articole

duminică, 21 ianuarie 2018

Ardei umpluți cu bulgur

Acum ceva timp în urma am descoperit ca îmi place foarte mult bulgurul, fie în Salate ca și garnitura sau în umpluturi pentru sarmale sau adrei.

Ingrediente
10 ardei grasi
150 gr orez
100 gr bulgur
1 morcov
1 ceapa
4 ciuperci mari
1 dovlecel mic
1 lingura bulion
Mărar și pătrunjel câte o legătură
Sare și piper după gust
 1 conserva roșii în bulion am folosit SunFood
Cimbru

Mod de preparare
 Se curata ardeii de semințe și se sărează puțin pe interior.
Morcovul curățat și spălat se da prin răzătoarea mica la fel și dovlecelul. Ciupercile se taie cubulețe apoi se călesc pana scade apa. Se încinge puțin ulei de măsline într-o tigaie se adaugă legumele se călesc puțin apoi punem 300 ml apa când da în clocot adăugăm orezul spălat. Se lasă să dea câteva clocote se condimentează și se ia de pe foc. Se adaugă ciupercile și ceapa tocata mărunt.
Peste bulgur se toarnă 200 ml apa clocotită se acoperă și se lasă pana absoarbe tata apa.
Când este gata bulgurul se amesteca cu orezul, bulionul și zarzavatul tocat mărunt.
Se umplu ardeii se așează într-o tava /oala se toarnă roșiile cuburi și cimbru.
Se da la cuptor pentru 35 minute sau pana sunt gata ardeii.
Pofta bună!



luni, 15 ianuarie 2018

Sfogliatelle

Am ramas datoare cu o reteta care am publicat-o pe fb aceasta vara si in sfarsit am reusit sa o postez si pe blog.



Un produs italian de patiserie cu o crema fina de ricotta si gris, scortisoara si portocala confiata. Un deliciu cu care am participat la concursul#MakeLifeDelicious cu aromele Italiei in aceasta vara si am castigat premiul mult visat :)














Ingrediente:
Pentru 19 mini sfogliatelle
-250 gr zahar
-15 gr miere
-80 ml apa
-un praf de sare
-100 gr unt moale de 82% grasime
Umplutura
-200 ml lapte
-50 gr zahar
-70 gr gris
-250 gr ricota
-1 ou(am folosit de tara si a iesit compozitia galbena 
-coja de portocala confiata 1 lingura
-jumate de baton de vanilie
- un varf de cutit de scortisoara
Mod de preparare
1. Pentru prepararea aluatului se pune intr-un bol faina si sarea, se adauga mierea si treptat adaugam apa, amestecand pana cand obtinem un aluat ferm.
2. Se transfera pe masa de lucru si se framanta aluatul timp de cateva minute pana se inmoaie si este maleabil. Se lasa apoi deoparte timp de 30 min. si se acopera cu un prosop.
3.Dupa cele 30 min. se imparte aluatul in 4 bucati. Daca aveti o masina de facut paste procesul este mult mai simplu, se trece prin masina de paste pana cand obtineti o foaie foarte fina de aproximativ 1mm. Eu nu am, asa ca am folosit suciotorul pana am obtinut grosimea dotita. Important e sa nu fie foi late si inguste ci lungi de marimea lor depinde cat de mari/mici vor fi sfogliatellele.
4. Cand foaia este subtire se unge cu unt si se ruleaza incepand dintr-o margine obtinand o" tigareta". Apoi se intinde a doua foaie se unge cu unt si se ruleaza in continuare. Repetam procesul pana terimam foile. Dupa care se inveleste in folie alimentara si se da la frigider intre 1-2 ore.
5.Intre timp facem umplutura, se pune laptele, zaharul, un varf de sare intr-o cratita cu fund dublu la foc potrivit, cand ajunge la punctul de fierbere se toarna grisul in ploaie si se amesteca pana cand se ingroase si este gatit. Apoi se pune intr-un castron si se lasa sa se raceasca. Cand este rece se amesteca cu ricotta, oul, scortisoara si coaja confiata.
6. Se incalzeste cuptorul la 180 C. Se pune hartie intr-o tava de copt.
7.Scoatem rola de aluat din frigider si cu un cutit subtire taiem felii de 1 cm grosime.Cu ajutorul degetelor aplatizam usor impingand afara discul din centru pentru a forma un con.
8. Cu o lingurita umplem acel gol creat cu ricotta si asezam in tava de copt. Repetam procesul.
9.Se coace produsul timp de 25 min sau pana cand este auriu. Se lasa apoi sa se raceasca si se pudreaza cu putin zahar pudra.

cartofi umpluți cu ciuperci și spanac

De cele mai multe ori pentru cina nu prea mai stiu ce sa gatesc, carnea sare din program asa ca nu ramane decat legume , salate sau pizza . Ar mai fi si alte variante dar in ultimul timp dupa mesle copioase de sarbatori as manca doar legume.
Cum varianta de cartofi umpluti este una din preferatele noastre, pentru ca poti jongla cu multe legume in umplutura, de acesata daca am optat pentru ciuperci si spanac. 
Sunt usor de preparat si poti fi si o varianta de pranz fel 2 pentru copii.


Ingrediente
-6 cartofi de marime potrivita
-4 ciuperci mari
-4 bucati spanac congelat( din acea portionat)
-1 ceapa 
-3 catei de usturoi
-cateva fire de marar
-100 gr cascaval ras

Mod de preparare

Cartofi fie se coc in coaja fie ai fierbeti in apa cu sare si o foie de dafin. De acesta data m optat pentru ai fierbe nu dispuneam de mult timp. 
Intre timp sotam ciupercile pe care le-am taiat cubulete cand sunt aproape gata se pune ceapa tocata, spanaculsi usturoiul. lasam sa se soteze putin  si oprim focul.
Cand sunt arope gata se scoat sa se raceasca putin si se taie in doua( eu i-am curata de coaja, am un copil mai pretentios) se scobeste mijlocul dar nu complet lasati cartof :)) Se umplu cu ciuperci amestecate cu cascaval si se dau la cutor pentr 15 min la 1800C

Se pot servi alaturi de o salata sau de ce nu alaturi de muraturi.

!Din mijlocul cartofilor puteti face crochete din cartofi

Crochete din cartofi umplute cu ciuperci

Cand vreti un aperitic sau o gustare diferita atunci e momentul sa faceti aceste crochete. Sunt usor de facut si foarte delicioase, in plus e pot face si la cuptot.

Ingrediente
-2 cartofi mari
-3 ciuperci 
3 cuburi de spanac congelat
-2 catei de ustului
-100 grame cascaval, burduf sau ce branzeturi aveti prin frigider
-1 ou
-pesmet

Mod de preparare

Cartofii se curata de coaja si se pun la fiert in apa cu sare. Intre timp se taie cuburi ciupercile se calesc in putin ulei pana scade apa se adauga spanacul si usturoiul tocat marunt si s ia de pe foc.
Cand sunt fierti cartofii se scurg de apa si se zdrobesc, se aduga cascavalul ras, si ce branzeturi mai aveti voi proportia ar fi la 3/4 in comparatie cu cartofii, oul, sare si piper. Se amesteca bine , daca vi se pare o compoztie prea moale puteti adauga o lingura de pesmet. Se ia cate o lingura din compoztie si se adauga in mijloc putine ciuperci sotate si se modeleaza, s trec prin pesmet apoi se prajesc sau se pun in tava de cuptor unsa cu ulei si de dau la cuptorul incins la 200 C pana cand se rumenesc frumos~ 15 min.