articole

duminică, 22 noiembrie 2009

salata arici




Ingrediente
  • 4-5 cartofi
  • 1 cutie porumb
  • 300 gr masline
  • 125 gr iaurt
  • 400 mushi
  • 1 morcov
  • gogosari in otet
  • maioneza(1 galbenus fiert +1 galbenus crud+200 ml ulei)
Mod de preparare
e pune cartoful la fiert impreuna cu morcovul. Cand e gata se taie cuburi mici, la fel si muschiul, gogosarii. Se face maioneza dintr-un galbenus fier si unul crud cu ulei si mustar iar la final zeama de la 1/2 lamaie, apoi se combina cu iaurtul. Se amesteca cartofii cu morcovul, muschiul, porumbul , gogosarii si maioneza. Se orneaza cu masline .

tarta"alba" cu mere





Ingrediente:
  • 6 albusuri
  • 2 mere
  • 150 gr zahar
  • 200 gr faina
  • 1 praf de copt
  • 50 ulei
  • coaja de la o lamaie
  • esenta de vanilie
  • scortisoara
Mod de preparare
Se bat albusurile spuma cand s-au albit se adauga zaharul in
ploaie, continuaidu-se mixarea, dupa ceea faina amestecata cu praful de copt. ,
Se pune si uleul apoi se amesteca cu o paleta de lemn.
Merele se taie cuburi se tapeteza o tava se aseaza merele apoi se toarna compozitia.
Se da la cuptor 30 min. foc mediu apoi se incearca cu o scobitoare.daca trece testul e gata.

vineri, 20 noiembrie 2009

tort de ciocolata 2





Ingrediente:

blat:
- 6 oua
- 6 linguri faina
- 6 linguri zahar
- 1 plic praf de copt
- 50 gr cacao
- 2 plicuri zahar vanilat
Crema:
- 200 gr unt
-200 gr zahar pudra
-3 linguri cacao
-3 galbenusuri
- esenta de rom
Sirop:
- 200 gr zahar
- 200 gr apa
-2 plicuri capucino clasic
- esenta de rom
Grlazura:
-150 gr smantana
- 50 gr zahar
- 35 gr cacao
Decor:
-1 ciocolata alba
Mod de preparare
Blat: Se separa galbenusurile de albus. albusurile se bat spuma apoi se adauga cate un pic zahar. Galbenusurie se freaca cu zaharul vanilat, apoi se incorporeaza cu albusurile. Cu o paleta de lemn se amesteca de jos in sus si se pune in ploaie cacao; faina se amesteca cu praful de copt, apoi se incorporeaza in compozitie. Tava de tort se tapeteaza cu hartie apoi se toarna compozitia si se da la cuptor incins 30 min.
Crema: untul trebuie sa fie molale dar nu topit o mixam bine pana ce devine o crema. Astfel aceasta se amesteca cu zaharul( de preferat pudra deoarece zaharul cristale se topeste mai greu si riscat sa ramana asa granulat) , cacao , galbenusurile si romul.
Siropul:Se pune intr-o cratita zaharul la caramelizat cand capata o culoare caramel se adauga apa se lasa sa fiarba un pic apoi se aduaga capucino si se opreste cand sa racit se aduga esenta de rom.
Glazura: se amesteca bine smantana cu cacao si zaharul sa nu ramana cocoloase.
Se taie blatul in 2 sau 3 si se insiropeaza. Se pune crema si la final glazura de cacao. Pentru decor am topit o ciocolata alba pe baie de abur. cand era moale am format cu ea diferite modele am dat la congelator a se racesca. CU ACESTEA AM DECORAT TORTUL.

ciorba de perisoare


Ingrediente:
- 400 gr carne de pui tocata
- 1 morcov
- 1/2 telina
- 1 pastarnac
- 1 ceapa
- 1 ou
- 1 legatura patrunjel
- 1 legatura leustean
- 50 ml ulei de masline
- 50 gr orez
- 500 ml bors
- cimbru
- sare, piper, delicat
Mod de preparare
Se curate le gumele se spala si se dau prin razatoarea mare, se pun e intr-o oala uleiul si se "ametesc " legumele. Se adauga si ceapa si se toarna 2,5 l apa. Se condimenteaza. Carnea de pui se amesteca cu orezul, jumatate din patrunjelul tocat marunt, oul si condimentele. Cand sunt aproape gata legumele se fac niste bilute din compotzitie si se pun sa firba~10 min. Separat se pune borsul la fiert cu un pic de cimbru. cand sunt gata perisoarele se adauga borsul leusteanul se da inca intr-un clocot si se opreste. Dupa 5 min.se adauga patrunjelul tocat.

luni, 16 noiembrie 2009

mini rulada de piept de pui




Ingrediente:
-un piept de pui
- 300 gr ciuperci
- 1 morcov
- patrunjel
- 3 felii sunculita ardelenesca
- sare
- piper
- 4 cartofi
- 50 ml vin alb
- ulei
Mod de preparare

Pieptul de pui se dezoseaza si se taie in patru, dupa care se"bate" un pic cu ciocanul de bucatarie. Jumate de morcov setaie pai, iar 4 ciuperci felii subtiri.. Se pune intr-o tigaie un strop de ulei si se amestec legumele.~ 3 min.

