articole

marți, 31 august 2010

Salata in straturi cu pui








Ingrediente
- 10 carofi mici
- 1 ardei gras galben
- 1 ardei gras rosu(eu in lispa de rosu am pus 2 galbeni)
- 2 castraveti murati* I varinata
- 2 castraveti proaspeti* II varinata
- 2 rosii
- 1 pipet de pui
- sare, piper
- oregano
- mix de condiment picant sau orice fel de condiment cu gust picant

dessind de iaurt
-maioneza un ou crud +unul fiert+mustar+ ulei
- 200 gr iaurt
- marar

Mod de preparare
Cartofi se spala si se pun la fiert cu coaja. Ardeiul gras se face pe gratar. Apoi se taie fasii(pai). Pieptul de pui se condimenteaza (sare, piper, oregano si peperoncino, orice condiment picat sau mix) si se face pe gratar.
Cand sunt gata cartofii se taie felii si se pun intr-un vas. Se toarna peste ei jumate din dressingul de iaurt se amesteca prin rotiri circulare a vasului(fata a folosi o paleta sa nu se sfarme cartofii)
Dresing iaurt: se face maioneza se amesteca cu iaurt si marar, un varf de sare
.
Rosiile si castraveti se taie felii.

Pe o frafurie se aseza un rand de cartofi, apoi ardeiul gras, sos, dupa care castravetii fie murati fie proaspeti( fie din ambele):)), o lingura de sos apoi rosiile si iarasi sos iar la final pieptul de pui care a fost taiat felii.

pulpe de pui cu legume( in tigaia wok)




Ingrediente:
- 4 pulpe de pui
- 1 ardei mare kapia
- 1 ardei gras galben
- 1 tulpina de telina
-1 morcov
-1 lingura sos soia
-200 ml sus rosii
-sare
piper
Mod de preparare
Pulpele de pui se condimenteaza si se pun la prajit cu capac si foc mediu cu un pic de ulei de masline si unt.
Legumele se taie fasii, morcovul a fost taiat cu ajutorul ustensilei de curatat legume.
Se incinge un pic de ulei in tigaia wok apoi se pune legumele si se lasa sa se faca la foc mediu , amestecand prim miscari circulare fara a folosi o palete sa nu isi piarda forma legumele, cand sunt al dente se pune sucul de rosii si sos soia se condimenteaza si se lasa sa mai fiarba un pic atat cat sa se intrepatrunda toate aromele. Se serveste cald cu pulpele rumenite deasupra.
E o reteta simpla si in acelas timp foarte buna.

vineri, 27 august 2010

Rulada cu crema de lamaie





INGREDIENTE
blat:
-4 oua
- 4 plinguri zahar
- 4 linguri faina
- zahar vanilat

Crema de lamaie
- 500ml lapte
-3 linguri faina cu varf
- 200 gr unt
- 200 gr zahar
- 1 lamaie
- fulgi ce ciocolata optional
Mod de preparare
Blat: se separa galbenusutile de albus. Albusurile se bat spuma api se adauga zaharul, zaharul vanilat , dupa care galbenusurile si la final faina. Se toarna totul intr-o tava si se da la cuptor 10min. Cand e gata se scoate din tava se pune pe un prosop umed apoi se ruleaza strans si se lasa sa se raceasca asa.
Crema; Se amesteca laptele cu faina si zaharul jumatate din cantiate si se pun la foc amestecand incontinuu. Cand incepe sa fiarba si se ingroase se ia de pe foc. Untul se freaca cu zaharul pana cand devine o crema, apoi se pune peste crema racita un pic.
Se desface blatul se pune crema si fulgi de ciocolata apoi se ruleaza la loc.
Se orneaza dupa preferinta.(ciocolata de meinaj pe care am avut-o eu nu a fost f buna sau nu stiu ce a avut ca nu a vrut sa se topeasca asa ca mi-a iesit modelul)

rosii umplute cu salata de vinete si ardei umplut cu salata de castraveti



Acesta retete nu cred ca ar trebui sa o detaliez, in mare parte toata lumea stie sa faca o salata d
e vinete am postat-o aici doar ca o idee de aperitiv .



Ingrediente
-salata de vinete( vinete copate+ maioneza)
-rosii

pt. ardei umpluti:
-ardei gras
- 2 castraveti
-2 linguri smantana+ 2 linguri de maioneza
- 3 felii sunca presata
- 2 baby corn
- cuburi de rosii de la rosii umplute
Ardeii grasi se taie in doua se curata se seminte. Castravetii dse tai cubulete se pun la scurs, sunca se taie marunt. Se amesteca castravetii cu sunca rosiile si sos de maioneza, se orneaza cu baby corn.

Salata italiana cu dressing aromat






Am facut o reteta de salata preluata de un site din afara m-am oprit asupra acesteia fiindca mi-a placut sosul care il avea. Rezultatul a fost pe masura....

