Cu ceva timp in urma am participat la concursul organizat de Selgros Chef pentru o zi 2018, se pare ca anul acesta batalia a fost mult mai apriga , nu am obtinut nici un premiu, insa nu sunt dezamagita , fiindca am reinviat o reteta demult uitatata si anume de carnita copata in crusta de aluat. Un deliciu care va recomand cu incredere sa il incercati indiferent de ce tip de carne alegeti. Pentru concurs am ales sa fac o pulpa de miel. Asa dar reteta :
-pulpa de
miel aproximativ 900 gr
-8 linguri
de sos de leurda
-1
lingurita sare
Aluat
pentru crusta( pe timpuri bunicile nu gateau cu folie de aluminiu ci facea un
aluat mai saratel in care se aseza carnea sau se punea deasupra tavilor pentru
a sigila bine si a da efectul de innabusire)
-300 gr
faina
-50 gr sare
-1 lingura
cimbru
-1 lingura
menta uscata
-apa pentru
a obtine un aluat cat sa nu se lipeasca de maini
Piure de
cartofi
-4-5
cartofi mari
-jumate de
lingurita sare
-200 ml
lapte caldut sau cat sa obtineti consitenta dorita la piure
50 gr lingura de unt sau uleiul de la prajit
ceapa asa facea buni :)
-2 cepe
rosii
-3 linguri
de ulei
Limba
soacrei
-1 vanata
-1 rosie
mica
-2 linguri
iaurt/smantana
-2-3
catei de usturoi
Salata de
kapia
-1 kapia
mare
-1
lingurita de otet
-1
lingurita de ulei
-sare
Am mai
folosit:
-1 dovlecel
-2 catei de
usturoi
-ulei pentru prajit
-1 ceapa alba
-menta
Pentru
rulada de miel se dezoseaza pulpa de miel si daca este cazul se degreseaza, se cresteaza
din loc in loc pentru aplatizare. Se unge cu 6 linguri de sos de leurda( sosul
este facut din leurda, ulei si pun in borcanele la congelator pentru a avea tot
timpul anului, in momentul cand il folosesc pun si sare), 1 ligurita de sare,
se ruleaza strins se leaga cu sfoara pentru ai da forma ruladei si se da pentru
2 ore la frigider.
2.Pentru
crusta din aluat care nu se consuma,( din cauza cantitatii care de sare) doar
serveste la fragezirea carnii si era folosita penstru a sigila carnea fie prin
invelirea completa a carnii fie prin inlocuirea unui capac inexistent, in
deosebi la oalele de lut. Se amesteca ingredientele uscate, faina si condimentele apoi se adauga cate
putina apa pana se obtine un aluat care nu se lipeste de maini si destul
de ferm.
3. Se
incinge cuptorul la 180 C.
4. Se
scoate carnea si se lasa sa ajunga la tempetatura camerei. Dureaza aproximativ
30 min.Dupa care se intinde aluatul de aproximativ 0.5-0.7 cm grosime , se unge
cu o lingura de leurda si pe mijloc se pune carnea. se sigileaza bine bucata de carne. Se aseaza
intr-un vas uns cu pustin ulei si se da la cuptor pentru 1h-1h30min. Dupa o ora
am incercat carnea cu o furculita si am mai lasat inca 30 min. A fost perfect
frageda.
5. Odata cu
carnea se pune intr-o tava ardeiul kapia la copt si o ceapa taiata in 4 pentru
caramelizare.
6. Pentru
pireul cu ceapa prajita se curata cartofi de coaja, se spala si se pun la fiert
in apa cu sare, intre timp se curata ceapa, se taie solzisori si se prajeste la
foc mediu pana capata o culoare caramel. Cand sunt gata cartofi se scurg de apa
si se paseaza ( a Nu se folosi mixerul vertical) se adauga gate putin lapte
cadut pana se obtine consistenta dorita. La final se adauga uleiul de la ceapa
prajita sau unt si desigur ceapa prajita. Se pasteaza putina ceapa prajita
pentru decor.
7.Pentru
salata de kapia, dupa ce s-a copt si inabusit intr-un vas acoperit, se curata
de coaja si seminte si se taie fasii de aproximativ 3 cm, se stropesc cu ulei,
otet si sare si se lasa pana la momentul servirii.
8. Limba
soacrei este un preparat des inatalnit vara pe mesele moldovenilor, preparat
fie cu iaurt, smanatana sau maioneza cu mult usturoi, se servesc ca atare sau
acompaniate de diverse legume sau carnuri. Pentru prepararea lor se taie vanata
felii de aproximativ 0.2 cm se sareaza
si se prajesc in ulei incins pe amble parti pana capata o culoare
aurie/caramel. Se scot pe un propsop de hartie pentru a absorbi excesul de
ulei. Se prepara un mujdei din usturoi care se amesteca cu iaurt sau dupa preferinta
smantana sau maioneza si se ung fasiile de vanata.Intr-un capat se pun felite
subtiri de rosie si se ruleaza.
9. De
asemenea am mai folist la garnitura si un dovlecel. Se spala se taie felii
subtiri de 0.2 cm si se prajesc in ulei incins pe ambele parti. Cand sunt gata
se pun pe alocuri usturoi tocat , in momentul serviri se da deoparte.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu