articole

luni, 31 octombrie 2011

Prajitura caramel cu mere



































Ingrediente

blat:
-5 oua+3 albusuri
-7 linguri zahar
-7 linguri faina
-1 plic zahar vanilat
Crema:
-250 ml lapte
-8 linguri zahar
-1 lingura amidon
-200 ml frisca
-3 galbenusuri
-1 mar mare
-50 gr unt
-2 linguri zahar
caramel:
-100 ml frisca
-4 linguri zahar


Mod de preparare 

Blat: se separa gelbenusul de albus; albusul se bate bine apoi se adauga cate putin zahar, pana cand incorporam intreaga cantitate,zaharul vanilat, dupa care punem galbenusurile cate unul si faina in ploaie. Se toarna totul intr-o tava si se da la cuptor 30-35 min.
Prajitura caramel cu mere

Crema: se pune zaharul intr-o oala la caramelizat , atentie sa nu se arda! apoi adaugam laptele si lasam sa fiarba incet pana cand se topeste tot caramelul. Galbesusurile se bat cu amidon apoi se toarna acte putin lapte caramel peste si se amesteca bine. Se pune totul la foc mic , se amesteca incontinuu sa nu se prinda, cand da in clocot si se ingroase se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca. Frisca se bate bine se se amesteca cu crema caramel.
Merele se taie felii. Intr-o tigaie se pune 50 gr unt se adauga 2 linguri de zahar si felile de mere. Se lasa la foc mic pana cand se imoaie putin.
Prajitura caramel cu mere

Caramel: se pune zaharul la caramelizat dupa care se adauga frisca da un clocot si se ia de pe foc.
Prajitura caramel cu mere
Se taie blatul in doua. Pe un platou punem prima parte de blat insiropam punem crema(se pastreaza foarte putin pentru ornat) apoi feliile demar racite si iarasi blat; insiropam punem restul decrema peste blat acoperim bine dupa care se toarna caramelul.
Prajitura caramel cu mere

marți, 25 octombrie 2011

Briose cu morcov

Tareee bune





Ingrediente


-1 cana faina
-1 cana zahar
-1 1/2 de morcov ras
-sare
-1 lingurita scortisoara
-1/2 lingurita nucusoara
-50 gr stafide
-1/2 cana ulei
-2 oua
-1 praf de copt
-1 lingurita ghimbir ras
Briose cu morcov


Mod de preparare
Pentru aceasta reteta am folosit doi morcovi pe care i-am ras, imporant e sa obtineti o cana si jumate de morcov ras , prin razatoarea mica. In rest reteta e simpla.Toate ingredientele trebuie masurate cu aceeasi cana.
Briose cu morcov
Ouale se bat bine cu zahar si ulei apoi se adauga morcovul ghimbirul si ghimbitul ras si stafidele; scortisoara , nucusoara si praful de copt se amesteca cu faina apoi se pune peste celelante ingrediente. Se amesteca totul bine. Se ia cate o lingura din compozitia obtinuta si se pune in forme. Se da la cuptor 25 min. se face testul cu scobitoarea.
Briose cu morcov 
Pofta buna!
Briose cu morcov

    luni, 24 octombrie 2011

    Tort cu trandafiri(pentru nasi)

    Un tort pentru nasi, cu blat de vanilie, crema caramel si ciocolata.
    Trandafirii realizati din pasta de zahar.







    miercuri, 19 octombrie 2011

    Salata de cartofi cu sos de soia


    Ingrediente
    -3 cartofi mai mari
    -1 ardei gras rosu
    -1 ardei gras verde
    -1 ceapa
    Sos
    -2 linguri sos soia
    -1 lingura otet de mere(eu am pus balsamic)
    -2 linguri ulei
    -piper
    Mod de preparare
    Foarte simplu....
    Cartofii se fierb gata taiati. Ardeii grasi se taie cuburi ceapa felii. Se face un sos amestecand ingredientele de mai sus iar la final se amesteca toate ingredientele.
    Simplu si bun!

