articole

vineri, 30 octombrie 2015

covrigei crocanti ( cu bors)

Pentru prima data am incercatsa fac covrigei in casa si pot sa va spun ca au iesit foarte buni. E ceva migala la ei si timpul de asteptare pentru copt dar se merita daca vrei sa manaci ceva bun facut in casa.



Ingrediente
-500 gr faina
-200 ml bors
-125 ml ulei de masline
-1 lingurita sare
-2 lingurite oregano
-2 lingurie busuioc


Mod de preparare

Intr-un bol se pune faina, sarea, borsul si uleiul de masline si condimentele, se framanta cateva minute pana obtinem un aluat nelipicios. 

Se acopera si se da la frigider pentru 30 min.
Dupa care se scoate se imparte in 2 bucati. Se formeaza un sul si se taie bucati mici din el dar egale. dupa cum vedeti in poza, se modeleaza in forma de covrigei. 


Se pune o oala cu apa la fiert iar cand da in clocot se pun cate8-9 covrigei. Cand ies la suprafata se scot pe un prosp de hartie.

 Si tot asa pana terminam cu ei. Se aseaza intr-o tava cu hartie de copt si se dau la cuptorul preincalzit la 200 C timp de 30- 35 min. pana se rumenesc frumos. ultimele 10 min se creste temperatura la 220 C 

tarta cu bacon si smantana cu crusta de foietaj

Imi plac tartele iar cind sunt in pana de timp, sau pur si simplu nu am chef sa fac foaie de tarta apelez la varinta cea ma simpla si anume la foaia de foietaj cumparata. Cu cateva ingrediente simple poti obtine un rezultat delicios .

Ingrediente
-1 pachet foietaj
-4 oua
-300 gr smantana +2 linguri lapte
-100 gr bacon
-piper
-sare
-50 gr cascaval ras

pentru copii renuntati la bacon si puneti branza rasa cum am facut si eu intr-un colt al tartei

Mod de preparare

Se incinge intr-o tigaie o lingura de ulei si se prajeste baconul taiat. Cand e rumen se scoate din tigaie pe un prosop de hartie. Intr-un vas se bat ouale cu sare si piper se adauga smantana si laptele
Se pune foaia de foietaj  in tava se inteapa pe alocuri se aseaza bucatile de bacon( eu nu am pus pe toata suprafata pentru ca am dat si copilului , iar pe un colt am pus branza rasa apoi am turnat amestecul de ou cu smantana. Am dat totul la cuptorul incins la 200 C pentru 35-40 min.  Compozitia trebuie sa se inchege bine.

Pofta buna!

miercuri, 28 octombrie 2015

mini pateuri cu dovleac copt

Ce faceti cand vreti ceva bun rapid si mai putin sanatos:))? Eu recurg la metoda lenea vrea ceva dulce adica dezghet o foaie de foietaj si fac un amestec de ceva ce am prin frigider, dau la cuptor si gata. De data aceasta am avut ramas putin dovleac copt de la cheesecake cu dovleac, am amestecat cu putin zahar, am taiat fasii foietajul , l-am umplut si dat la cutorul incins la 220 C pentru 20 min sau pana cand se rumenesc frumos. Nu uitai sa ungeti bucatile cu ou batut inainte de a le da la cuptor si putin susan deasupra. Pozele vorbesc de la sine asa ca nu cred ca e necesar prea multe explicatii.

 Ingredientele ar fi:
-1 pachet foietaj
-100 gr dovleac copt
-2 linguri zahar
-1 ou
-susan 







Friptura de vita cu capere si masline verzi



  • Ingrediente

  • 300 gr carne de vita muschi
  • -2 lingurite capere
  • 7 masline verzi sau mai multe
  • -100 ml vin alb
  • -patrunjel
  • piper
  • -1 lingura unt
  • 2 linguri ulei

Mod de preparare
Se incinge uleiul intr- o tigaie cu lingura de unt si se pune feleurile de carne de vita la prajit cu capac la foc mediu. Carnea va lasa puna apa. Eu prefer sa inabus mai mult carnea d ecat sa o prejesc, pentru ca o dau si copilului ( evit sa ai dau prajeli). Cand e carnita gata scot o bucata separat pentru copil iar peste resul pun vinul si las sa fiarba cateva minute. La final pun caperele si maslinele taie, piper si patrunjel. 
Se serveste alaturi de cartofi, legume, orez.

marți, 27 octombrie 2015

Tort cu iaurt si fructe de padure


Saptamana trecuta am dar examenul de cofetar, si am reusit ca imi aduc pasiunea pentru dulce la standarul de cunoscatoare cu diploma :)) Un curs la care nu pot sa ma laud ca am invatat multe dar unde am cunoscut oameni frumosi de la care am avut ce invata. 
Pentru examen am ales sa fac un tort cu iart si fructe de padure, iar cum am fost intrebata si de reteta am spus sa o postez ca sa fie mai simplu pentru toata lumea.


