Daca m-ar intreba cineva care e gustul copilariei, atunci cu siguranta i-as face acest tort. Intai de toate pentru ca il facea mama la fiecare serbare apoi pentru ca e primul tort care l-am invara sa il fac si eu pe la 10 ani si de atunci il port in suflet si in minte acea aroma a copilariei. E un tort simplu cu care nu dai gres si care cei mai mari mofrurosi l-ar accepta.
Poate pentru marea majoritate dintre voi e o reteta care nu spune nimic si nici nu are cum pentru ca Je sunt o modloveaca de peste Prut unde dulciurile din copilarie erau altfel, retete care aici nu se fac si invers. Nu mii rusine sa afirm ca prajiturile invatate aici(RO), care este de mult casa mea, au un gust aparte, dar de neinlocuit cu gustul copilariei.
Acest tort nu l-am mai facut mai bine de 15 ani, chair daca varinta de pe blog cea cu smantana am facut-o acum ceva ani, acesta e reteta care se intalnea cel mai des asta datorita faptului ca e mai accesibila.
Insa toate aceste amintiri de copilarie nu ar fi fost posibile daca Rama maestro nu ar fi propus o provocare tare draguta " Descopera dulciurile copilariei" gazduita de www.prajituria.ro care ne invita pe noi toti sa facm prajituri care ne aduc aminte de copilarie.
Rama Maestro va asteapta cu premii pe masura. Cele mai inspirate 4 retete de prajituri ale copilariei, cu crema si facute in casa, inscrise in competitie in perioada 10 noiembrie – 1 decembrie, vor fi premiate. Marele castigator va avea ocazia de a pregati reteta prajiturii preferate din copilarie alaturi de bucatarul Vladut, in cadrul emisiunii “Neata cu Razvan si Dani” si se va bucura de un voucher de cumparaturi online in valoare de 250 euro. Ocupantii locurilor II, III si IV vor primi cate un voucher de cumparaturi online in valoare de 250 euro, 200 euro, respectiv 100 euro. Castigatorii vor fi desemnati pe baza aprecierilor publicului si ale juriului specializat, in egala masura si, pe data de 10 decembrie, vor fi invitati la un cooking session special alaturi de Vladut, la Chef Parade in Bucuresti.
Ingrediente
foi
pentru foi
-2 oua mari
-60 gr margarina Rama
-2 linguri de miere
-1 lingurita cu varf de bicarbonat de sodiu
-~3 pahar faina
-200 gr zahar
Crema
-600 ml lapte
-250 margarina rama
-180 gr zahar
-3 linguri faina
-2 galbenusuri ou
-esenta de vanilie sau jumate de baton
Mod de preparare
Se amesteca intr-un vas ouale cu zaharul dupa care se adauga miere si untul si se pune la bain mare, se amesteca pana cand incepe sa se topesca zaharul, dupa care se adauga bicarbonatul( compozitia isi va dubla volumul)
se amesteca bine se mai lasa foarte putin apoi se toarna compozitie peste 2 pahare de faina si se amesteca daca este necesar se mai adauga inca un pahar, aluatul trebuie sa aibe consistenta plastiline, daca pot zice asa. Se imparte in 5 parti egale.
Se intinde o foaie cu sucitorul, nu este necesar sa fie rotunde dupa ce se v-o coace le veti decupa dupa o farfurie 22 cm diamteru resturile se v-or pastra pentru decor , se aseaza in tava se coace timp de cateva minute la foc mare 180-200 C atentie ca se ard foarte repede , foile trebuie sa fie auriu-maronii.
Crema
Se pune laptele la incalzit cu zaharul, separat se bat ouale cu putin zahar apoi se pune faina si se dizova cu putin lapte rece. Cand laptele e cald se toarna in fir subtire peste oua apoi se pun la foc mic, Se adauga si jumate de baton de vanilie sau esenta. Cand da in clocot se amesteca incontinuu sa nu se prinda de vas si se lasa sa fiarba 7 min. Se amesteca!
Se ia de pe foc crema se adauga margarina si se amesteca energic.
Cand s-a racit crema se umplu foile decupate. La fiecare foaie se pune cate ~4 linguri de crema. Crema trebuie sa ramana pentru ultima foaie si laturi.
Resturile de blat se pun in robotul de bucatarie si se mixeaza pana obtinem un pesmet. Cu acestea se inbraca tortul.
Pentru ca eu am uitat sa pastrez crema si pentru decor am batut putina frisca si am ornat tortul insa voi putetisa il faceti simplu sau sa pastrati crema pentru finisare.