-200 gr zahar
....esti in lipsa de idei?...aici poti gasi retete facute cu drag pentru familie
miercuri, 30 septembrie 2009
briose
-200 gr zahar
salata" fantezie"
- 1 ardei gras
marți, 29 septembrie 2009
supa de pui a la grec
-2 piept de pui
-2 morcovi
-1 telina mica
-1 radacina patrunjel
-200 gr samantana
-3 oua
-ulei
-1 lagatura patrunjel
-1 ceapa
-50 gr orez
-2,5 l apa
-1 lamaie
Mod de preparare
Carnea se taie fasii si se pune la fiert in apa cu sare si un pic de delicat. Intre timp pregatim legumele care se curata si se taie rondele( morcovul si patrunjelul ) si fasii telina sau pentru care nu au timp se taie bucati mari apoi se pun in vasul in care fierbe carne de asemenea adaugam si ceapa intreaga. Smantana o batem cu galbenusurile . Cand sunt gata legumele scoatem ceapa si adaugam in vasul cu smantana cate un pic de supa ca sa o adaucem la temperatura supei astfel evitam ca supa sa se taie apoi turnam peste toata supa: adugam si orezul care a fost fiert in prealabil lasam sa dea un clocot si o dam departe de pe foc. Se acreste cu zeama de la o lamie si se aduaga patrunjel tocat.
file de pangasius cu sos remoulade
-2 file pangasius
-3 oua
-4 linguri faina
-50 ml lapte
-sare, piper
-maioneza (2 oua crude+ 2 fierte+1 lingurita mustar+200 ml ulei+ zeama de la 1/2 lamaie)
-300 gr samntana
-6 castaveti acri sau in otet
-piper
-2 oua
-zeama de la 1 lamie
-1 lagatura marar(eu am folosit si un pic de patrujel)
Fileul de pangasius se condimenteaza; oaule le frecam cu un pic de sare si piper (optional si delicat) apoi adaugam 3 linguri cu varf de faina si laptele. Intr-o tigaie adugam ulei suficient sa se prajeacsa fileul silasam sa se incinga. Trecem prin faina fileul apoi prin compozitia de ou si lasam sa se prajeasca pe ambele parti pana ce prind o culoare aurie, se scot pe servetele de bucatarie sa absoarba uleiul.
Sosul: Castravetii se dau prin razatoarea mica ouale se fierb si se toaca marunt; se amesteca maioneza cu smantana, ouale si catravetii adugam zeama de la lamaie si mararul tocat marunt, condimentam si amestecam . Se lasa la rece 1 h.
Fileul de pangasius se poate servi cu garnitura de cartofi nature si sos remoulade
joi, 17 septembrie 2009
salata de paste cu ton
Ingrediente
- 300 gr paste
- 1 borcanel de ton in sos pesto
- 1 cutie porumb
- 3 castraveciori murati
- sare, piper
- ulei de masline
Mod de preparare
Pastele se pun la fiert in apa cu sare~ 20min( insa e in functie de fiecare sortiment). cand sunt data se strecoara si se stropesc cu ulei de masline. Castraveciorii se taie cubulete mici, la fel se procedeaza si cu tonul.
Intr-un vas punem pastele, tonul , porumbul, castraveciorii sosul pesto , condimentam si amestecam toate ingredientele.
Pentru decor am folosit gogosar.
miercuri, 16 septembrie 2009
supa de rosii
Ingrediente
Mod de preparare
Morcovul si radacina de patrunjel se taie rondele, telina fasii, ceapa tocata marunt, dovlecelul si ardeii se taie cubulete. se pun intr-o oala toate legumele la fiert cu 2 l apa si uleiul de masline.
Rosiile se dau prin masina de rosii astfel obtinad un suc de rosii.
cand legumele sunt aproape gata se pune sucul de rosii peste legume si se lasa sa fiarba 25 min, apoi se condimentaza. Cand e gata se adauga patrunjel /optional marar.