Ingrediente
pentru 2 kg
-4 oua
-4 linguri faian
-4 linguri zahar

crema
-200 gr iaurt
-200 ml frisca
-70 gr zahar
-100 gr fructe de padure congelate
-10 gr gelatina

sirop
-100 ml apa
-100 gr zahar
-esenta de vanilie

Mod de preparare

blat urmati pasii de aici 
Crema: se amesteca zaharul cu iaurtul si se lasa deoparte. Frisca se mixeaza, iar gelatina se hidrateaza cu 100 ml apa. Se scot fructele din congelator se lasa sa se dezghete partial, se scurg de suc. Gelatina se topeste pe baie de abur se amesteca putin iaurt cu gelatina apoi cu toata cantitatea, cu frisca iar la final cu fructele de padure.

Blatul se taie in trei se insiropeaza( tampeaza) se pune jumate din cantitatea de crema, blat, sirop, crema, blat, sirop. Se da la frigider pentr 2 ore. Apoi se orneaza dupa preferinta.

cheesecake cu dovleac

Nu pot sa afirm ca sunt fana dovleac, chiar din contra, nu imi place , insa am zis sa mai fac o incercare,poate cine stie imi schimb parerea. A reusit cu succes de data acesta, ca
maria sa leacul sa ma convinga ca se poate si in cazul meu sa il plac. Asa dar pentru a face aceasta bunatate de toamna aveti nevoie de:




-500 gr dovleac copt
-1 kg branza de vaci am folosit de la Lidl la galetusa
- 4 oua
-1 lingura faina
-150 gr zahar
-3 pachete biscuiti tasimo sau orice fel de biscuti digestivi ~ 250 gr
- 120 gr unt


Mod de preparare

Se pun in robotul de bucatarie biscuitii se mixeaza de cateva ori pana se fac praf apoi se pune untul rece taiar cubulete se mixeaxa pana se leaga o compozitie. Se rastoarna in vasul de copt si se tapeteaza fundul si peretii. Se da la cuptor pentru ~ 10 min la 150 C.

Intr-un vas amestecam branza cu zaharul pana se topeste zaharul apoi punem oaule cate unul si mixam bine dupa fiecare, faina iar la final dovleacul pasat la robot. Se amesteca si se toarna peste crusta de biscuti. Se da la cuptor pentru 1 ora si 15 min apoi oprim cuptorul si il mai lasam cu us intredeschisa pana se raceste apoi dam la frigider peste noapte.

Eu am decorat cu ciocolata topita cu putina frisca dar puteti sa il serviti si simplu. O bunatate!

luni, 19 octombrie 2015

Tort cu fructe tropicale

Pentru ca a fost weekend , pentru ca am terminat un curs de cofetar si pentru ca am promis copilului ca fac ceva dulce am facut un tort simplu si si complex ca savoare si asta doar datorita fructelor tropicale Sun Food. Chiar a fost delicios tortul si rapid de realizat, luand in considerare ca am avut de pregatit si tortul pentru examenul de final, dar asta in alta postare:)

Indrediente
-3 oua
-3 linguri faina
-3 linguri zahar
Crema
-1 conserva fructe tropicale Sun Food
-200 ml frisca
-200 gr smantana
-70 gr zahar
-10 gr gelatina = 1 plic

Mod de preparare
Simplu de tot:)  pasi ai gasiti aici,  la crema se mixeza bine frisca, smantana se amesteca cu zaharul in 5 min. acesta se va topi, iar gelatina se prepara conform instructiunilor. Dupa ce se hidrateaza si se topeste pe baie de abur se amesteca cu smantana apoi compozitia cu frisca. Se taie blatul in trei, se insiropeaza cu compotul de la fructe, se pune un strat generos de crema, jumate din fructe apoi iarasi blat, crema, fructe. Nu uitati sa pastrati putina crema pentru a pune peste ultimul blat si margini si cateva fructe din compot. Se da la rece pentru cel putin 1 ora.

Pofra buna la ceva dulce!

luni, 12 octombrie 2015

Hamberger de casa

Ce sa mai trebuie sa recunosc, imi place fast-food-ul , dar daca e facut acasa si mai bine. Evit cat de mult pot genul dar mai poposesc din cand in cand si pe acolo. De data acesta am zis sa incerc sa fac in casa un hamburger si spre uimirea mea am fost suprinsa de rezultat si dupa spusele sotului sunt mai buni decat la Mc. Buun...cum sa nu ma bucur?
Reteta e simpla si am junglat cu cateva condimente care le aveam la indemana si puse toate din ochi, iar la prima chiftea de proba am mai adaugat daca e necesar. De data aceasta am nimerit din prima gustul :)