Ingrediente
- 4 rosii
-200 gr paste
- parmezan dupa preferinta cantitatea
- 1 ardei gras
-salam sau sunca presata
-100 gr masline

DRESSING
- 1 ceasca patrunjel tocat
- 10 frunze busuioc proaspat
- oregano uscat
- 1/2 otet balsamic
- 1 1/2ulei de masline
- 1-2 catel de usturoi
- sare
-piper proaspat rasnit
- 1 lingurita miere de albini
Mod de preparare
Se pun apa la fiert cu sare cand da in clocot se adauga pastele si se fierb conform instructiunilor de pe ambalaj. Rosiile si ardeiul se taie cuburi salamul bucatele mai mici. Se amesteca toate ingredientele.

Dressing: Se toaca toate ingredientele apoi se pun in blender cu ulei, otet si mierea. Se mixeaza bine pana cand devine o pasta.
Dressingul obtinut si ramas se poate pune intr-un recipient si pastra pana la 90 de zile.

joi, 26 august 2010

"wok " tigaia minune

"Wok" tigaia minune http://www.berghoffworldwide.ro/oale-si-vase-de-gatit/wok asa cum am zis eu cand mi-am cuparat....m-a intrebat cineva de ce minune gateste singura?" :)) nu desigur dar se pot face in ea preparatele usor fara amesteca ,astfel nu isi pierd forma legumele, ci doar prin rotati din incheietura manii, iar materialul din care e facut, bun conducator de caldura. Forma sa concava curbata permit alimentelor sa fie patrunse intr-un timp scurt de o caldura intensa folosind relativ putin combustibil.
Un alta avantaj este ca permite legumeleor sa se faca rapid astfel isi pasteza vitaminele, isi pasteaza savoarea.
O alta caracterisica a cestei tigai ar fi ca se foloseste o cantitate mica de ulei. Deci pot zice ca poti gati cu ea mancaruri sanatoase lipsite de grasimi iar timpul de preparare se reduce, alimentele nu se ard si isi pastreaza proprietatile nutritive, spre deosebire de alte metode de gatit.
Wok este ideala pentru prepararea mancarurilor cu carne, legume, paste, fructe de mare, iar toate acestea trebuie taiate fasii sau cubulete pentru a se face rapid.
Astfel pentru a prepara o reteta asiatica si ca exemplu aduc aici o reteta foarte usor de executat http://www.e-retete.ro/retete/pui-cu-muguri-de-fasole utilizand tigaia magica http://www.berghoffworldwide.ro/oale-si-vase-de-gatit/wok

miercuri, 25 august 2010

Prajitura cu prune

Este o reteta preluata de pe blogul Retete , pasiunea mea, e simplu de facut iar rezultatul....dispare cat ai clipi:))




Ingrediente
-250 gr margarina
-200 gr zahar
-250 gr faina
- 4 oua
- 1 plic zahar vanilat
- esenta rom
- 1 praf de sare
- prune
Mod de preparare
Se topeste margarina se adauga zaharul si zaharul vanilat se bate bine , se pun apoi ouale se amesteia iarasi cu mixerul, esenta de rom iar la final faina, se amesteca bine. Rezulta o compozitie mai grosuta. Se intinda compozitia intr-o tava de 20/30 cm Se aseza jumatati de prune si se da la cuptor preancalzit pana cand se rumeneste deasupra.

Porc teriyaki




Este o reteta care mi-a facut cu ochiul de ceva timp am gasit-o pe cevabun.ro, ocolo o descrie ca fiind "Teriyaki este numele generic dat cărnurilor marinate şi gătite, cel mai adesea pegrătar sau plită (teppan), din bucătăria japoneză". Este o reteta care siguranta merita incercata.
Se poate face cu orice tip de carne.
Ingrediente:
(se prepara cu 4 ore inainte pentru a sta la macerat)
- muschi porc `1 kg
-100 ml vin alb dulce
-100 ml sos soia
-2 linguri ulei
- 1 lingurita miere sau zahar
- 1 catel usturoi
-1 radacina ghimbir de ~4 cm
- piper proaspat macinat
Mod de preparare
Se amesteca pana ce devine o marinata omogena vinul cu sos de soia, ulei, piper si usruroi+ gimbir care au fost tocate fin in prealabil. Muschuil de porc se portioneaza se aseaza intr-un vas dupa care se toarna marinada peste el! trebuie sa acopere toara carnea!
si se da la rece pentru 4 ore.
Dupa care se frige carnea pe un gratar, plita sau tigaie teflonata . Carnea trebuie sa fie scursa de marinada!
Dar se unge din cand in cand cu marinada in timplul frigerii dar sa nu exagerati ca se arde.
Se serveste fierbine cu garnitura de orez.
O parte din carne(nefacuta) a fost cam mult a ramas pt a doua zi a fost la fel de buna si mai patrunsa de arome.