Sunculita se taie pai si se aseaza pe pipetul de pui, apoi ciupercile si morcovul

patrunjelul, se condimenteaza

Dupa care se ruleaza si se prinde cu o scobitoare. Se aseaza intr-o tava unsa cu ulei, se toarna vinul, apoi se stropes din nou cu un pic de ulei.Tava se acopera cu o folie de aluminiu.

In alta tava pregatim garnitura: Se taie restul de morcov la fel pai si ciupercile felii, cartoful pe de-a lungul si se aseaza in alta tava, se stropesc cu ulei se condimenteaza si se acopera cu o folie de aluminiu.

Se dau la cuptor de 30 min. la foc mediu dupa care se scoate folia de la rulada doar si se mai lasa inca 15 min. pentru a se rumeni. se serveste cu salata de sfecla rosie pregatita dupa modeul salatei de morcov.

sâmbătă, 14 noiembrie 2009

drob









Ingrediente

-500 gr. carne porc tocata
    -300gr. pipote
    -300gr. ficatei pasare
    -2 legaturi ceapa verde
    sare

Ficateii si pipotele se pun la fiert 15 min in apa cu sare. Apoi se dau prin masina de tocat. Separat am fiert 4 oua. Amestecam carnea, pipotele si ficateii, adaugam marar, patrunjel, ceapa, toate tocate marunt. Potrivim de sare si piper apoi adaugam si 4 oua amestecam bine. Intr-o tava de chec tapetata cu hartie de copt (asta ca sa imi usurez munca atunci cand o sa il scot din tava) se pune un sfert din cantitatea de compozitie si adaugam ouale fierte unul langa altul pe lungimea tavii apoi punem cealalta cantitate de compozitie.
Dam tava la cuptor pentru 1 ora la foc mediu.

ciorbita de fasole


Ingrediente:
Mod de preparare
Boabele de fasole se pun de cu seara in apa . A doua zi apa se arunca si se pun la fiert. Morcovul telina se curata si se da prin razatoarea mare. Ardeiul si capia se taie cubulete mici la fel si ceapa. Morcovul, telina, ardeiul si se calesc un pic in untdelemn si se aduga peste fasole. Apoi adaugam ceapa si dovlecelul si se potriveste de sare. Se acreste cu bors in care adaugam un pic de cimbu. Cand e gata adaugam stevia si leusteanul iar dupa ce am oprit ciorba adaugam si patrunjelul pentru a-si pastra astfel culoarea

vineri, 13 noiembrie 2009

Friptura de pui cu unt aromat



Ingrediente:
  • 3 pulpe de pui
  • ulei de masline
  • Pentru unt aromat:
  • 100 gr unt
  • 3 catei usturoi
  • 3 fire ceapa verde
  • zeama si coaja de la o lamaie
  • sare, piper
Mod de preparare:
Pentru untul aromat: se cura usturoiul si se zdrobeste apoi se amesteca cu untul batut spuma
, cu ceapa ticata marunt si cu lamaia, sare si piper dupa gust...
pulpele de pui se condimenteaza se ung cu ulei de masline . Se ridica pilea de pe pulpe si se umple cu unt. Se pun intr-o tava unsa cu ulei si se da la cuptor ~45 min.

cartofi crocanti, aromati si picanti


Ingrediente:
  • 10 cartofi
  • 50 ml ulei de masline
  • curry
  • boia dulce
  • rozmarin
  • busuioc
  • cimbru
  • malai
  • sare
  • piper
Mod de preparare
Cartofii se curata de ceaja se spala si se taie pe de-a lundul. Intr-un bol se amesteca malaiul(~ 2 mani) cu curry 2 lingurite cu varf,boia dulce cat sa coloreze cartofii, si restul de condimnte am pus la ochi.....idea e sa fie un joc de arome. Se amesteca bine toatae condimentele. Cartofii se stropesc cu ulei...astfel incat sa fie bine cuprinsi toti apoi se dau prin malaiul condimentat. Se aseaza intr-o tava tapecata cu hartie de copt si se dau la cuptor 50 min.

Atentie daca nu vreti sa fie foarte picati reduceti din cantitatea de curry.

cartofi gratinati


Ingrdiente:
  • 7 cartofi
  • 4 oua
  • marar
  • 300 gr branza de vaci
  • sare
  • piper
  • 200 ml lapte
  • 3 linguri smantana.
  • 1 lingura faina
  • unt
Mod de preparare:

Cartofii se pun la fiert, la fel si ouale.Se face sosul: se incinge o olasa si se pine o lingura de unt la topit, apoi se adauga faina si lapatele formanduse astfel o crema.....daca e prea groasa mai puteti adauga apa sau lapte,,,,aceasta trebuie sa fie de consistenta unei smantane groase se ia de pe foc Se adauga galbenus si smantna si se condimenteaza.

Cand sunt gata cartofii si s-au racit un pic se taie felii si se aseaza intr-o tava unsa cu unt. Deapura se pun feliile deoua , branza data prin razatoare apoi sosul si mararul tocat marunt. Se repata din nou straturile cu exceptia mararului. Se da la cuptor 20 min.