    luni, 17 octombrie 2011

    Pui marinat in bere



    Ingrediente
    -carne pui(am folosit 6 pulpe de pui inferioare)
    -1 pahrar bere
    -sare,piper
    -busuioc uscat, oregano
    -2 cepe rosii
    -3-4 catei de usturoi

    Mod de preparare
    Se pun intr-un vas pulpele de pui se condimenteaza cu sare, piper, oregano si busuioc apoi, se toarna paharul de bere( cantitatea de bere este in functie de cantitatea de carne). Se pune peste acesta  ceapa si usturoiul taiat felii si se lasa peste noapte la frigider.
    A doua zi se pune carnea impreuna cu marinada intr-un vas yena si se da la cuptor 35 min la foc mediu.

    vineri, 14 octombrie 2011

    Chiftelute din carne de curcan

    O reteta minunata, am incercat ambele variante si la cuptor si prajite in ulei ...bune oricum le-ai face...

    Ingrediente
    -1kg carne de curcan tocata
    -1 ceapa
    -1 cartof
    -1 morcov
    -patrunjel
    -4 catei de usturoi
    -delicat
    -piper
    -2 oua
    -1 lingura mustar
    -faina pentru modelat

    Mod de preparare
    Am cumparat pulpe inferioare de curcan care au avut 1.300kg, le-am dezosat si apoi le-am tocat la robot; am obtinut 1 kg de carne tocata.
    Morcovul si cartoful curatat se dau prin razatoarea mica. Usturoiul se piseaza, ceapa se taie marunt. Se amsteca intr-un vas carnea tocata cu cartof, morcov, usturoi, ceapa, patrunjel tocat marunt,delikat sau sare , piper, ouale si mustarul.

    Se lasa compozitia la frigider 20 min. dupa care se modeleaza chifelute. Se incinge intr-o tigaie ulei si se prajesc sau se pot pune intr-o tava unsa cu putin ulei si se dau la cupor 35-40 min.

    luni, 10 octombrie 2011

    conopida pane


     Este pentru prima data cand fac conopida pane, sunt fana conopida mai ales daca e murata sau la otet, insa o prefer si in mancare. Am ras placut suprisnsa atunci cand am incercat aceasta reteta ...e foarte buna si se topeste in gura,iar daca e servita cu sos de iart si usturoi ( te trezeste la realitate:)))usturoiul zic:)) se aseamana cu dovlecei pane la gust ...asa zice sotul...ce sa mai ...ma declar fana conopida oricum ar fi ea gatita.


    Ingrediente
    -1 conopida
    -2-3 oua
    -faina
    -sare,piper
    -dlikat
    -usturoi granulat
    -2-3 linguri lapte

    Mod de preparare
    Conopida e rupe buchetele si se pune in apa , se lasa 30-60 min in apa pentru a lasa imporitatile. Apoi se pune apa la fiert se adauga sare si usturoi catei (optional) si se lasa sa fiarba conopida  pana cand intra furculita usor  se scoate intr-un vas .



    Se amesteca ouale cu delikat, piper , usturoi granulat, laptele  si faina sa iasa un aluat ca pentru clatite. Se trece conopida prin faina apoi prin ou si se prajeste in ulei incins. Se scot pe un prosop de hartie.


    Sos de iaurt: iaurt+ usturoi.

    Un delliciu.

    ciocanele de pui crocante




    Ingrediente
    -ciocanele pui
    -susan
    -pesmet
    -tortila 5 bucati(nu pachete)
    -boia dulce
    -usturoi granulat
    -condimet pui sau delikat
    -piper

    Mod de preparare
    Se pune intr-un vas apa se lasa sa fierba cand da in clocot se pun ciocanele de pui curatate si se lasa sa dea cateva clocote cat sa iasa sangele .



    Se scurg de apa si se lasa deoparte.