Prajitura "panza de paianjen"

Este o prajitura combinata de mine cu blat care l-am mai facut e tarta zebra si crema adaptata mai light si foarte fina...rezultatul...exeptional...sper sa va placa








Ingrediente:
-blat:
-3oua
-200 gr smantana
- 150 gr zahar
-50 gr unt
-1 linguripa praf de copt
-1 1/2 faina
-2 linguri cacao
crema:
-750 gr iaurt
- 2 plicuri gelatina
- 200 gr zahar
-100 gr ciocolata
Mod de preparare
blat: Se amesteca ouale cu zaharul apoi se adauga smantana untul topit , faina si praful de copt se imparte aluatul in doua si in unul se pune cacaoa. Intr-o tava rotunda cu peretii detasabili se pun 2 linguri de aluat alb 2 cu cacao si tot asa pana cand se termina ambele compozitii. Cu ajutorul unei scobitori se traseaza linii spre mijloc.
Se pune la copt 25-30 min. dupa care se lasa sa se raceasca
Crema. Gelatina se pune la hidratat. Iaurtul se bate cu zaharul bine pana cand se dizolva acesta. Se topeste pe baie de abur gelatina dupa care se toarna peste iaurt. Crema de iaurt se imparte in doua in una din ele se pune ciocolata topita. Se toarna compozitia alba peste blat( se pastreaza 1 lingura de crema) care a ramas in tava, apoi cea cu ciocolata. Deasupra cu ajutorul unei pungi si a cremei ramase se deseneaza o spirala, dupa care cu ajutorul unei scobitori se trece de la margine spre interior formand astfel o panza de paianjen. Se da la rece 2 ore.


Zacusca



Ingrediente
-5 kg vinete
- 3 kg gogosari
-3 kg rosii
-2 kg ceapa
- 1 kg morcov
- sare
-750 ml ulei
-piper boabe
- frunza dafin
Mod de preparare
vinetele si gogosarii se coc apoi se curata si se pun la scurs intr-o sita. Rosiile se dau prin masina de facut suc de rosii. Ceapa se toaca marunt iar morcovul se da prin razaroare. Se pune intr-un ceapun ulei cand sa incins se adauga ceapa, cand devine incolora se adauga morcovul si se mai lasa un pic dupa care se pune vinetele si gogosarii tocati marunt iar la final sucul de rosii , Se amesteca bine si se lasa sa se faca la foc mic, se adauga sare si piper, foaia de dafin 1-2. Se lasa sa fiarba ~1h 30 min-2 ore la foc mic amestecad in ultima ora mai des sa nu se lipeasca. Este gata cand se ridica uleiul deasupra, se pune in borcane si se da la cuptor 15 min.

Castraveti la otet




Este o reteta foarte foarte buna preluata de la mama soacra, o fac al doilea an si va pot spune ca sunt un deliciu.
Ingrediente
pentru un borcan de 1,5 l
-castraveti
-2 degete otet
-2 lingurita sare
-4 lingurite zahar
-morcov felii
-ceapa felii
-hrean
-boabe mustar
-boabe piper
Mod de preparare
Castravetii se spala . In borcan se aseaza cateva felii de morcov si ceapa apoi se pun castravetii dupa otetul, sarea,zaharul piperul si mustarul si hreanul curatat( 1/2 hrean) Se toarna apa se pune capacul se agita un pic si se pune la sterilizat . (intr-o oala se aseaza borcanul invelit intr-un prosop sau hartie se toarna apa si se pune la fiert, se fierbe 25min de cand incepe apa sa clocoteasca)


sâmbătă, 21 august 2010

Krem a la Krem






Este o prajitura foarte fina si delicioasa...o prajitura de care te indragostesti la prima atingere:D
Ingrediente
-Blat:
-6 oua
-6 linguri zahar
1 plic Creme ole de ciocolata
Crema:
-250 ml frisca
-150 ml lapte
- 1plic Creme ole de vanilie
Glazura
-100 gr ciocolata
-50 mlfrisca
-50 gr unt
-1 lingura coniac
Mod de preparare
BLAT: Se separa albusurile de galbenus. Albusurile se bat bine cand se intaresc se adauga zaharul cate putin, api albusurile pe rand, iar la final creme ole de ciocolata. Se mai bate un pic apoi se toarna intr- tava 20/30 cm tapetata cu hartie de copt si se da la cuptot 30 min. Cand a expirat timpul se scoate din cuptor se apasa cu degetul blatul daca revibe imediat la forma lul inseamna cae gata. Se lasa sa se raceasca

CREMA: Se pune intr-un bol toate ingregientele(frisca , laptele si creme de vanilie) si se mizeaza. Crema trebuie sa se intareasca f bine. Se intinde uniforn pe blat si se da la frigider.

GLAZURA:Se pun la topit toate ingredientele si lasam apoi sa se raceasca.Cand a ajuns la temperatura camerei se toarna peste prajitura si se intinde uniform Se da iarasila frigider sa se intareasca glazura.