic sa imi fie pe plac...in fine am zis ca fac ceva cu nuca de cocos, da de unde, copilul vrea ciocolata...ciocolata sa fie, si cu ce merge ciocolata...mm menta am zis eu dar celui mic nu o sa ai placa, ceva tarie 😇dar nu are voie ca e piticul...tot am pus putin in jeleu si asa nu ai place jeleul...hai sa fie cu visine ca tot vazuse ceva pe blogul Oanei cu ciocolata si visine,,, bun...visine am luat dar ce altceva...si uite ca dupa un alt experiment de al meu( ca as le spun euP) am vazut ca merge foarte bine cu iaurt si am zis sa combin iaurtul cu lime si ....taataam... asa sa fie.
Glazura oglina...ce sa zic, e aproape bine dar mai am de invatat pana ajunge la perfectiune

Blat
-4 oua
-4 linguri zahar
-4 linguri faina
-1 lingura ulei

crema de ciocolata
-100 gr ciocolata 75%
-400 ml lapte
-100 gr zahar
-2 galbenusuri
-1 lingura amidon
-10 gr gelatina
-200 ml frisca
-1 ceasca visnine congelate am avut

Jeleu de visine
500 gr vinine
-150 ml apa
-70 g zahar
-8 grame gelatina
-45 ml apa pentru hidratat gelatina
-putina visinata sau orice alta tarie aromata 50 ml 

Crema lime
-300 gr iaurt
-300 gr frisca
-1 lime
-150 gr zahar
-10 gr gelatina +50 ml apa

Glazura oglinda
-180g zahar
-45ml apa
-200ml frisca lichida
-45ml lapte
-60gr  miere
-11g gelatina
-55ml apa rece
-colorant rosu

Mod de preparare

Blat

Se separa galbenusul de albus, albusurile se bat spuma apoi se adauga zaharul cate putin, apoi galbenusurile iar la final faina. Se toarna in tava rotunda de diametru 22cm si se da la cuptor 180 C incins in prealabil timp de 30min. Se lasa dupa care sa se raceasca

Crema de ciocolata
Se pune laptele intr-un vas cu fund dublu la incalzit, intre timp batem galbenusurile cu zahar pana devin albe apoi adaugam amidodul, peste turnam laptele si amestecam energig, punem iarasi pe foc , amestecam continuu si lasam sa dea cateva clocote, apoi adaugam ciocolata si luam de pe foc, Acoperim cu o folie si lasam sa se raceasca. Cand s-a racit aduagam gelatina hidratatata si topita pa baie de apa amestecam bine, frisca batuta si visinele.

Blatul racit se taie in doua, se pune crema de ciocolata al doilea balt si dam la congelator.

Intre timp pregatim jeleul.

Se amesteca apa si zaharul si se lasa sa dea in clocot punem visinele si luam de pe foc. adaugam gelatina hidratata si amestecam bine. la final visinata. Cand e la temperatura camerei turnam compozitia intr-o tava rotunda mai mica eu am avut de 18 cm. si dam la congelator pana se prinde. Dupa care se scaote si se aseaza peste blatul de tort.

Crema de iaurt.

Se amesteca iaurtul cu zaharul, si zeama de lime. Frisca se bate bine, gelatina se hidrateaza si se topeste pe baie de apa dupa care se amesteca cu iaurtul si frisca. 

Se scoate din inel blatul cu creme si se aseaza un inel mai mare de 26 cm am avut si se toarna crema. Se da la congelator pentru cateva ore.

Glazura oglinda

Se pune zaharul cu apa la fiert pana cand se obtine un sirop gros. Laptle, frisca se aduc la punctul de fierbere apoi  se toarna in fir subtire siropul obtinut. Se adauga mierea se amesteca , se ia de pe foc si se adauga gelatina hidratata si colorantul. Se lasa sa se raceasca iar cand ajunge la temperatura camerei se poate toarna peste tortul congelat , tortul se pune peste un gratar si il acoperim cu glazura.  Dupa care se da la frigider.

