ingrediente
- 500gr faina
- 20 gr drojdie
- 250 gr lapte
- 90 gr zahar
- 90 gr unt
- 2 oua intregi
- zahar vanilat
- coaja de la o lamaie/portocala
- 1/3 lingurita rasa de sare
umplutura
-3 albusuri
-150 gr zahar
-200 gr nuca de cocos
Mod de preparare
varinata clasica:Intai preparam maiaua din 200-230 gr faina (din faina totala) tot laptele si drojdia stinsa cu o lingurita de zahar,o lasam sa isi dubleze volumul ~ 1 ora dureaza , dupa care adaugam zaharul, ouale, untul si la sfarsit restul de faina si coaja de lamaie si zaharul vanilat. Framantam pana cand devine un aluat elastic. Acoperim cu un prosop si punem la cald sa creasca aproximativ o ora si jumate. Eu am incalzit cuptorul putin apoi l-am oprit si am pus alatul acolo.
Dupa ce a crescut impartim aluatul in doua apoi iarasi in doua si intindem fiecare parte apoi o unge cu umplutura .
varinta masina de paine: punem in cuva masinii de paine laptele, ouale,untul topit, coaja de portocale, faina, zaharul, drojdia topita cu zahar, si dati la functia framantare. apoi lasati sa dospeasca aluatul:)
Umplutura: se bat bine albusurile cu zaharul pana se intaresc apoi se adauga nuca de cocos si se amesteca usor.
Se unge fiecare foaie cu umplutura, se ruleaza, se impletesc cele doua foi si se pun in tava. Se lasa la dospit putin apoi se ung cu galbenus de ou cu lapte indoit si se dau la cuptor la 180 C timp de 45 min.