Ps. puteti pasa toate legumele astfel obtineti o supa crema.
file de pangasius cu ciuperci
Ingrediente
- 4 bucati file pangasius
- 500 gr ciuperci
- 300 gr smantana
- 1 lingurita faina
- 1 ceapa
- sare, piper
- curry
- zeama de la 1/2 lamaie
- Ciupercile se pun in apa 30 de min apoi se curata si se taie felii, ceapa se toaca marunt; intr-o tigaie se pune ulei la incins si sr pun ciupercile , se acopera cu un capac. Cand au lasat apa se pune ceapa si la fel se lasa sa fiarba cu capac pana scad, condimentam.Dupa aceea punem 1 lingurita de faina si smantana da un clocot si oprim. Separat pregatim fileul care l-am condimentat +curyy si l-am lasat 10-20 min sa se odihneasca". dupa aceea am incins gratarul si il lasam atat cat sa se rumeneasca un pic. Intr-o tava yena punem fileul de pangasius stropim cu zeana de lamaie si turnam sosul cu ciuperci ; dam la cuptor ~15 min.
sâmbătă, 12 septembrie 2009
tochitura ardeleneasca
-700 gr carne de porc pulpa
-1 ceapa
-1 ardei rosu
-1 pahar vin(eu nu am pus si a iesit la fel de buna)
-boia dulce
-cimbru
-1 lingura pasta de tomate
-sare, piper
-2-3 linguri ulei
-6 catei usturoi
Carnea se taie bucati mici dar nu foarte, ceapa se toaca marunt si ardeiul la fel. Se incinge uleiul si se pun ceapa si ardeiul la calit, cand prind un pic de culoare se adauga carnea si se lasa la inabusit pana ce devine alba, amestecand din cand in cand. Se condimenteaza si se adauga 2 cani de apa si se lasa sa fiarba cu capac. Ca sa fiti siguri ca e gata, cel mai bine este sa gustati carnea ( la mine a fiert 30 min) iar daca ati ramas fara apa, mai puteti adauga un pic si o lasati sa mai fiarba. Se pune apoi bulionul, cimbrul si se mai da in clocot. Usturoiul se taie felii subtiri si se adauga in cratita. Cand se opreste se adauga boia dulce (cea care o am eu nu necesita fierbere).
Si desigur, ce fel de tochitura ar fi fara mamaliguta si ou ochi.;)
chec simplu;)
-3 oua
-1/2 pahar cu lapte
-350 gr faina
-1 lingurita amoniu
-1 lingurita zeama de la lamaie
-coaja de la 1 lamaie
-1 zahar vanilat
-300 gr zahar
-120 gr margarina
-3 linguri cacaco
In primul rand toate componentele trecuie sa fie la temperatura camerei.
Se separa galbenusurile de albus, Galbenusurile se amesteca cu 200 gr de zahar si marcarina pana ce devine o compozitier omogena, se incorporeaza faina si amidonul stins cu zeama de lamaie, se adauga si coaja de la lamaie si zaharul vanilat apoi se amesteca bine; Separat se bat albusurile spuma si se adauga in ploaie zaharul ramas apoi incorporam compozita in cea de gabenus amestecand usor sa nu se lase. O tava de chec se tapeteaza cu hartie de copt sau se unge cu unt. Oprim 1/3 din compozitie si adaugam cacao. Turnam compozita alba in tava apoi deasupra cea cu cacao. Se da la cuptorul incins in prealabil 1 h la foc potrivit( cel mai bine sa incercat cu un pai daca e gata sau nu dupa 40 min)
gratar de pui cu cartofi picanti
-1 kg copanele pui
-boia dulce
-curry
-delicat
-sare
-piper
-oregano
-rozmarin
-1 kg cartofi albi
-5-6 liinguri ulei de masline
Carne se spala se incrusteaza ca sa se patrunda mai bine. Facem un sos din boia dulce, ulei, delicat, roz marin, oregano si un pic de curry in functie de cat de condimentati doriti sa fie si cu acesta ungem bucatile de cane ca sa se patrunda bine si dam la rece 30 min. Intre timp pregatim catofii: se taie felii si se dau prin acelas amestec ( facem acelas sos) dar adaugam si piper. Se pun intr-o tava tapetata cu folie de aluminiu si se dau la cuptor ~35 min. In ceea ce priveste carne e simplu se pune pe gratar si asteptam sa se faca...