Eu am colorat glazura in doua culori dupa cum se vede , iar aici va puteti juca cu imaginatia atat la decor cat si la culori. 

hihi...sa vedeti ca nu sunt singura la poze :))

miercuri, 24 mai 2017

Siliodka pod suboi, salata ruseasca cu peste

Cand ma gandesc la bucataria ruseasca automat gandul ma duce la copilarie, la bunica, care este rusoaica la origini, la bucatele cu care in mare parte am crescut chiar daca la acea vreme nu stiam ca fac parte din acel colt al lumii. Am crescut cu ele pentru ca noi, aici ma refer la moldovenii de peste Prut, le pregateam mereu atat pe masa de sarbatoare cat si zi cu zi. 
Cand am vazut provocarea pe facebook nu am avut nici o ezitare sa particip,  problema mea cea mai mare era ce anume sa gatesc, sincer a fost cea mai mare problema, bucataria ruseasca nu are un grad mare de dificulate este doar putin diferita de a noasta in ceea ce priveste unele gusturi si uite asa prin mintea mea s-au derulat nenumarate retete incepand de la pilimeni, pampusti, sarnicki, iablacinai pirog, vinigret, blini,tort medovic, vatrusca si siliodka pod suboi. Dar dintre toate mentionate, care le gatea mama,  doua m-au marcat cel mai mult si anume tortul medovic, care l-am tot postat si salata suba cum ai spunem noi. Ce m-a determinat sa fac salata si nu tortul ? Intamplare sau nu cu cateva zile in urma "rasfoiam" youtube-ul si am vazut un filmulet unde se prezenta varianta moderna a acestei salate, era altceva dat totusi aceasi idee. 
Sper ca am facut o alegere potrivita pentru concusul care se desfasoara pe pagina Elecrolux si care v-a avea ca destinatie finala Festivalul Taste of Moscow din Moscova, in perioada 22-25 iunie 2017. Cu mari emotii si cu speranta ca voi reusi sa am ocazia sa paticip la acest eveniment ma incriu cu o reteta simpla dar draga mie si sper sa va cucereasca si pe voi.
#MakeLifeDelicious cu Electrolux la #TasteOfMoscow


















Ingrediente:
varianta clasica
1 portie
-1 file hering( siliotka)
-1 ceapa mica
-2 cartofi medii sau unul mare
-2-3 morcovi
-1 sfecla
-1 lingurita ulei
-maioneza(1galbenus+100 ml ulei+1lingurita mustar +zeama de la lamaie)


varianta moderna
-1 felie paine negra
-1 file hering
-ceapa verde
-1 sfecla mare
-2 linguri maioneza
-sare
- 5 grame gelatina
-30 ml apa

Mod de preparare

De fiecare data cand fac aceasta salata cumpar peste hering( siliodka) de acasa, are alt gust decat cel care se gaseste in supermaketuri, daca aveti in orasul dvs. magazine cu specific rusesc nu ezitati sa cumparati siliodka( daca cereti hering s-ar putea sa nu inteleaga).
Legumele se spala bine si se pun la fiert in coaja, da in coaja, au un gust mai bun fierte asa decat curatate. la fiert se pune si o ligurita de sare. Se pot pune si la copt insa dureaza mai mult aceasta metoda.

Dupa ce s-au fiert se scot pe un platou pentru a se raci dupa care se curata de coaja.
Intre timp se taie cuburi marunte siliodka si ceapa.
Intr-un inel(eu am inel de asambalt mini tortulete), se aseaza primul strat de siliodka apoi ceapa, si se stropeste cu ulei. Urmeaza in straturi cartof ras( prin razatoarea mica),, maioneza, morcov ras, maioneza si sfecla la final maioneza.
Se da la rece.


Varianta moderna este diferita deoarece lipseste cartoful si morcovul insa gustul este divin.

Cu ajutorul unui inel se taie felia de pane si se pune la baza, siliotka(heringul) se taie cubulete, ceapa vede marunt aproximativ o lingurita, se poate pune si mai mult, se amesteca intr-un bol ceapa cu siliodka si uleiul si se pun peste felia de paine in centru, se pastreaza putin spatiu intre inel si siliodka.



Sfecla fiarta se taie cuburi si se pune in robotul de bucatarie, se miseaza pana obtinem o pasta apoi se adauga maioneza si se mixeaza iarasi, daca este necesar se mai adauga sare.


Gelatina se hidrateaza cu 30 ml apa apoi se topeste la bain mare. Peste piureul de sfecla se adauga gelatina si se amesteca.
Cu ajutorul unei linguri se pune piureul de sfecla peste peste. Se da la rece pentru 1 ora sau la congelator pentru grabi procesul de inchegare pentru 20 min.

Pentru decor am folosit ceapa verde , lamaie.