Ingrediente
~ 1 kg carne porc muschi
~600 gr carne vita
-1 lingura sos worcester
--lingura sos soia
-cimbru
-piper si foarte putin sare ca are sosul de soia suficient
-1 ceapa mica data prin razatoare si doi catei de usturoi la fel rasi
-3 linguri de ketchup
-1 ou

au iesit 9 chiftele de hamburgeri destul de maricele 

-chifle cumparate de data aceasta
-2 castraveti
-2-3 rosii
-ketchup
-salata daca aveti
-ceapa daca vreti :)

Mod de preparare

Am tocat carnea de porc si de vita apoi am amestecat-o cu ceapa rasa , sosurile, ketchup cimbrul, oul. Am lasat sa se odihneasca amestecul la rece pentru !1 ora. Cu ajutorul unei forme rotunde am dat forma chiftelei, dar puteti face si cu mana daca nu aveti.  Am incins un gratar bine si am pus o bucata de harte de copt( asa am vazut ca procedeaza Adi Hardean si bine mai face , e pentru a nu se arde sucurile, am urmat si eu exemplul)si am pus chifteaua. Am rumenit-o frumos pe ambele parti.



Am pus si chiflele taiate pe din doua pe gratar cu fata in jos sa se incalzeasca apoi carnea peste, rosii, castraverti felii, (ceapa si salata daca aveti), ketchup si fuguta le mancati ca tare bune mai sunt.

sâmbătă, 10 octombrie 2015

Minitarte cu crusta de migdale si crema de ciocolata

Iubesc tartele mai ales cele dulci cu umplutura de ciocolata. Dar cine nu le iubeste? iar daca ciocolata este combinata cu o crustra fina de migdale nici nu ai cum sa ai rezisti:)
Eu prefer varinta simpla de a face aluatul de tare , fara ou, mi se par mai fragede. Ingredinetele sunt putine rezultatul va las pe voi sa il confirmati:)









ingrediente 
- 100 gr unt
-100 gr midgale macinate la dobot
-100 gr faina daca e necerar puteti aduga inca o lingura doua
-1 lingurita zahar sau o lingurita de zahar vanilat


Crema
-200 gr ciocolata amaruie, minim 50% cacao
-300  ml frisca
-4 migdale pentru decor

Mod de preparare

Se pun la robotul de bucatarie migdalele si se maruntesc pana obtinem o faina fina. Apoi se aduga faina si mixeaza de cateva ori si untul rece taie cubulete, zaharul. Acum puteti adauga si un ou insa adaugati inca 50 gr faina in plus. Se scoate aluatul din robot se pune intr-o folie si se da la frigider pentru 30 min. Dupa care se scoate se intinde o foaie ( am intins intre doua folii ) si se decupeaza cu ajutorui unui pahar. Se aseaza in forme de briose se inteapa de cateva ori cu furculita si se coc , la cuptorul incins in prealabil la 180C timp de 15 min. Se lasa sa se raceasca .


Crema: Pune frisca intr-un vas pe foc, cand e fierbinte se adauga ciocolata taiata marunt iar cand s-a topit se ia de pe foc si se lasa sa te tempereze.

Se umplu formele cu crema iar dupa se s-au intarit la frigider se orneaza cu bucati de migdale.

Pastrama de oaie

 Imi place carnea de oaie daca e gatita bine, iar de la un timp o gatesc des.  Chiar daca acasa la mine se gateste altfel iar carnea marinata si pusa pe bete lungi se numeste shashlik, cunoscatorii stiu  :) , aici am constatat ca metoda de preparare e aproape la fel doar ca difera unele ingrediente si modul de frigere ( la gratar). Eu am combinat metoda de prepara am inlocut vinul cu brea care fragezeste mai bine carnea, acasa se marineaza in vin, si am gatit la tigaie ca mi se pare mai rapid si mai putin fum in casa. Daca aveti posibilitatea sa gatiti afara la un gratar adevarat nu ezitati sa o faceti,

Ingrediente
- bucati carne de oaie( pulpa sau ce bucati aveti fara oase)
-bere
-corinadru macinat
-usturoi 
-sare, piper
-cimbru
-busuoic verde daca aveti daca nu uscat
( nu am masurat cantitatile asa ca va sfatiu sa puneti cate putin din fiecare dupa ochi si gust)
- ceapa
Mod de preparare

Tin sa va anunt ca sa obtineti o pastrama frageda e bine sa o lasati la macerat cel putin 24 ore si cel mult 48.

Se taie carnea bucati potrivite de cca. un deget grosime. Intrun vas se face marinada, se amesteca corinadru, busuiocul, sare, piperul, cimbrul, ceapa taiata felii si usturoiul zdrobit. Se pune carnea se acopera vasul si se da la frigider. Daca marinada nu acopera toata carnea trebuie ca dupa 12 ore sa amestecati prin carne.


Se incinge o tigaie cu putin ulei se pune carnea si se prajeste sub capac. Carnea va lasa din berea absorbita in timpul marinarii apoi se va praji. 

Un deliciu servit alaturi de o salata. Noi am facut o salata cu rosii si rucola.