     Se amesteca pesmetul cu susan, condiment picant optional, delikat, piper, usturoi granulat si tortila rupte bucati mici, boia dulce. Se trece carnea prin putin ulei apoi  prin mixul de condimente se aseaza intr-o tava unsa cu putin ulei si se da la cutor 40 min.

    marți, 4 octombrie 2011

    prajitura cu mere si nuci

    Un deliciu....o prajiturica simpla de tot si foarte buna





    Ingrediente
    -6 oua
    -6 linguri zahar
    -6 linguri faina
    pentru caramel
    -6 linguri zahar
    -1 lingurita  apa
    -3  mere
    -1 cana nuci
    esenta de vanilie

    Mod de preparare
    Nucile se prajesc in tava , atentie sa nu se arda! Merele se taie felii. Se face caramelul in vasul in care se va coace prajitura, in timpul caramelizari se ung peretii vasului cu caramel apoi, se aseaza feliile de mere in tava si se da deoparte. Se separa galbenusul de albus, albusurile se bat bine apoi se pune zaharul si esenta, se bate pana cand se inaresc albusurile dupa care se pun galbenusurile cate unul si faina. In compozitie punem nucile maruntite si se amesteca usor de sus in jos. Se toarna compozitia peste mere si se da la cuptor ~ 30 min. se face testul cu scobitoarea. Dupa ce s-a copt se scoate din cuptor si se rastoarna prajitura pe un gratar pentru a se raci. Astfel merele vor fi deasupra.

    luni, 3 octombrie 2011

    iepure la tava




    Ingrediente
    -1 iepure
    - 100 gr unt
    -2 linguri ulei
    -boia de ardei dulce
    -sare, piper
    -cimbru
    -usturoi granulat
    -5 catei de usturoi
    -1 ceapa mare rosie
    -150 ml apa

    Mod de preparare
    Iepurele se portioneaza. Intr-o tava se pune putin ulei apoi, se aseaza bucatile de carne si se condimenteaza cu sare, piper si cimbru, se pune ceapa taiata felii si usturoiul.


     Separat, intr-un bol, se amesteca untul cu cele doua linguri de ulei, boia si usturoiul granulat. Se unge fiecare bucata cu acest amestec, se toarna apa in tava, se acopera cu o folie de aluminiu si se da la cuptor 1ora si 15 min dupa care , se scoate folia si se lasa inca 30 min .

    Tort rapid

    Este un tort facut pentru o ocazie din familie. Si daca v-am obisnuit cu torturi mai simandicoase de data acesta nu am avut timp sa fac unul pe masura. Am apelat la o reteta rapida si surprinzaror de buna. Este un tort care l-am facut in maxim 40 de minute(include copt blat facut crema  si asamblare.(si vreo 15min pentru racit) pentru a se raci blatul) Se orneaza cu crema din interior si nu e neaparat pentru o ocazie ci pentru ceva dulce .


    Ingrediente
    Blat pandispan
    -6 oua
    -6 linguri zahar
    -6 linguri faina
    - esenta vanilie
    Sirop
    -200 ml suc de fructe/ compot / sirop
    Crema
    2 plicuri Creme Ole cacao sau orice ce aroma va place
    -500 ml frisca
    -300 ml lapte

    Mod de preparare
     se separa galbenusurile de albus. Albusul se bare bine, apoi se aduga zahar, cand s-a intarit se adauga galbenusurile unul cate unul, apoi se pune faina . Se incorporeaza cate putin; se toarna intr-o tava si se da la cuptor 30 min. Se face testul cu scobitoarea.
    CREMA: Se pune intr-un bol toate ingregientele(frisca , laptele si crema ole) si se mizeaza. Crema trebuie sa se intareasca f oarte bine eu din greseala am pus putin mai lult lapte si nu s-a intarit foarte bine. 
    Blatul se taie in trei se insiropeaza si se pune crema (se pastreaza si pentru ornat)