vineri, 7 septembrie 2018

Pulpa de miel in crusta de aluta cu piure ceapa prajira si garnitura de limba soacrei


Cu ceva timp in urma am participat la concursul organizat de Selgros Chef pentru o zi 2018, se pare ca anul acesta batalia a fost mult mai apriga , nu am obtinut nici un premiu, insa nu sunt dezamagita , fiindca am reinviat o reteta demult uitatata si anume de carnita copata in crusta de aluat. Un deliciu care va recomand cu incredere sa il incercati indiferent de ce tip de carne alegeti. Pentru concurs am ales sa fac o pulpa de miel. Asa dar reteta :







-pulpa de miel aproximativ 900 gr
-8 linguri de sos de leurda
-1 lingurita sare
Aluat pentru crusta( pe timpuri bunicile nu gateau cu folie de aluminiu ci facea un aluat mai saratel in care se aseza carnea sau se punea deasupra tavilor pentru a sigila bine si a da efectul de innabusire)
-300 gr faina
-50 gr sare
-1 lingura cimbru
-1 lingura menta uscata
-apa pentru a obtine un aluat cat sa nu se lipeasca de maini

Piure de cartofi
-4-5 cartofi mari
-jumate de lingurita sare
-200 ml lapte caldut sau cat sa obtineti consitenta dorita la piure
 50 gr lingura de unt sau uleiul de la prajit ceapa asa facea buni :)
-2 cepe rosii
-3 linguri de ulei

Limba soacrei
-1 vanata
-1 rosie mica
-2 linguri iaurt/smantana
-2-3 catei  de usturoi

Salata de kapia
-1 kapia mare
-1 lingurita de otet
-1 lingurita de ulei
-sare

Am mai folosit:
-1 dovlecel
-2 catei de usturoi
-ulei pentru prajit
-1 ceapa alba
-menta


Pentru rulada de miel se dezoseaza pulpa de miel si daca este cazul se degreseaza, se cresteaza din loc in loc pentru aplatizare. Se unge cu 6 linguri de sos de leurda( sosul este facut din leurda, ulei si pun in borcanele la congelator pentru a avea tot timpul anului, in momentul cand il folosesc pun si sare), 1 ligurita de sare, se ruleaza strins se leaga cu sfoara pentru ai da forma ruladei si se da pentru 2 ore la frigider.

2.Pentru crusta din aluat care nu se consuma,( din cauza cantitatii care de sare) doar serveste la fragezirea carnii si era folosita penstru a sigila carnea fie prin invelirea completa a carnii fie prin inlocuirea unui capac inexistent, in deosebi la oalele de lut. Se amesteca ingredientele uscate, faina si condimentele apoi se adauga cate putina apa pana se obtine un aluat care nu se lipeste de maini si destul de ferm.

3. Se incinge cuptorul la 180 C.

4. Se scoate carnea si se lasa sa ajunga la tempetatura camerei. Dureaza aproximativ 30 min.Dupa care se intinde aluatul de aproximativ 0.5-0.7 cm grosime , se unge cu o lingura de leurda si pe mijloc se pune carnea. se  sigileaza bine bucata de carne. Se aseaza intr-un vas uns cu pustin ulei si se da la cuptor pentru 1h-1h30min. Dupa o ora am incercat carnea cu o furculita si am mai lasat inca 30 min. A fost perfect frageda.


5. Odata cu carnea se pune intr-o tava ardeiul kapia la copt si o ceapa taiata in 4 pentru caramelizare.

6. Pentru pireul cu ceapa prajita se curata cartofi de coaja, se spala si se pun la fiert in apa cu sare, intre timp se curata ceapa, se taie solzisori si se prajeste la foc mediu pana capata o culoare caramel. Cand sunt gata cartofi se scurg de apa si se paseaza ( a Nu se folosi mixerul vertical) se adauga gate putin lapte cadut pana se obtine consistenta dorita. La final se adauga uleiul de la ceapa prajita sau unt si desigur ceapa prajita. Se pasteaza putina ceapa prajita pentru decor.

7.Pentru salata de kapia, dupa ce s-a copt si inabusit intr-un vas acoperit, se curata de coaja si seminte si se taie fasii de aproximativ 3 cm, se stropesc cu ulei, otet si sare si se lasa pana la momentul servirii.


8. Limba soacrei este un preparat des inatalnit vara pe mesele moldovenilor, preparat fie cu iaurt, smanatana sau maioneza cu mult usturoi, se servesc ca atare sau acompaniate de diverse legume sau carnuri. Pentru prepararea lor se taie vanata felii de aproximativ 0.2 cm se sareaza  si se prajesc in ulei incins pe amble parti pana capata o culoare aurie/caramel. Se scot pe un propsop de hartie pentru a absorbi excesul de ulei. Se prepara un mujdei din usturoi care se amesteca cu iaurt sau dupa preferinta smantana sau maioneza si se ung fasiile de vanata.Intr-un capat se pun felite subtiri de rosie si se ruleaza.


9. De asemenea am mai folist la garnitura si un dovlecel. Se spala se taie felii subtiri de 0.2 cm si se prajesc in ulei incins pe ambele parti. Cand sunt gata se pun pe alocuri usturoi tocat , in momentul serviri se da deoparte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ABONEAZATE LA FEED

s-ar putea sa iti placa si

Related Posts with Thumbnails

iubiti frumosul, iubiti-va pe voi si pe cei de linga voi, iubiti sa fiti sanatosi....respectati-va

aboneaztate la acest blog