articole

miercuri, 30 septembrie 2009

briose



Ingrediente:

-400 gr faina
-4 oua
-400 iaurt de fructe
-7 linguri ulei
-100 gr unt topit
-200 gr zahar
-24 lingurite gem
-2 zahar vanilat
-1 praf de copt
- esenta de migdale

Mod de preparare

Cuptorul se incinge. Se bat oulale cu zaharul, iaurtul si uleiul , untul , esnta de migdale apoi adaugam faina care a fost amestecata cu praful de capt si zaharul vanilat amestecam sa se lege compozitia.Tava de briose se unge cu unt se pune o lingura de compozite apoi o lingurita de gem si completam din nou cu compozita de briose.



Punem la cuptor 20-30 min

salata" fantezie"



Ingrediente:
- 4 cartofi
- 200 gr masline
-300 gr macrou marinat
-4-5 castraveti acri
- 1 morcov
- maioneza( 2 oua crude+2 oua fierte+ 1 lingura maioneza+200 ml ulei+ 1/2 zeama lamaie)
-2 oua
- 1 ardei gras

Mod de preparare:

Cartofii se pun la fiert impreuna cu morcovul si un pic de sare( intregi sau taiati bucati mai mari). Macroul se taie cubulete mici , la fel se procedeaza si cu castravetii care apoi se pun la scurs, ouale se taie felii la fel si argeiul gras. Se prepara maioneza din 2 galbenusuri fierte si 2 crude se pune cate un pic de ulei si la sfarsit mustarul si zeama de la lamaie. Se amesteca maioneza cu cartifii morcovul,macroul, maslinele, castravetii . Se orneza cu ardei gras.



marți, 29 septembrie 2009

supa de pui a la grec


Ingrediente
-2 piept de pui
-2 morcovi
-1
telina mica
-1 radacina
patrunjel
-200 gr samantana
-3 oua
-ulei
-1 lagatura patrunjel
-1 ceapa
-50 gr orez
-2,5 l apa
-1 lamaie


Mod de preparare
Carnea se taie fasii si se pune la fiert in apa cu sare si un pic de delicat. Intre timp pregatim legumele care se curata si se taie rondele( morcovul si patrunjelul ) si fasii telina sau pentru care nu au timp se taie bucati mari apoi se pun in vasul in care fierbe carne de asemenea adaugam si ceapa intreaga. Smantana o batem cu galbenusurile . Cand sunt gata legumele scoatem ceapa si adaugam in vasul cu smantana cate un pic de supa ca sa o adaucem la temperatura supei astfel evitam ca supa sa se taie apoi turnam peste toata supa: adugam si orezul care a fost fiert in prealabil lasam sa dea un clocot si o dam departe de pe foc. Se acreste cu zeama de la o lamie si se aduaga patrunjel tocat.

file de pangasius cu sos remoulade

....este o reteta foarte usoara si probabil multi ati si incercat-o acasa, daca nu mericata facuta ...

Ingrediente
-2 file pangasius
-3 oua
-4 linguri faina
-50 ml lapte
-sare, piper


pentru sos:
-maioneza (2 oua crude+ 2 fierte+1 lingurita mustar+200 ml ulei+ zeama de la 1/2 lamaie)
-300 gr samntana
-6 castaveti acri sau in otet
-piper
-2 oua
-zeama de la 1 lamie
-1 lagatura marar(eu am folosit si un pic de patrujel)


Garnitura: cartofi nature


Mod de preparare
Fileul de pangasius se condimenteaza; oaule le frecam cu un pic de sare si piper (optional si delicat) apoi adaugam 3 linguri cu varf de faina si laptele. Intr-o tigaie adugam ulei suficient sa se prajeacsa fileul silasam sa se incinga. Trecem prin faina fileul apoi prin compozitia de ou si lasam sa se prajeasca pe ambele parti pana ce prind o culoare aurie, se scot pe servetele de bucatarie sa absoarba uleiul.
Sosul: Castravetii se dau prin razatoarea mica ouale se fierb si se toaca marunt; se amesteca maioneza cu smantana, ouale si catravetii adugam zeama de la lamaie si mararul tocat marunt, condimentam si amestecam . Se lasa la rece 1 h.
Fileul de pangasius se poate servi cu garnitura de cartofi nature si sos remoulade

joi, 17 septembrie 2009

salata de paste cu ton


Ingrediente

  • 300 gr paste
  • 1 borcanel de ton in sos pesto
  • 1 cutie porumb
  • 3 castraveciori murati
  • sare, piper
  • ulei de masline

Mod de preparare

Pastele se pun la fiert in apa cu sare~ 20min( insa e in functie de fiecare sortiment). cand sunt data se strecoara si se stropesc cu ulei de masline. Castraveciorii se taie cubulete mici, la fel se procedeaza si cu tonul.

Intr-un vas punem pastele, tonul , porumbul, castraveciorii sosul pesto , condimentam si amestecam toate ingredientele.


Pentru decor am folosit gogosar.

miercuri, 16 septembrie 2009

supa de rosii


Ingrediente

  • 2 kg rosii
  • 2 morcovi
  • 1 ceapa
  • 1 telina mica
  • 1 radacina patrunjel
  • 1 ardei gras rosu
  • 1 ardei verde
  • 1 letaura pentrunjel
  • 2 l apa
  • 1 dovlecel mic
  • 1 lingurita delicat de legume
  • 50 ml ulei de masline
  • sare,piper

Mod de preparare

Morcovul si radacina de patrunjel se taie rondele, telina fasii, ceapa tocata marunt, dovlecelul si ardeii se taie cubulete. se pun intr-o oala toate legumele la fiert cu 2 l apa si uleiul de masline.

Rosiile se dau prin masina de rosii astfel obtinad un suc de rosii.

cand legumele sunt aproape gata se pune sucul de rosii peste legume si se lasa sa fiarba 25 min, apoi se condimentaza. Cand e gata se adauga patrunjel /optional marar.

Ps. puteti pasa toate legumele astfel obtineti o supa crema.

file de pangasius cu ciuperci


Ingrediente
  • 4 bucati file pangasius
  • 500 gr ciuperci
  • 300 gr smantana
  • 1 lingurita faina
  • 1 ceapa
  • sare, piper
  • curry
  • zeama de la 1/2 lamaie
Mod de preparare
  • Ciupercile se pun in apa 30 de min apoi se curata si se taie felii, ceapa se toaca marunt; intr-o tigaie se pune ulei la incins si sr pun ciupercile , se acopera cu un capac. Cand au lasat apa se pune ceapa si la fel se lasa sa fiarba cu capac pana scad, condimentam.Dupa aceea punem 1 lingurita de faina si smantana da un clocot si oprim. Separat pregatim fileul care l-am condimentat +curyy si l-am lasat 10-20 min sa se odihneasca". dupa aceea am incins gratarul si il lasam atat cat sa se rumeneasca un pic. Intr-o tava yena punem fileul de pangasius stropim cu zeana de lamaie si turnam sosul cu ciuperci ; dam la cuptor ~15 min.

sâmbătă, 12 septembrie 2009

tochitura ardeleneasca

Eu o stiam sub denumirea de tochitura moldoveneasca dar azi am ramas suprinsa afland ca ea este ardeleneasca....oricum s-ar numi ea va asigur ca e delicioasa
Ingrediente
-700 gr carne de porc pulpa
-1 ceapa
-1 ardei rosu
-1 pahar vin(eu nu am pus si a iesit la fel de buna)
-boia dulce
-cimbru
-1 lingura pasta de tomate
-sare, piper
-2-3 linguri ulei
-6 catei usturoi

Mod de preparare
Carnea se taie bucati mici dar nu foarte, ceapa se toaca marunt si ardeiul la fel. Se incinge uleiul si se pun ceapa si ardeiul la calit, cand prind un pic de culoare se adauga carnea si se lasa la inabusit pana ce devine alba, amestecand din cand in cand. Se condimenteaza si se adauga 2 cani de apa si se lasa sa fiarba cu capac. Ca sa fiti siguri ca e gata, cel mai bine este sa gustati carnea ( la mine a fiert 30 min) iar daca ati ramas fara apa, mai puteti adauga un pic si o lasati sa mai fiarba. Se pune apoi bulionul, cimbrul si se mai da in clocot. Usturoiul se taie felii subtiri si se adauga in cratita. Cand se opreste se adauga boia dulce (cea care o am eu nu necesita fierbere).
Si desigur, ce fel de tochitura ar fi fara mamaliguta si ou ochi.;)

chec simplu;)


Ingrediente
-3 oua
-1/2 pahar cu lapte
-350 gr faina
-1 lingurita amoniu
-1 lingurita zeama de la lamaie
-coaja de la 1 lamaie
-1 zahar vanilat
-300 gr zahar
-120 gr margarina
-3 linguri cacaco

Mod de preparare
In primul rand toate componentele trecuie sa fie la temperatura camerei.
Se separa galbenusurile de albus, Galbenusurile se amesteca cu 200 gr de zahar si marcarina pana ce devine o compozitier omogena, se incorporeaza faina si amidonul stins cu zeama de lamaie, se adauga si coaja de la lamaie si zaharul vanilat apoi se amesteca bine; Separat se bat albusurile spuma si se adauga in ploaie zaharul ramas apoi incorporam compozita in cea de gabenus amestecand usor sa nu se lase. O tava de chec se tapeteaza cu hartie de copt sau se unge cu unt. Oprim 1/3 din compozitie si adaugam cacao. Turnam compozita alba in tava apoi deasupra cea cu cacao. Se da la cuptorul incins in prealabil 1 h la foc potrivit( cel mai bine sa incercat cu un pai daca e gata sau nu dupa 40 min)

gratar de pui cu cartofi picanti


Ingrediente
-1 kg copanele pui
-boia dulce
-curry
-delicat
-sare
-piper
-oregano
-rozmarin
-1 kg cartofi albi
-5-6 liinguri ulei de masline

Mod de preparare
Carne se spala se incrusteaza ca sa se patrunda mai bine. Facem un sos din boia dulce, ulei, delicat, roz marin, oregano si un pic de curry in functie de cat de condimentati doriti sa fie si cu acesta ungem bucatile de cane ca sa se patrunda bine si dam la rece 30 min. Intre timp pregatim catofii: se taie felii si se dau prin acelas amestec ( facem acelas sos) dar adaugam si piper. Se pun intr-o tava tapetata cu folie de aluminiu si se dau la cuptor ~35 min. In ceea ce priveste carne e simplu se pune pe gratar si asteptam sa se faca...